Peisaj dinaintea bătăliei: Tîrgu-Mureș

4493
Consiliul Judetean (CJ) Mureș

Situația escaladează, și putem fi și noi martori la modul în care sistemul corupt de 25 de ani dorește să îngroape orice tentă de normalitate – așa putem rezuma lucrurile învățate în prezent din campanie. Potopul de comentarii, care urmează câte o declarație politică, reflectă cu perfecțiune filmul Martorul, Viața lui Brian și toate satirele cunoscute.

Partidele fură, nu-i nimic nou, în schimb forța elementară, care se manifestează în furtul de proprietate intelectuală a programelor electorale, este de-a dreptul dureros. Principala suferință a acestei metode pontaice, lașe și balcanice o duce POL. A priori, Partidul Oamenilor Liberi a fost cel care a introdus în conștiința publică conceptul de „proiect” forțânduși competitorii să-și îndrepte campaniile pe planul profesional.

Acest lucru sa dovedit a fi o sarcină dificilă, termenul de „proiect” dintr-o dată a devenit unul folosit de toată lumea, să nu mai vorbim despre faptul că pasajele proiectelor POL s-au regăsit în pliantele celorlalte partide.

M-am întâlnit cu concepția turismului, cu reflecțiile formulate în proiectul Biroului de Informare Juridică a POL, cu transportul, gestionarea deșeurilor și protecția mediului, cu proiectele POL privind educația și sănătatea, toate acestea m-au întâmpinat în mesajele electorale ale partidelor. Interesant este însă faptul că n-au ajuns pe piață alte teme înafară de cele aduse de POL. Capitalul intelectual al partidelor s-a dovedit a fi insuficient împotriva POL.

Asta este.

Nu par a fi șanse pentru înlocuirea lui Forea, cu toate că articolele de probaganda scrise cu intoxicare de campanie proclamă că „victoria” este aproape și că Soós Zoltán are șanse mari de a câștiga. Mai mult, liderii de opinie platiți sau leșinați de auto-importanță lovesc în continuu pragul intelectual al publicului încă atent: Dan Mașca, candidatul pentru funcția de primar al POL, să se retragă în favoarea lui Zoli, în urma unor înțelegeri de fond secret…

Preșcolarii politici dictează, iar în adâncuri tac cei înțelepți – formula este cunoscută, este considerată o boală a democrației.

Ce înseamnă „victorie”? Interpretarea politicienilor mureșeni wannabe este: să pice Florea. Pornind de acolo, acest „rezultat” este meritul „muncii” lor. E oare victorie pentru populația Târgu-Mureșului, români și maghiari deopotrivă? Cu greu. Rebeliunea fără concept – cu care de fapt, poate fi descrisă direcția acțiunilor politice ale personajelor menționate, care nu au avut ca rezultat nimic altceva decât anarhie inevitabilă. Am mai scris despre acest lucru…

Victorie pentru localnici ar fi, dacă un concept, o viziune ar ajunge să conducă orașul, unde e aproape tot una fața cui se reflectă în spatele viziunii. Cu toate acestea, preșcolarii politici împiedică acest lucru.

Oricum ar fi să ne uitam, dar cu o săptămână înaintea alegerilor doar POL are această viziune. Ceilalti încă încearcă să ne împingă prostiile deja cunoscute pe gât.

Nu înțeleg de ce ar trebui Dan Mașca să discute în secret cu Soós Zoltán. Așa cum nu înțeleg nici de ce unii candidați se comportă de parcă victoria lor depinde de comportamentul celuilalt candidat. Un partid anti-establishment să intre în discuții secrete în mod balcanic de dragul UDMR, respectiv Soós Zoltán. Mă întreb serios: Oare îl invită și pe Becali cu celebra lui valiză?

În concluzie, stupiditatea și pornirile primitive domină campania din Târgu-Mureș, și pe acest teren Florea e câștigător, pur și simplu pentru că are deja o rutină de 16 ani. Această campanie a avut doar un singur personaj care a încercat să păstreze rațiunea în dezbaterile izbucnite în campanie: Dan Mașca și POL.

Mai au la dispoziție o săptămână susținătorii normalității să-și impună voința asupra actorilor politici. Dacă Dumneavoastră, Tu, ați tăcut, acum de ce nu interveniți?

Felcser V. Örs

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.