Originalitate rutieră made in Tîrgu-Mureș

3187

Pentru ca să circulăm ușor în trafic, indiferent de țara în care ne aflăm și limbile străine pe care le cunoaștem, în 1968 mai multe state au semnat Tratatul Convenție de la Viena, prin care acceptă un sistem unic de semne de circulație, a căror semnificație este universal valabilă în majoritatea țărilor din întreaga lume. Sunt mai multe categorii de semne și, cu mici excepții, ele apar exact în aceeași formă în toate țările care au adoptat convenția, între ele numărându-se și România. O istorie ceva mai detaliată a acestei evoluții, am găsit, în caz că vă interesează, aici.

Ce-i drept, spuneam că există și excepții. De pildă, nu peste tot în lume semnele specifice autostrăzilor au aceeași culoare albă pe fond verde. Sau, deși în general numele localităților apar scrise în alfabetul latin, în unele țări regula se încalcă. Altă excepție mai poate fi semnul care apare pe semafor la trecerile de pietoni, în unele state omul stilizat fiind înlocuit cu mesajul „Don’t Walk” sau „Walk”. Oricum ar fi, în cele mai multe cazuri se respectă ideea de bază de la care s-a plecat, adică aceea de universalitate a mesajului și ușurință de înțelegere.

Totuși, uneori și această regulă se mai încalcă. Înainte să ajungem la originalul semn de circulație „Made in Tîrgu-Mureș”, vă puteți delecta aici cu câteva exemple în care banalele plăcuțe cu semnificații rutiere au fost transformate în opere de artă urbană stradală, gustate mai mult de public și mai puțin de oamenii legii, care le sancționează de regulă cu amenzi.

Ei și ajungem acum la semnificația indicatorului rutier din fotografia alăturată. Dacă ați citit despre el prin presă sau ați auzit declarațiile primarului Dorin Florea despre semnificația lui, vă invit măcar să vă puneți în pielea unui turist care trece prin Tîrgu-Mureș și dă peste un astfel de semn. Dacă n-ați citit nimic despre el, atunci vă invit să găsiți în 10 secunde (maxim atât cred că îți ia de la momentul la care îl vezi în trafic până ești în dreptul lui și treci de el) semnificația lui. Având în vedere contextul convenției semnate la Viena și universalitatea semnificațiilor semnelor de circulație, cam cât la sută din netârgumureșeni sau târgumureșenii care n-au citit despre semn în presă ar putea să-i înțeleagă semnificația? Și, în fine, cam cum anume se respectă legislația românească în vigoare, cea care spune că „Semnificatia, precum și dimensiunile mijloacelor de semnalizare rutieră, forma, simbolul, culoarea și condițiile de execuție, amplasarea, instalarea și aplicarea acestora se stabilesc în conformitate cu standardele în domeniu”.

Despre amplasarea acestor semne prioritar în drumul dinspre casă al primarului spre centru, nu știu dacă mai e ceva de zis…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.