Zero viziune în gestiunea deșeurilor

3363

Săptămâna asta Eurostat a publicat o analiză privind gestiunea deșeurilor în Europa, în care s-a axat pe mai mulți indicatori legați de generarea de deșeuri și de modul în care ele sunt mai apoi gestionate.

Vestea bună e că generăm 254 de kg de deșeuri/persoană/an, ceea ce înseamnă că suntem pe ultimul loc în rândul țărilor din Uniunea Europeană. În comparație, un danez generează 759 de kg de deșeuri/an, Danemarca fiind la celălalt capăt al clasamentului. Media europeană este de 475 kg/persoană/an.

Capture

Vestea proastă e că, deși generăm mai puține deșeuri, stăm foarte prost la gestionarea lor. Doar 5% din deșeurile generate în România ajung să fie reciclate, doar 11% ajung compost și doar 2% icinerate. Asta lasă un procent de 82% din deșeuri să fie depozitate în depozite, unele neconforme. Din această perspectivă, avem unul din cele mai prost dezvoltate sisteme de gestiune a deșeurilor. Mai mult decât noi, ca procente, depozitează doar Croația – 83%, Malta – 88%, Ungaria – 88% și Letonia – 92%. Între timp, la celălalt capăt al clasamentului, în Belgia, Olanda, Danemarca, Suedia sau Germania, doar 1% din deșeuri mai ajung în depozite, iar media europeană este de 28%.

Ce facem noi între timp?

Păi în primul rând ne batem joc de mediu și de legislație. Tîrgu-Mureș în continuare depozitează deșeurile la groapa care funcționează ilegal la Cristești:

Între timp, varianta oficială este că se va construi un depozit regional de deșeuri la Sânpaul care e gata din punct de vedere al investițiilor, însă e în procedură de licitare pentru delegarea gestiunii. Legat de proiect, dintr-un comunicat mai vechi de presă, aflăm: „În cadrul proiectului vor fi achiziţionate echipamente de colectare şi transport, se va construi o staţie de transfer (cu o capacitate de 65.000 t/an), o linie de sortare (cu o capacitate de 28.000 t/an) şi vor fi realizate facilităţi de compostare a deşeurilor (cu o capacitate de 10.000 t/an), la Târgu Mureş – Cristeşti. De asemenea, se va construi o staţie de tratare mecano-biologică şi un depozit ecologic de deşeuri (cu o capacitate de 5 milioane m3, din care prima celulă va avea o capacitate de 1,25 milioane m3), la Sînpaul”.

Așadar, pe lângă niște compost în mediul rural care nu știm în ce proporții exact se va face, autoritățile mizează în continuare în principal pe depozitarea deșeurilor. Chiar dacă oficial ni se vinde și povestea reciclării, în realitate, observăm că e doar un discurs gol, lipsit de conținut. La Tîrgu-Mureș, cel mai mare producător de deșeuri din județ, în loc să se caute soluții pentru reciclarea deșeurilor, Primăria dă câte aproximativ 6.400 de euro pe bucata de container îngropat, care nu asigură colectarea selectivă, deci mai apoi reciclare. Asta înseamnă că pe viitor, strategia județului de gestionare a deșeurilor, se va axa tot pe depozitare. Iar depozitul de la Sînpaul este nou, asta înseamnă că strategia va rămâne așa cel mai probabil 10-20 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.