Țara europeană care-și bate cel mai tare joc de Educație. De departe.

2499

Potrivit un comunicat de presă emis de Eurostat în a doua parte a lunii martie, 2016, capitolul bugetar de protecție socială, a fost de departe cel mai important capitol bugetar în țările din Uniunea Europeană. Media Uniunii Europene, de 19,5% din produsul intern brut (PIB), este depășită de Finlanda, Franța, Danemarca, Austria, Italia, Suedia, Grecia și Slovacia, toate alocând peste 20% din PIB acestui domeniu. Evident, suntem dați din nou exemplu negativ: „Social protection represented the most important area of general government expenditure in 2014 in all EU Member States except Cyprus, where a bank recapitalisation meant that other expenditure was higher. The weight of government social protection  expenditure varied across EU Member States from 11.4% of GDP in Romania to 25.4% in Finland”. Adică, în traducere, lăsând la o parte Cipru care a făcut o recapitalizare de bancă, suntem la coada Europei, cu o alocare financiară de 11,4% din PIB.

Însă comunicatul Eurostat are și alți indicatori ce ar merita băgați în seamă. În tabelul de mai jos, sunt prezentate și alocările financiare pe alte domenii. După protecție socială, media Uniunii Europene arată că următoarele domenii prioritare sunt Sănătate (7,2% din PIB), Servicii Publice Generale, unde intră inclusiv plata datoriilor externe (6,7%) și, pe locul 3, Educația, cu o medie de 4,9% din PIB.

596b9daa-b9d6-415d-b85a-b41174488728-page-001

După cum se poate vedea, domenii prioritare în rândul țărilor europene, la noi sunt crunt subfinanțate. În condițiile în care alocările pentru educație cresc peste 6-7% în multe țări europene și nimeni nu coboară sub 4,1% din PIB, noi alocăm 3%, fiind din acest punct de vedere țara care subfinanțează cel mai crunt acest domeniu.

Ce se poate face în condițiile în care guvernele române de până acum s-au dovedit a fi total deconectate de la realitate? E destul de simplu: alocări financiare din bugetele locale și județene. Nimeni nu interzice Primăriei sau Consiliului Județean să ofere burse profesorilor ca să le mărească salariile mizerabile sau să investească în baza materială, pentru ca ea să fie adusă de la standardele de dotare de acum jumătate de secol în zilele noastre. Ce se întâmplă de fapt? Autoritățile locale de la noi preferă să „cumpere” voturi investind populistic în circ gratis și mese lunare oferite cu tot felul de pretexte unor categorii de cetățeni – azi un 8 martie, mâine o ziua pensionarilor, poimâine balul profesorilor etc.

Iar despre cum Primăria Tîrgu-Mureș se face că n-are o problemă în privința asta, s-a mai scris aici, inclusiv despre celebrul fond al clasei, reinventat pentru imacularea lui juridică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.