Cine de cine are nevoie și cine pe cine ajută în relația Stat – ONG-uri?

2358

La obișnuita de acum întâlnire de joia seara, ieri s-a vorbit mult despre relația Primărie – ONG-uri, respectiv Consiliul Județean – ONG-uri. Cum tema centrală o reprezenta strategia locală în domeniul serviciilor sociale, am putut constata rapid că majoritatea serviciilor sociale sunt prestate la Tîrgu-Mureș în regim privat, de diferite ONG-uri. Nu vreau să le numesc nici măcar pe cele mari, pentru că doar împreună reușesc să facă mai mult decât autoritățile și n-ar fi corect să nu le menționez pe toate, până la cea mai mică. Andreia Moraru, director executiv la Alpha Transilvană care a încercat o expunere cât mai cuprinzătoare a problemelor sociale din Tîrgu-Mureș și județul Mureș prin extensie, spunea că Primăria n-a făcut niciodată o evaluare completă a necesităților sociale, de la care ar trebui să plece orice strategie în domeniul social. La fel, nici CJ. Totuși, cu informațiile pe care le-au avut la îndemână au ajuns la două concluzii, care mie mi s-au părut extrem de interesante: costul serviciilor sociale prestate de ONG-uri sunt mai mici per beneficiar decât al celor prestate de Primărie, iar la 1 leu primit de la Primărie, Alpha Transilvană a calculat că întoarce prin taxe și impozite plătite peste 2 lei către Stat.

Ce fac ONG-urile sunt servicii mai ieftine, randament mai bun și un soi de „profit” (forțat termenul, însă ar trebui să nu uităm că vorbim de un domeniu unde nu ai cum să obți profit) pentru Stat. Cu toate acestea, Primăria preferă să investească sume derizorii față de necesități în proiecte sociale, are în vigoare un regulament de finanțare extrem de prost și din această cauză descurajant pentru majoritatea ONG-urilor, iar orice inițiativă de ameliorare a situației (indiferent că vorbim de mărirea bugetelor sau modificarea regulamentelor) se lovește de o puternică rezistență.

Sintetizând și mai mult, ONG-urile fac o treabă mai bună decât Primăria, la preț mai bun, dar cu toate acestea, sunt încurajate să-și caute altundeva sursele de finanțare, în timp ce Primăria preferă să ignore bună parte din problemele sociale. Așadar, cine de cine are nevoie? Cine pe cine ajută când se organizează sesiunile de concursuri de proiecte?

Să mai luăm un domeniu, cel cultural, unde Primăria cheltuie peste 1 milion de euro pe an, fără absolut nici un rezultat notabil. N-a produs niciodată cultură adevărată, apreciată de critici, ci doar o perpetuă distrare electorală a maselor. Cu resurse ceva mai mici Teatrul Național Tîrgu-Mureș reușește mai nou nominalizări la UNITER, iar ocazional grupuri alternative, organizate ca ONG-uri reușesc să strălucească, primind aprecieri inclusiv la nivel național. A se vedea ultimul exemplu, spectacolul MaRó în regia lui Andi Gheorghe, produs cu niște sume absolut derizorii. Dacă vorbim de arte vizuale, atunci tot din rândul ONG-urilor vin evenimentele de calitate, iar autoritățile sunt cvasi-inexistente. Și atunci, cine de cine are nevoie? Cine pe cine ajută în producerea unor evenimente culturale de calitate?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.