Despre concurență neloială făcută din banii dumneavoastră

9541

Tocmai s-a dat undă verde pentru ca Primăria să cheltuie peste 37.000 de euro ca să doteze două bucătării, care vor fi amplasate în cetate. Știrea o găsiți aici. Dacă nu știți sau ați uitat, vă reamintim că Primăria mai deține unități de cazare cu restaurante aferente la Hotel Tineret și Casa de Oaspeți din complexul Weekend, plus o cafenea cu câte ceva de mâncare la Platoul Cornești. Pe toate acestea le administrează direct, nu prin concesiune sau închiriere către privați. Nu cred că e greșit să spunem că, după inaugurarea unităților de alimentație publică din cetate, Primăria va deveni unul din cei mai importanți jucători pe piața HORECA din Tîrgu-Mureș.

De ce e anormală această situație? Păi să ne gândim că mâine primarul se gândește să ofere cetățenilor pizza socială la preț de 5 lei. Cam câte pizzerii credeți că vor rezista astfel pe o piață care până acum s-a dovedit a fi foarte activă și sănătoasă, cu o concurență ridicată. Evident că efortul pentru Primărie nu ar fi exagerat de mare, pentru că probabil nu e diferență mare de la 5 lei la prețul real de producție și livrare pentru o pizza, dar să ne gândim cam câte pizzerii s-ar desființa, câți oameni ar rămâne fără joburi și deci câte impozite și taxe s-ar plăti în minus la Primărie. Așadar, un demers gen pizza socială, în loc să ajute, ar produce de fapt mai multe pagube (reprezintă o cheltuială în plus și niște venituri încasate în minus). Norocul nostru că proiectul pizza socială încă nu există.

Să ne gândim însă acum că Primăria are prevăzut în bugetul pe 2016 o sumă ce se apropie de milionul de euro la capitolul „Alte servicii în domeniul culturii, recreerii și religiei”. Să ne gândim că nu există nici un operator cultural în oraș care să poată spune că a derulat într-un an aceste sume pe organizarea de concerte. Iar cei care existau (festivalul Peninsula de pildă), au renunțat. Cam cum credeți că poate intra acum cineva pe piață și concura Primăria în a aduce alt fel de artiști, altfel decât cei aduși de Primărie? Cât e de corect ca acel întreprinzător să concureze Primăria cu bani privați, în timp ce plătind taxe și impozite, finanțează de fapt concurența?

Revenind acum la restaurante, un proprietar de business privat, cam cât de normal e să plătească taxe și impozite din care Primăria să îi finanțeze concurența directă? Același lucru la sport prin asociere directă. Același lucru la orice demers în care Primăria, în loc de rolul de arbitru, decide să intre în teren ca jucător, antrenor și arbitru, care poate schimba regulile ca să fie jocul în favoarea lui, iar dacă are chef, să mai dea și câte-un cartonaș roșu. Că doar orice activitate trebuie autorizată, iar controlul și amenzile se fac de către Poliția Comunitară care tot a Primăriei e. Cam asta e atmosfera pe piața liberă capitalistă, în anumite domenii la Tîrgu-Mureș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.