Câteva idei pentru construcția de școli. Gratis, online.

13554

Pe site-ul Ministerului Educației, apare undeva un fel de „strategie” de construcție de noi campusuri școlare în țară. În Mureș, ar fi nevoie, spune strategia, de 1 campus nou. Strategia datează din 2005, iar în acești mai bine de 10 ani scurși n-am văzut nici un campus nou școlar construit, precum nici altă strategie. Așa că ne permitem să o ignorăm. În planurile Primăriei Tîrgu-Mureș, n-am găsit nici măcar atât.

Câteva idei

Cel mai bine cotat sistem educațional din Europa este cel finlandez. Un articol pe tema influenței clădirilor asupra elevilor care studiază în ele ia în analiză tocmai școli din Finlanda. Îl găsiți aici. Concluzia textului este că designul clădirilor are efecte asupra sănătății, siguranței și motivării elevilor care studiază în ele, deci implicit asupra performanțelor școlare. Spațiile mari, generoase, suprafețele vitrate mari care asigură lumină naturală, orientarea spre est pentru asigurarea luminii în prima parte a zilei când au loc cursurile (lumina naturală este un factor extrem de benefic pentru motivarea elevilor și creșterea performanțelor la învățătură), spații de interacțiune și socializare sunt doar câteva din liniile ghidatoare în designul acestor clădiri. Vine apoi factorul energetic, unde energiile alternative folosite în combinație cu cele clasice pot avea efecte spectaculoase în reducerea costurilor de întreținere. Aici este dat exemplul unei școli publice din Helsinki care folosește un sistem hibrid, bazat pe energie geo-termală, panouri solare și un boiler care folosește combustibili bio. Mai jos găsiți câteva poze de la o școală publică din Espoo (268.000 de locuitori, al doilea oraș ca mărime din Finlanda) inaugurată în 2010.

Sursa foto.

Costuri

În materie de costuri, cel mai recent exemplu vine de la București, unde s-a finalizat anul trecut o investiție de aproximativ 20 de milioane de euro, într-un campus școlar nou-nouț, ridicat de la zero de Lumina Instituții de Învățământ, pentru noul sediu al Liceului Internațional de Informatică București. Câteva informații despre investiție: „100 săli de clasă, 30 de laboratoare de cercetare şi didactice, 4 săli de cinema, 2 biblioteci, sală de mese cu circa 600 de locuri, 6 săli de sport acoperite, 6 terenuri de sport exterioare, sală mutifunctională cu circa 800 de locuri – un total de 26.000 mp construiţi”. Mai multe detalii despre investiție, găsiți aici. Mai jos și câteva poze ale campusului.

Sursa foto.

Ce presupune construcția unui campus nou la Tîrgu-Mureș?

Cel mai bine cotat liceu din oraș este în acest moment Colegiul Național Unirea, care stă în chirie. La fel ca Liceul de Artă sau Liceul Bolyai Farkas. Revenind la Colegiul Unirea, suprafața totală construită desfășurată este de 6.084 mp (sursa). Probabil similare ca suprafețe sunt și celelalte două unități de învățământ. Teren pentru construcția unui campus școlar nou, de la zero ar fi. Primarul voia în urmă cu câțiva ani să scoată penitenciarul din oraș și oferea Administrației Penitenciarelor teren gratis pentru asta. Cum penitenciarul e tot acolo, presupunem că și terenul. O altă variantă ar fi și cazarma de la Podul Mureș, care cu siguranță poate fi folosită mai util decât pentru o piață de vechituri. Dacă luăm suprafața totală de 6.084 mp de la Unirea o comparăm cu cei 26.000 de mp de la Liceul Internațional de Informatică din București, putem considera că elevii celor trei licee mai sus amintite ar putea fi mutați într-un campus nou-nouț, mult mai bine dotat decât actualele licee, cu o investiție de 20 de milioane de euro.

De unde bani?

Bugetele celor cinci cluburi sportive finanțate de Primărie prin asociere directă au însumat în 2015 peste 2,7 milioane de euro, evident grosul fiind luat de ASA. Mai adăugați un buget de aproximativ 1,5 milioane de euro cheltuit pe concerte gratis, zilele orașului, simfonii de toamnă, festivaluri de tot felul și în general toate evenimentele pentru distracția populației. Într-un singur an, se adună astfel către un sfert din valoarea investiției. Mai mult decât suficienți pentru ca investiția să fie realizată în 4-5 ani. Asta dacă nu se accesează fonduri europene disponibile pentru așa ceva. Cum a făcut Primăria Fetești, de exemplu, care a accesat un grant de 27 de milioane de lei. Detalii aici.

Idei cu siguranță mai sunt, acum așteptăm să vedem și primele investiții în școli noi, dotate la necesitățile secolului în care trăim, nu doar să vedem cum sunt zugrăvite școlile comuniste sau cele istorice, unele mai vechi de 100 de ani.

2 COMENTARII

  1. O idee foarte bună, astfel s-ar rezolva şi problemele existente referitoare la situaţia juridică a clădirilor liceelor revendicate, precum şi aglomerarea străzilor adiacente liceelor Bolyai şi Unirea.
    Ar apărea însă nişte probleme referitoare la amplasamentele propuse:
    -pe terenul penitenciarului, dacă ar fi să se realizeze mutarea acestuia, ar fi mult mai util un nou corp pentru instanţele judecătoreşti, întrucât condiţiile de lucru şi de păstrare a documentelor din clădirile existente sunt catastrofale;
    -a doua variantă propusă ar fi mai bună, întrucât zona cazărmii e destul de retrasă ca să asigure liniştea, dar în acelaşi timp, şi destul de bine conectată la restul oraşului, problema apărând însă la supraaglomerarea străzilor Cuza Vodă, Călăraşilor şi Sinaia.
    Ar mai fi zona Jandarmeriei din Tudor, unde primarul ne ameninţă de 10 ani că va face un spaţiu de agrement gen Weekend, dar care a rămas la stadiul de proiect. Sau amplasamentul fostei Maşini de Calcul, unde are Petru Maior un corp de clădire. Sau zona Kaufland şi Lidl din Tudor.
    Oricum, totul va rămane la stadiul de vis, fiindcă un asemenea demers presupune şi alt gen de costuri şi planificări, cum ar fi cele referitoare la avize, acorduri, transportul în comun şi altele, iar noi ştim că aparatul administrativ local nu este capabil de gandire eficienta si pe termen lung.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.