Apucăturile unui polițist la Circulație răzbunător

69883

Unii dintre noi auzim din povești, unii o pățim. Toți care suntem șoferi avem însă o poveste cu polițiști de la circulație care abuzează de poziția de organ de control și ajung să aplice legea abuziv sau, mai exact, în interpretări personale dovedite apoi în instanță ca fiind abuzive. Mărturie stau procesele pierdute de Poliție pe această temă. Și nu puține.

Dar e alta parcă senzația când, pe pielea ta, asiști la un eveniment în care agentul devine răzbunător, se suie în mașină, pornește girofarul, te oprește și te amenință că-ți ia carnetul, iar mai apoi constată, din nou, că e doar răzbunător și abuziv și n-are ce face decât să te lase în pace. Ceea ce e normal. Anormal însă e comportamentul specific unui milițian, nu unui polițist, care crede că amenințările, girofarul și puterea de a te legitima trebuie folosite altfel decât în scopul de a proteja cetățeanul, nu de a-l intimida. Iar aceste rânduri introductive le-am scris pentru șefi, pentru că înțeleg că agentul în cauză are deja mai multe procese în care a fost chemat în instanță, deci, fără intenția de a jigni, personal, nu cred că poate înțelege prea multe din aceste explicații.

Așadar întâmplarea…

…se petrece duminică 15 noiembrie, aproape de ora 11:00, pe drumul european E60, la benzinăria desființată de la intrarea în Găiești. Un șofer trage mașina pe dreapta pentru că observă mașina poliției parcată pe marginea drumului, cu chipiul agentului pus pe tetiera scaunului șoferului. I se pare amuzant și se gândește să facă o poză. Între timp, polițiștii erau în barul din apropiere.

Nu știm cine are inițiativa, dacă polițiștii sau acești domni dubioși din imaginile de mai jos, însă ei, domnii, apar brusc și îl iau la întrebări pe șoferul-fotograf. Pe un ton amenințător, îi spun că n-are voie să facă poze:

Observați din filmare ironia oamenilor legii care-l întreabă pe șofer de ce tremură atunci când vin spre el două matahale care-i spun că n-are voie să facă poze pe domeniul public. Nu știu care sunt standardele în abordarea unei astfel de situații, însă cu tot respectul, agentul Florin Beian, cel care apare pe înregistrare, dă dovadă de nesimțire. Acest episod se termină însă fără incidente. Prin urmare, șoferul se urcă în mașină și, din zona benzinăriei dezafectate, face stânga pentru a merge mai departe pe direcția spre Tîrgu-Mureș. Înainte, filmează însă marcajul rutier, din interiorul mașinii, bănuind ce va urma:

Se poate vedea din imagini că linia este dublă, întreruptă însă pe partea dinspre fosta benzinărie, tocmai pentru ca ieșind din incinta acesteia, șoferii să poată face virajul la stânga. Dar, polițiștii tocmai asta așteptau. Așa că imediat ce mașina face virajul la stânga, mașina poliției aflată mai în față se întoarce unde marcajul e continuu, pune girofarul și pornește după șofer. Se poate auzi în ultimele secunde ale înregistrării de mai jos cum polițistul îi spune șoferului că a fost oprit pentru că a călcat linia continuă.

În parcarea unde a fost oprit cu girofar i se cer actele, agentul le ia și pleacă cu ele spunând că vor merge împreună la fața locului pentru a vedea mai bine ce s-a întâmplat. După o vreme, șoferul coboară din mașină ca să meargă la fața locului, așa cum i s-a spus. Ajunge la mașina de Poliție, unde colegul agentului Beian îl somează să se întoarcă în mașină pentru că altfel îi suspendă permisul pentru 30 de zile. Șoferul spune că se supune la orice, însă agentul i-a spus că trebuie să se întoarcă împreună la fața locului. Șoferul se întoarce în mașină, iar după câteva minute se întoarce împreună cu Poliția, cu ambele mașini la benzinărie.

Ajung înapoi la fața locului, unde șoferul îi arată agentului de ce a greșit. De la luat carnetul, agentul ajunge la „n-a zis nimeni că vă sancționează”.

În loc de concluzie, așteptăm să vedem reacția conducerii Poliției Rutiere Mureș la această poveste pentru că acest tip de comportament este unul care, în opinia mea, n-are ce să caute în rândul polițiștilor. Luați-o ca pe o părere. Însă se poate verifica foarte ușor pentru că există un proces verbal încheiat și apoi anulat de către polițiști (el trebuie totuși să rămână undeva în evidențe) și există filmarea cu camera video din mașina de poliție.

2 COMENTARII

  1. Florin e acelasi cu politaiul care, acu vreo 7-8 ani, nu te amenda dar te instiinta sa te prezinti la anume data si ora la o anumita adresa, in Dambu Pietros. Acolo surpriza: el cu nevasta sa incercau sa ti vanda tot felul de produse prin ceva schema piramidala. Numele seamana oricum, nu cred sa fie prea multi Florini la circulatie.

  2. nu-i asa ca militenii astia nu au patit nimic? ba cred ca , sigur, au fost si promovati!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.