Cum s-a încurcat programul de vizite la spital în igiena lipsă

3200

Am citit știrea cu programul de vizite revizuit de la spitalul județean. În primul rând, trebuie spus că în România, inclusiv acest aspect este reglementat de un act normativ cu caracter național. Absurd, aș zice eu, dar nu vreau să intru în detalii. Să revenim însă la Ordinul nr. 1284/2012 privind reglementarea programului de vizite al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice, care spune la articolul 1 următoarele:

„Art. 1.
(1) Programul de vizită al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice se realizează de luni până vineri în intervalul orar 15,00-20,00, iar în zilele de sâmbătă şi duminică programul de vizită se realizează între orele 10,00-20,00.
(2) Numărul de vizitatori pentru un pacient internat într-un salon cu mai mult de 3 paturi nu poate fi mai mare de 3 persoane şi pot fi vizitaţi maximum 2 pacienţi în acelaşi timp.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2), pentru a da posibilitatea vizitei şi pentru ceilalţi pacienţi, dacă există solicitări în acest sens, durata vizitei va fi limitată la 60 de minute.”

Carevasăzică, conducerea SCJU a luat o măsură excepțională, venită la recomandarea Direcției de Sănătate Publică și a ministerului, pentru a preveni răspândirea infecțiilor respiratorii. De la programul de dinainte, care era cel din ordinul amintit mai sus, noul program s-a redus la câte 2 ore, în 4 zile din cele 7 ale unei săptămâni. În timp ce în spital nu s-a schimbat nimic. Sau cel puțin nu am fost anunțați.

De ce vreau să scot în evidență că în spital nu s-a schimbat nimic? Pentru că, deși nu ne spune nimeni, spitalul are o problemă cu infecțiile în general, nu doar cu cele respiratorii (mai dese într-adevăr în această perioadă). Și asta e o problemă care ține de infrastructura proastă și prost gestionată, care face ca cei mai mari purtători de germeni să fie chiar angajații spitalului, personalul medical și nu neapărat aparținătorii care vin în vizită (dacă vrea DSP sau ministerul să contrazică această teză, să vină cu studii, nu cu vorbe goale). De pildă spitalul nu are definit și funcțional un circuit unidirecțional de la aseptic la septic, cu filtre de sterilizare la capătul de intrare în circuit. Nimeni nu-și pune problema că sunt angajați care merg la bufetul de incintă sau afară la țigară în aceleași haine în care revin apoi lângă bolnavi. Nimeni nu-și pune probleme că pacienții cu diaree stau în același salon cu cei care se recuperează după operații. Și nu doar în saloane, pentru că nimeni nu-și pune problema nici că nu există circuite separate pentru pacienții cazuri medicale și pacienții cazuri chirugicale. Toate acestea n-au cum să se împace cu igiena clamată pentru modificarea programului de vizite.

Și putem merge așa mult și bine pe analizarea problemelor, până la banala hârtie igienică lipsă din toatele spitalului, hârtie pe care o aduc pacienții sau aparținătorii. Iar în cele mai multe cazuri, la fel ca și mâncarea pentru pacienți, pentru că altfel, cu cea de la bucătăria spitalului, e destul de greu să nu faci foame. Așa că, până acum, aparținătorii se făceau că respectă programul, iar spitalul se făcea că oferă condiții decente de spitalizare, într-o cârdășie de compromis tăcut și nescris. Însă conducerea spitalului a decis să-și încalce învoiala nescrisă.

La final, i-aș ruga pe cei din conducerea spitalului, DSP și minister, să consulte mai întâi programul de vizite de la alte clinici mari din Europa, mai apoi să vadă cum și-au rezolvat ei problema igienei și, înainte să-și rezolve comod problemele în dauna pacienților, să încerce o rezolvare firească, chiar dacă e mai dificilă.

Sursa foto.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.