122.000 de lei investiți într-un liceu închis

20019

Știți că există în Tîrgu-Mureș un liceu dotat cu sisteme de siguranță asemănătoare unei unități militare? Camere video care monitorizează perimetrul, poartă de acces în curte cu sistem cu telecomandă, plus un imobil de tip atelier cu poartă de intrare cu acționare prin telecomandă, din nou camere video, iluminat exterior cu senzori de mișcare și sistem de alarmă? Poate credeți că de astfel de dotări se bucură colegiile naționale Papiu sau Unirea, ori vreun liceu tehnologic care are dotări mai valoroase. Greșit!

Primăria a investit în ultimii 2 ani 122.000 de lei într-un liceu închis din 2012. Toate dotările trecute în revistă mai sus se găsesc la Grupul Școlar de Chimie Industrială, de pe str. Gheorghe Doja, care nu mai funcționează din 2012.

După cum vedeți în răspunsul Primăriei, este vorba despre proiectul „Școala de Arte și Meserii”. Trebuie spus că despre acest proiect nu am găsit absolut nici o informație pe site-ul Primăriei. Singurele referiri le-am găsit în presă. Una aici, un articol în care un consilier al primarului spune că, în cadrul acestui proiect, s-a cumpărat o mașină pentru altă unitate de învățământ – Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai” și o referire aici, în care este vorba despre o întâlnire organizată de Primărie și universitatea care nu este chiar universitate, condusă de celălalt consilier al primarului. Alte informații n-am găsit despre acest proiect.

Totuși, revenind la dotările de la liceul închis din 2012, mai merită aruncată o privire și pe cheltuielile de întreținere. Deși este vorba despre un liceu cu trei corpuri de clădire care nu mai funcționează din 2012, iată că există niște cheltuieli de întreținere considerabile. Pentru consumul de apă și energie electrică, s-au plătit în 2015 facturi de câte aproape 10.000 de lei, deci în total aproape 20.000 de lei. Ca să aveți un termen de comparație, pe primele 10 luni ale anului 2016, conform execuției bugetare, la Colegiul Național Alexandru Papiu Ilarian cheltuielile la capitolul bugetar Apă, canal și salubritate s-au plătit 7.234 de lei, adică mai puțin decât la un liceu care nu mai funcționează.

Sigur, la final, e inevitabil să nu ne întrebăm: ce e chiar așa de valoros în acea curte și în acel imobil încât merită păzit cu așa seriozitate? Nu era acel liceu închis? Și dacă e închis și nu există activitate, cam ce a putut face un paznic încât a adunat facturi de peste 20.000 de lei în 2015?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.