Cultul personalității în perioada post-comunistă

2174

Înainte de 1989, liderul României a desființat presa și a organizat-o după bunul ei plac. Doar cei cu dosar impecabil puteau învăța „cum se face presa” și mai apoi să lucreze în breaslă. Existau publicațiile agreate la nivel central și la nivel județean. Nimic în plus, nici un rând de presă scrisă, secundă de emisiune radio sau TV. N-aveai cum să faci presă, ci doar propagandă. S-a schimbat regimul, însă neocomuniștii sunt din păcate cei care ne conduc, iar obiceiurile, chiar dacă s-au schimbat, au rădăcinile în aceleași metehne.

Cam 90% din presa tradițională din Tîrgu-Mureș are contract cu Primăria Tîrgu-Mureș și Consiliul Județean. Oficial, poziția celor două instituții este că doar așa pot ele comunica direct cu cetățeanul. De parcă dacă reabilitezi un trotuar, mai e nevoie să-i spui plătitorului de taxe ce ai făcut, ca și cum el n-are ochi să vadă. În fapt, e un mod mai subtil de a cumpăra niște mijloace de comunicare în masă, care devin vehicule de propagandă. Necazul cel mare este că, în timp, calitatea produsului jurnalistic scade, la fel și calitatea profesională a oamenilor care lucrează în aceste instituții, care, cel mai adesea, sunt nevoiți să se reorienteze profesional. Și tot n-ajunge.

Cultul personalității merge și mai departe. Dacă veți fi curioși să intrați în sediul Poliției Locale, structură nemilitarizată, o să vă preia un angajat și o să vă conducă unde aveți treabă. Nu vă va lăsa să faceți poze la pereții plini de imagini cu Dorin Florea, Claudiu Maior și Valentin Bretfelean, că așa vor ei. Dar tablourile sunt acolo, ca să știți cine e șeful. Paranteză: mai țineți minte manualele școlare de dinainte de 1989, cu pagina 3 pe care invariabil apărea cel mai iubit fiu al poporului?

Poate că-n sediul Poliției Locale n-om putea să facem poze, dar putem altundeva unde se practică acest exercițiu de propagandă abject. La intrarea la Grădinița cu Program Prelungit nr. 16, după ce a fost reabilitată, s-a postat la avizier un exemplar din ziarul de casă al Primăriei, Tîrgumureșeanul, în care apare din nou șeful. Pentru că șeful este în tot și-n toate. Pe prima pagină din ziar, la prima știre din jurnalul TV sau radio, pe pereții instituțiilor subordonate și, mai nou, și la avizier. Pentru că, se pare, trebuie să ne intre bine în minți și-n subconștient: șeful este în tot și-n toate.

P.S. Legea spune că în unitățile de învățământ nu se face propagandă politică. Poate domnul inspector general Someșan, care apare și dumnealui în fotografie, se autosesizează în acest caz și ia măsurile necesare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.