Lotul DNA – opt inculpați în dosarul ASA

21305

În 14 septembrie, Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Tîrgu-Mureș a pus în mișcare acțiunea penală față de opt inculpați persoane fizice, respectiv față de Asociața Sportivă Fotbal Club ASA 2013 Tîrgu-Mureș (Fotbal Club Municipal) în dosarul nr. 103/P/2013.

Primarul Dorin Florea este inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, pentru că „a permis aplicarea ștampilei cu semnătura sa pe expunerea de motive nr. 33.106 din 18 iulie 2013, care a stat la baza inițierii și adoptării Hotărârii Consiliului Local Municipal Tîrgu-Mureș nr. 237 din 25.07.2013 privind aprobarea alocării de la bugetul local a sumei de 7,5 milioane de lei pentru sezonul competițional 2013-2014 în vederea continuării asocierii dintre municipiul Tîrgu-Mureș și Fotbal Club Municipal Tîrgu-Mureș și a permis aplicarea ștampilei cu semnătura sa pe contractul de asociere nr. 36284/09.08.2013 încheiat cu Asociația Sportivă Fotbal Club ASA 2013, care a fost semnat de directorul economic Kiss Imola și vizat de juristul Măceșanu Virgil și prin care s-a alocat acestei asociații sportive de la bugetul local al municipiului Tîrgu Mureș suma de 7,5 milioane de lei pentru sezonul competițional 2013-2014, fiind achitată efectiv Asociației Sportive Fotbal Club ASA 2013 suma totală de 7,053 de milioane de lei, în condițiile în care aceasta înregistra la data de 25.07.2013 obligații legale restante către bugetul de stat în sumă de 3.578.387 lei, neputând astfel beneficia în condiții legale de finanțare de la bugetul local al municipiului Tîrgu Mureș (…)”. În aceste condiții, susțin procurorii, bugetul municipiului a fost prejudiciat cu suma de 7,053 de milioane de lei.

Tot pentru abuz în serviciu este inculpată și Kiss Imola, directorul economic al Primăriei Tîrgu-Mureș, care a avizat expunerea de motive amintită mai sus, fără a face verificările dacă asociația sportivă îndeplinea condițiile legale, a încheiat și semnat în condiții ilegale contractul de asociere.

Pentru complicitate la abuz în serviciu sunt inculpați consilierii locali Claudiu Maior (vicepreședinte la acea dată al Consiliului Director al Asociației), Benedek István și Ionuț Fărcaș, ex-secretarul municipiului, Maria Cioban, între timp pensionată, Bako Attila, director executiv al Direcției Activități Social-Culturale și Patrimoniale din cadrul Primăriei Tîrgu-Mureș și Virgil Măceșanu, consilier superior în cadrul Primăriei Tîrgu-Mureș.

Claudiu Maior este acuzat că a înlesnit și a ajutat la săvârșirea faptelor de către inculpații Dorin Florea și Kiss Imola, prin acordarea avizului favorabil în Comisia de studii, prognoze economico-sociale, buget-finanțe și administrarea domeniului public și privat al municipiului, votarea pentru adoptarea în condiții ilegale a hotărârii, semnarea hotărârii în calitate de președinte de ședință.

Lui Benedek István și lui Ionuț Fărcaș, ambii membrii în Consiliul Director al ASA 2013 li se impută faptul că au înlesnit și i-au ajutat pe cei doi inculpați Dorin Florea și Kiss Imola ca aceștia să încheie contractul de asociere și că au votat hotărârea de Consiliu Local incriminată.

În sarcina Mariei Cioban, procurorii au reținut că a contrasemnat hotărârea prin care ASA 2013 a primit 7,5 milioane de lei de la bugetul local. Bako Attila este inculpat pentru că a semnat expunerea de motive care însoțea proiectul de hotărâre deși documentația depusă de asociație nu îndeplinea condițiile legale. Măceșanu Virgil este acuzat că a redactat expunerea de motive și că a acordat în condiții ilegale viza juridică necesară încheierii și semnării acestui contract din partea municipiului de către Dorin Florea și Kiss Imola.

În dosar mai apare ca inculpat Ioan Nucu Man, președinte la acea data al asociației sportive, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu și deturnare de fonduri. Astfel, Ioan Nucu Man a omis să îi informeze pe cei doi – primarul și directorul economic – că asociația sportivă are obligații legale restante către bugetul de stat, că a depus o documentație incompletă de solicitare a sprijinului financiar de la municipiul Tîrgu Mureș și că a semnat contractul de asociere. Ioan Nucu Man, spun procurorii, că a schimbat destinația fondurilor provenite din finanțările obținute de bugetul local al municipiului, a plătit din fondurile obținute de la bugetul local datorii către bugetul de stat în cuantun de 551.831 de lei, respectiv suma de 600.000 de lei dintr-un împrumut de la Banca Transilvania.

De asemenea, inculpată este și asociația sportivă căreia i-au fost sechestrate și poprite conturile. Interesant că acest document înregistrat în data de 15 septembrie 2015 la sediul Primăriei Tîrgu Mureș a ajuns în mapele consilierilor doar la ședința extraordinară din 15 octombrie, în regim de urgență, deși între timp a mai fost o ședință la sfârșitul lunii septembrie.

Materialul a fost discutat pentru că DNA a solicitat Consiliului Local Tîrgu Mureș să anunțe dacă se constituie sau nu parte civilă în procesul penal, decizie rămasă în suspensie în cadrul ședinței. De asemenea, consilierii locali au mai avut de hotărât dacă încheie sau nu o tranzacție judiciară cu asociația sportivă, conform căreia să fie recuperat prejudiciul produs bugetului local înainte de cercetarea judecătorească. Aleșii au hotărât să încheie o tranzacție, conținutul documentului și alte detalii fiind date în sarcina unei case de avocatură care va beneficia de maxim 7.000 de lei onorariu pentru descâlcirea problemei în condițiile în care o parte a consilierilor locali sunt inculpați în dosar, iar alții – suspecți.

Menționăm că în dosar au calitatea de suspecți pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu următorii consilieri: Gombos Geza Csaba, Peti Andrei, Jozsa Tibor, Karácsony Erdei Etel, Bakos Levente, Törzsök Sándor, Kikeli Pál, Soós Zoltán, Haller Béla, Roman Ioana, Matei Dumitru, Puiac Ion Claudiu, Gujan Lucian, Someşan Cristina, Sabău Pop Olimpiu, Loghin Lucian și Urcan Gheorghe.

2 COMENTARII

  1. Zornaie catusele…unii si au dat seama mai demult si au diaparut, altii au crezut ca merge la nesfarsit si s au bagat mai adanc…zornaie catusele….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.