Urbanismul după ureche ne face din nou celebri

6019

Sunt tot mai multe indiciile că administrația locală nu reușește să înțeleagă mai nimic din niște norme elementare de dezvoltare urbană. Unele derapaje le vedem de ani de zile, trecem pe lângă ele, dar abia atunci când ne sunt explicate putem să le înțelegem cu adevărat în întreaga neconcordanță cu ceea ce ar trebui să fie o dezvoltare urbană făcută responsabil. „Noroc” nostru că, din când în când, mai devenim „celebri” din cauza acestor gafe.

Cea mai recentă este pavarea copacilor până la tulpină, ca să fim siguri că dacă scapă de la moarte din cauza toaletărilor, îi terminăm așa.

Și uite așa am devenit contra-exemplu la nivel național. Însă să nu uităm că noi târgumureșenii asistăm de ani de zile deja la măcelărirea copacilor. O spun cu fiecare ocazie specialiștii, însă Primăria continuă autistă așa-zisa toaletare a copacilor, ale căror coroane sunt rase, până rămân niște cioturi cu 2-3 cregi supraviețuitoare. Se întâmplă din nou, în aceste zile, chiar în timp ce scriu acest articol. Rezultatele arată cum se pot vedea în fotografia de mai jos. Încercați acum să vă amintiți prin ce orașe pe care le-ați vizitat și v-au plăcut ați mai văzut așa ceva:

copaci taiati

Slaba putere de înțelegere a unor principii elementare de urbanism se va vedea și la adoptarea PUG-ului, unde, cel mai probabil, teritoriul intravilan se va mări. Asta, în ciuda oricărei logici de urbanism care spune că, în condițiile în care populația scade, zona construibilă e bine să rămână aceeași, pentru ca să nu-ți provoci mai apoi singur probleme de logistică în a asigura servicii de transport public, salubrizare, acces la unități de învățământ etc., toate probleme care decurg din dezvoltarea necontrolată pe verticală. De altfel și urbaniștii care lucrează la PUG știu asta, așa că au dezvoltat două variante, una bazată pe menținerea orașului în actualul intravilan, iar a doua pe extinderea lui. Care credeți că a fost aleasă de cei din Primărie? Bineînțeles că cea în care se vor putea justifica intrările în legalitate sau autorizațiile date pe șpăgi, în afara legii, construcțiilor făcute de altfel în afara legii.

De fapt, e interesant de urmărit și, poate de analizat foarte sincer de comunitatea de arhitecți din Tîrgu-Mureș, dacă viitorul PUG va fi un document programatic vizionar pentru dezvoltarea orașului sau un document care „să facă să fie bine”. Sunt curios să aud părerea OAR Mureș pe această temă, care a lipsit cu desăvârșire din a-și asuma vreo responsabilitate de for profesional care să atragă atenția asupra derapajelor care se produc în dezvoltarea urbană. Vor prefera în continuare arhitecții cu experiență din Tîrgu-Mureș să fie cuminți ca numele lor să însemne automat eliberarea autorizațiilor pentru proiectele care le poartă semnătura sau își vor asuma vreodată rolul pe care ar trebui să-l poarte în comunitate.

În fine, un alt semn de profundă neînțelegere a dezvoltării urbane responsabile o constituie lipsa aproape totală a concursurilor de arhitectură. În orice oraș civilizat, când ai un obiectiv pe care dorești să-l reabilitezi/construiești (piață, bulevard mai important, clădire de utilitate publică etc.) pentru a scoate cele mai bune idei din comunitate, din țară sau chiar din străinătate (la cele mai importante obiective) se organizează un concurs, iar autoritatea locală decide cui atribuie serviciile de proiectare a viitoarelor lucrări de construcție/reabilitare, în baza celor mai bune propuneri preliminare. Astfel, arhitecții cu experiență concurează umăr la umăr cu prospețimea ideilor venite de la cei tineri, iar ideile cele mai bune, câștigă. Știți câte concursuri s-au organizat la Tîrgu-Mureș în ultimii 10-15 ani? Unul, pentru Planul Urbanistic General. Iar între timp s-au reabilitate niște obiective cu adevărat emblematice ale orașului: Cetatea, Piața Teatrului, Complexul Weekend, Platoul Cornești etc. De altfel nici site-ul OAR Mureș și nici cel al Primăriei Tîrgu-Mureș n-au secțiuni în care să anunțe astfel de concursuri, pentru că n-ar avea ce să pună în ele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.