Știți de ce aveam nevoie? De încă un centru cultural de stat

2420

O spunem noi, însă preluând informația din planurile Consiliului Județean Mureș, care va avea joi, 31 martie, un proiect de hotărâre în acest sens pe ordinea de zi a ședinței ordinare. Înainte de votul consilierilor, să inventariem puțin situația instituțiilor de cultură aflate în subordinea CJ. În primul rând trebuie spus că, sub acoperișul Palatului Culturii funcționează deja Muzeul Județean, Filarmonica și parțial Biblioteca Județeană. Trei instituții, cu trei șefi, secretare, departament financiar etc. Iar acum o vom avea și pe a patra, cu șef, secretară etc. Iar administrarea Palatului Culturii trece de la Muzeul Județean la viitorul Centru Cultural Transilvania.

Dar acestea nu sunt toate instituțiile culturale din subordinea CJ. Ca lista să fie completă, mai trebuie să adăugăm Ansamblul Artistic Mureșul, Centrul de Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş, plus revistele Vatra și Látó. Așadar 7 instituții de cultură, iar de joi încolo, 8. Fiecare cu un șef, contabilă etc. adică resursă umană prost manageriată, care cu siguranță putea să se întâlnească sub o conducere mai robustă. Și, în același timp, ușor restrânsă.

Să explicăm. Potrivit legii, viitorul Centru Cultural Transilvania va avea în domeniul de activitate, următoarele zone:

a) oferirea de produse şi servicii culturale diverse pentru satisfacerea nevoilor culturale comunitare, în scopul creşterii gradului de acces şi de participare a cetăţenilor la viaţa culturală;
b) conservarea, cercetarea, protejarea, transmiterea, promovarea şi punerea în valoare a culturii tradiţionale şi a patrimoniului cultural imaterial;
c) educaţia permanentă şi formarea profesională continuă de interes comunitar în afara sistemelor formale de educaţie.

Să le luăm pe rând. La literele a) și b) avem deja Centrul de Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş care teoretic face exact același lucru. La fel și la punctul c), unde dacă e nevoie, există în plus și Școala Populară de Arte, instituție care, da, este tot în subordinea CJ și, da, are tot competențe în această zonă.

În expunerea de motive a proiectului se mai specifică în argumentarea pro-înființare că nu există cineva care să se ocupe de promovarea turistică a acestei părți de tradiții populare și că nu există o strategie culturală: „Nu acelaşi lucru se poate afirma cu privire la oferta de produse şi servicii culturale diverse pentru satisfacerea nevoilor culturale comunitare, în scopul creşterii gradului de acces şi de participare a cetăţenilor la viaţa culturală. De asemenea lipsesc activităţile de promovare a turismului cultural de interes local. În acelaşi context menţionăm că, programele şi proiectele culturale desfăşurate de aşezămintele culturale – instituţii publice subordonate Consiliului Judeţean Mureş trebuiesc gândite ca o componentă a strategiei culturale a judeţului, ori la acest moment nu avem o strategie culturală definită ca atare într-un document unitar, aprobat de Consiliul Judeţean Mureş”. Ceea ce e adevărat, însă în atare situație avem două probleme:

1. Cum înființezi o nouă instituție culturală când nu ai nici un fel de strategie în domeniu (și recunoști foarte senin asta), dar ai deja 7 instituții de cultură, plus una cu profil educațional, dar tot din zona artistică?

2. Ce caută în aceste condiții CJ ca asociat în asociația ASTUR, în care a intrat tocmai „în vederea finanţării şi realizării în comun a unor acţiuni, servicii sau proiecte turistice de interes judeţean”. N-o spun eu, o spune hotărârea de CJ adoptată la vremea intrării în ASTUR.

Și atunci de ce avem nevoie de Centrul Cultural Transilvania? De ce trebuie să risipim resursele limitate pe instituții de care nu avem nevoie, dar pe are le înființăm fără să avem nici o strategie în acest sens? Doar ca să dăm de lucru lui Sergiu Zereș, strategul pe comunicare al președintelui Ciprian Dobre, care va fi managerul acestei instituții?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.