Despre modificarea regulamentului de accesare a fondurilor culturale la Tîrgu-Mureș

2835

Prin 2014 am demarat primele discuții, iar în prima parte a lui 2015, AMPER reușea să publice un proiect de revizuire a regulamentului după care Primăria Tîrgu-Mureș finanțează proiectele culturale. Nevoia de modificare a lui ne-a fost supusă atenției de Eliodor Moldovan, de la Asociatia K’arte, însă am preluat demersul și am centralizat feedback în mai multe întâlniri de la mult mai multe persoane active în zona culturală din Tîrgu-Mureș, inclusiv de la cel care ne-a supus problema atenției. Au fost consultați actori, artiști plastici, regizori, scenariști, directori de organizații non-guvernamentale etc.

Cu feedback-ul obținut din mediul cultural am mers la Universitatea Petru Maior, unde la Facultatea de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative există o filială a ELSA (European Law Students Association), unde se pregătesc elitele care participă cu succes în ultimii ani la concursurile de drept internațional. Acolo, AMPER a acordat acordat o bursă de studiu pentru ca studenții, coordonați de profesorul Nicolae Ploeșteanu, să producă proiectul de hotărâre de CL care să transpună într-un document juridic (proiect de hotărâre de Consiliu Local) gândurile și nevoile mediului cultural.

Interesele ONG-urilor culturale s-au schimbat ușor pe parcursul realizării documentului (punctul nevralgic a fost procedura de evaluare a proiectelor), însă varianta agreată de majoritatea celor cu care am discutat a rămas publicată pe site-ul AMPER. Proiectul a fost supus atenției comisiei de specialitate din Consilul Local, condusă la acea vreme de Kikeli Pál, însă n-a avut succes și n-a ajuns să fie dezbătut. Nimeni nu a dorit să-l preia și să-l ducă în CL pentru dezbateri, niciunul din consilierii locali și nimeni din executiv.

Principalele modificări propuse de noi au fost: transparentizarea concursului de proiecte, acordarea unor finanțări nerambursabile între 80 și 90% din valoarea proiectului, schimbarea graficului de efectuare a plăților (prefinanțare și deconturi în timpul derulării proiectelor), împărțirea bugetului anual în cel puțin două sesiuni de concursuri, împărțirea concursului pe granturi mici, medii și mari.

Regulamentul a rămas prin urmare prost, ineficient și deci banii pentru susținerea proiectelor de cultură la Tîrgu-Mureș neatractivi până în ziua de azi. Concret: concursul de proiecte presupune finanțarea cu 50% a unui demers cultural, însă în condițiile derulării complete a proiectului cu toate cheltuielile aferente și decontarea ulterioară a cel mult 50% din cheltuieli (în practică niciodată nu se finanța acest procent, pentru că se umbla la eligibilitatea cheltuielilor). Ba mai mult, deconturile întârziau uneori cu lunile. Așadar, nici o asociație mică nu putea să-și „permită” aceste fonduri nerambursabile. Ceea ce e absurd.

Eliodor Moldovan a reluat ideea modificării regulamentului în toamna lui 2015 și a scris o scrisoare prin care cerea în câteva puncte modificări la regulament. Au semnat-o și alte ONG-uri active din Tîrgu-Mureș și a fost trimisă la Primărie. Aceeași Primărie a primit de această dată mai deschis demersul și a organizat o dezbatere la care, citez din statusul postat ieri de viceprimarul Claudiu Maior pe Facebook: „În consecință, am invitat la sediul Primăriei municipiului Tîrgu Mureş toate ONG-urile din oraş, pentru a ne întruni şi a dezbate propunerea lansată de cele 11 ONG-uri de modificare a Regulamentului de acordare a finanţărilor nerambursabile pentru proiectele/programele culturale”. Doar că în rândul acelor „toate ONG-uri din oraș” AMPER nu se regăsește, deși am fost singurii care am produs un proiect de hotărâre de CL complet pentru revizuirea regulamentului. Și da, avem sediul și suntem activi în Tîrgu-Mureș.

maior 1

Am aflat totuși ulterior că o parte din ideile din proiectul publicat în urmă cu un an au fost preluate. Ceea ce e foarte bine. Așadar, dacă toate merg în direcția normală, gradul de finanțare a proiectelor de către Primărie urcă de la 50%, la 90%, se vor acordara prefinanțări și posibilitatea unor deconturi intermediare în timpul derulării proiectului, iar la discuțiile din comisia de specialitate din CL vor fi invitați trei persoane din zona ONG-urilor culturale active la Tîrgu-Mureș: Liviu Pancu, Eliodor Moldovan și Corina Ruja.

Pentru că demersul AMPER a fost doar parțial luat în calcul și doar o parte din ideile din regulament par să fie supuse dezbaterii CL, proiectul va fi preluat de POL și vom încerca să facem tot posibilul ca acesta să ajungă într-una din ședințele CL în dezbatere. Rămâne neclară problema transparentizării concursului și a grilei de evaluare a proiectelor, două puncte extrem de importante pentru ca finanțările să se dea într-adevăr pe concursuri de proiecte, nu de pile.

Sursa foto.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.