Cum sunt percepute noile partide din România la nivel local, în Transilvania?

3689

O cercetare sociologică mai amplă realizată la comanda POL a pus sub lupă percepția publicului ardelean legată de noile partide apărute ulterior modificării Legii Partidelor. Studiul s-a realizat în perioada 14-28 iulie, a folosit 3 focus grupuri și un sondaj de opinie, la care au participat 1.000 persoane cu vârsta între 18 și 55 de ani, cu educație medie și superioară, din regiunile Vest, Nord Vest și Centru, cu un focus mai mare pe județul Mureș. Câteva din concluziile cercetării:

  • 68% dintre mureșeni cred că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție greșită. De remarcat că procentul este peste cel al regiunii, dar și peste procentul din celelalte regiuni transilvănene. Cu alte cuvinte, mureșenii au cea mai negativă percepție asupra evoluției lucrurilor.
  • Legat de modul în care oamenii se raportează la valori, se conturează niște majorități interesante. De pildă: 79% dintre respondenți sunt de acord cu afirmația „Competiția este bună, îi ajută pe oameni să muncească mai mult și să dezvolte noi idei”. Apoi 85% spun că cei care ar trebui să colecteze taxele și impozitele ar trebui să fie administrațiile locale, nu Guvernul, iar 58% spun că ar trebui permise și serviciile de urgență medicale private, pentru a avea o concurență în domeniu. Se conturează așadar un public cu orientări mai degrabă de dreapta.
  • Legat de diferențele și „distanțele” dintre regiuni, e interesant de constatat că 75% din subiecți consideră că există diferențe culturale între transilvăneni/bănățeni și locuitorii celorlalte regiuni.
  • Interesantă este și percepția legată de noul cadru legislativ care permite apariția partidelor locale, unde 25% au o părere bună sau foarte bună, iar 36% ezită spunând că asta nu e nici bine, nici rău. De remarcat din nou că în Mureș favorabilitatea este mai mare, 28% având o părere bună sau foarte bună. Acest lucru arată că, în ciuda aparențelor, partidele locale au un bazin electoral imens pe care îl pot exploata.
  • Mergând pe aceeași idee, 60% din respondenții mureșeni sunt de părere că e nevoie de partide noi, deschiderea fiind mai mare decât în celelalte regiuni transilvănene.
  • Mergând mai în detaliu, care este aportul de valoare pe care partidele noi ar urma să-l aducă? Studiul concluzionează următoarele: „Testând un set de 6 posibile urmări, am observat că principalele aspecte în care ar putea juca un rol semnificativ sunt rezolvarea problemelor locale (74%), mai buna gestionare a banilor publici (73%) și reformarea partidelor vechi (62%).”
  • Legat de modalitatea în care un partid nou-înființat în Tîrgu-Mureș, cum e POL, ar trebui să participe în alegeri, e interesant că cei mai mulți mureșeni, 37%, spun că ar trebui să participe singur, ca partid politic regional, care să se ocupe numai de problemele transilvănenilor. Procentul este peste cel al regiunii Centru și peste procentul din celelalte regiuni transilvănene.
  • În fine, legat de participarea la alegeri, e interesant că majoritatea electoratului 55%, spune că ar participa la alegeri, dar n-ar știi cu cine să voteze. Procentul celor hotărâți este de 26%. Mai departe cercetarea se apleacă asupra acestui procent de 26% și-l defalchează. E bine, dintre acești subiecți care știu cu cine vor vota, 22% ar vota cu PNL, 15% cu UDMR, 7% cu PSD și 5% cu POL. Se poate observa o diferență surprinzător de mică între un partid național PSD, perceput ca cel mai mare din țară, și POL, partid regional nou-înființat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.