Cine „poluează” mai mult, Statul sau Azomureș?

3076

Am găsit cel puțin trei comunicate oficiale prin care Comisia Europeană ne informează în ultimii 5 ani că României i se atrage atenția pentru că nu respectă legislația europeană în materia calității aerului. Comunicatele oficiale emise de Comisia Europeană le găsiți aici, aici și aici. Pentru că lipsa de transparență și fundăturile birocratice nu le-am inventat noi, n-am găsit nicăieri mai departe urmările acestor comunicări și n-am putut afla deocamdată dacă România și-a corectat sau nu aceste deficiențe.

La ce știm, putem adăuga că cetățenii din Tîrgu-Mureș și-au înmulțit numărul sesizărilor către Garda de Mediu care au ca obiect poluarea aerului de către Azomureș. Știm și că, din acest motiv, săptămâna aceasta Garda de Mediu derulează un control mai amplu la Azomureș pentru a vedea dacă aceste sesizări au un fundament real. Detalii aici. Adăugăm la ce știm și că site-ul Ministerului Mediului unde teoretic putem verifica și noi calitatea aerului, este absolut inutil. Am încercat pe site în repetate rânduri și sub diferite forme să aflăm valoarea diferiților indicatori, însă degeaba: pur și simplu nu merge. Iar dacă ar merge, am avea nevoie de un chimist și un medic să ne dea o interpretare. Iar aceștia, la rândul lor, ar avea nevoie de mai multe date, care să fie culese pe perioade mai lungi de timp, pentru a putea face comparații, analize, din care să rezulte niște concluzii.

Pentru că România și-a asumat programul Digital Agenda For Europe, datele privind calitatea aerului, care oricum se înregistrează de către stațiile Ministerului Mediului, alminteri nu s-ar mai fi făcut un site unde acestea să poată fi teoretic consultate, și care oricum sunt stocate, ar trebui să fie publicate pe portalul data.gov.ro, însă nici la secțiunea dedicată Ministerului Mediului și nici la cea a Ministerului Sănătății nu am găsit date relevante privind poluarea, calitatea aerului sau vreun document care să coreleze aceste date cu starea de sănătate a populației. Pentru că măsurătorile se fac, iar protocoale legale și infrastructură informatică iată că există, putem spune și că știm că există niște date statistice privind poluarea aerului însă dintr-un motiv sau altul, acestea nu sunt puse la dispoziția publicului.

Mai știm că există o Direcție de Sănătate Publică, tot instituție a aceluiași Stat Român, care spune că face și profilaxie. Ba mai mult, potrivit regulamentului de funcționare, această direcție se presupune că și „efectuează analize microbiologice din probe de apă, aer, alimente şi factori de mediu, prevăzute în programele naţionale şi locale de sănătate, la solicitarea serviciului de evaluare a factorilor de risc din mediu conform metodologiei reglementate”. Cel puțin așa spune aici. Nicăieri nu găsim însă vreun studiu, comunicat, informație pe această temă. Există doar Sinteza Stării de Sănătate a Populației și Activității Medico-Sanitare din Județul Mureș, document care se editează anual, și din care nu putem trage nici o concluzie, pentru simplul motiv că nu face nici o corelare cu datele privind poluarea, date la care noi, publicul, nu avem acces.

Mai știm că în aceste condiții, grupul militanților anti-poluare, care încearcă acum inclusiv să se organizeze pentru un miting, să se mute deci din online și în stradă, n-au muniție. În afară de observațiile empirice pe care le putem face oricare dintre noi ieșind din casă, privind cerul și mirosind aerul, nu știm dacă pe lângă amoniacul pe care îl simțim (care de fapt nici nu este un factor foarte periculos pentru sănătate pe cum este de impact în poze) există și alți factori care sunt cu adevărat nocivi la expunerea pe termen lung (Cadmiu sau alte metale grele, particule în suspensie etc.). Ar fi două ieșiri din această situație în care protestatarii protestează fără acoperirea fundamentării științifice, iar Azomureș cumpără prin bugete de marketing liniștea din presă:

1. Instituțiile Statului să folosească datele culese și să întocmească studii privind impactul calității aerului asupra stării de sănătate. Avantajul aici e că vom afla și noi exact ce se măsoară și ce nu și vom știi eventual discutând cu un medic ori chimist și ce alți indicatori să fie măsurați pentru a vedea dacă și în ce proporții Azomureș poluează.

2. Instituțiile Statului să publice datele crude privind măsurătorile, să cerem sau nu unele măsurători suplimentare și apoi să facem noi treaba celorlalte instituții ale Statului care ar trebui să întocmească respectivele studii privind corelarea diferiților indicatori cu incidența diferitelor boli.

Observați însă că oricum am întoarce-o, tot instituțiile Statului sunt cele care trebuie să se miște. Ș-atunci, cine ne „poulează” mai mult, Statul sau Azomureș?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.