Câteva soluții pentru resuscitarea sănătății în județul Mureș

2761

La întâlnirea regulară de joia a POL, ieri, de la 17:30, Mihai Negrea ne-a prezentat proiectul pe care el îl propune pentru revitalizarea Sănătății în județul Mureș. Mihai a prezentat o sinteză a acestuia, urmând ca proiectul să fie postat integral aici, cu tot cu datele care stau la baza analizelor sale.

Câteva premise…

…pe care e construit proiectul au fost prezentate la început. Cum ar fi aceea că populația județului este relativ egal împărțită între rural-urban, avem un salariu mediu de 1.509 lei și o pensie de 803 lei, care este una sub media națională. Ca infrastructură, ne bazăm pe 9 spitale publice, 5 private, 53 de companii private în relații cu CJAS și 310 cabinete de medicină de familie. Avem de asemenea peste 2.200 de medici, cu o medie de 4,05 medici la mia de locuitori, mult peste media națională de 2,75 medici la mia de locuitori. Ca patologie, în Mureș situația e prezentată în tabelul de mai jos.

patologie mures

În fine, tot la capitolul premise, merită menționat că bugetul tuturor serviciilor de sănătate care se derulează în județul Mureș se cifrează la 713 milioane de lei, cu un domeniu care deja e împărțit aproape în jumătate între sectorul public și cel privat. Doar că cel public are mult mai mulți beneficiari, ceea ce se traduce și într-o prestație calitativă net inferioară. Tot legat de aspectul financiar, mai trebuie spus că Sănătatea, potrivit cifrelor de afaceri, e de fapt cea mai importantă „industrie” în economia județului Mureș.

Avantajele și dezavantajele…

…sistemului de Sănătate Mureș sunt de natură să creeze premisele unei dezvoltări, chiar în ciuda cadrului legislativ extrem de alambicat și prost. Dacă luăm avantajele prezentate de Mihai Negrea, acestea ar fi existența centrului universitar, a centrului de excelență în Chirurgie Cardiovasculară, Cercetări medicofarmaceutice avansate, Centrul de Cercetare în Management, la care se adaugă finanțarea bună, dublu față de cât se colectează, existența Centrului de Inovare Tîrgu-Mureș și concentrarea substanțială de producători din zona farma sau de dispozitive medicale.

Există însă o listă lungă și de dezavantaje: concentrarea serviciilor în Tîrgu-Mureș, faptul că 3 spitale sunt clinice adăuga încă un nivel de birocrație, imixtiunea Ministerului Sănătății care deține 2 spitale, managementul foarte slab al Consiliului Județean, despre care Mihai Negrea spunea că nu este doar cel mai prost din regiune, dar are șanse să fie chiar cel mai slab la nivel național. Toate acestea au ca o consecință firească accesul slab al cetățenilor la servicii de sănătate de înaltă calitate.

Oportunitățile…

…există și ele, chiar dacă încă nu sunt deloc exploatate.

oportunități

Pentru ca ele să fie exploatate, Mihai a venit cu un set întreg de…

…Propuneri.

Ele vizează pe de-o parte descentralizarea serviciilor de la Tîrgu-Mureș spre celelalte zone ale județului, pe de altă parte dezvoltarea celor deficitare din Tîrgu-Mureș. Așadar, deschiderea de centre de diagnostic și tratament în zonele rurale din județ (inclusiv prin folosirea telemedicinei) e în capul listei, urmează apoi dezvoltarea infrastructurii de transport, care să aducă mai ușor pacientul spre medicii concentrați în prezent în reședința de județ, dar și folosirea inovațiilor din medicină, unde există o provocare reală de a îmbina IT-ul cu medicina, ambele domenii fiind bine dezvoltate local.

Deschiderea unui centru de primiri urgențe și la Spitalul Județean 2 (cel din subordinea CJ), dezvoltarea chirurgiei toracice aflate în impas tot mai adâncit la Tîrgu-Mureș și, în fine, dezvoltarea serviciilor de recuperare (din diferite domenii, de la neurologie, până la psihiatrie sau al bolnavilor aflați în stadiu terminal).

Dacă vorbim despre banii pentru dezvoltarea acestor deziderate, Mihai Negrea spunea că sunt, de ordinul sutelor de milioane, cu destinație specială de la Uniunea Europeană spre autoritățile locale în subordinea cărora există unități medicale. Așadar trebuie doar voință și se poate face ușor dezvoltare, renovări, dotări sau înființări de unități noi, în special în mediul rural. Evident, ar fi cazul să ne apucăm și de un management mai serios, prin folosirea studiilor de specialitate. Au fost dat de mai multe ori exemple ale județelor din jurul nostru, toate cu o puternică și susținută dezvoltare în zona medicală, prin investiții, în special Maramureșul, prin cele 70 de milioane de lei investite într-un spital nou-nouț la standardele europene, construit din fonduri europene.

În fine, ultimele propuneri vizează modificările legislative care ar trebui operate în vederea liberalizării actului medical. Aici intră autonomia unităților sanitare și liberalizarea pieței asigurărilor, unde acum Statul are monopol prin CAS. Urmează apoi în lista de propuneri de modificări legislative desființarea categoriilor de spitale și eliminarea celebrului plic.

Discuțiile de aseară, care au urmat prezentării, au fost extrem de productive, iar după ce proiectul va fi publicta integral, cu siguranță acestea vor continua.

Sursa foto.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.