„Concertele gratuite” ale Primăriei Tîrgu-Mureș costă peste 1 milion de euro pe an

5611

Aşa cum am spus de multe ori, atribuţia unei administraţii locale nu este aceea de a distra populaţia, prin concerte şi manifestări sportive de performanţă, mai ales că nicio lege nu o obligă în acest sens. În imaginea de mai jos (Anexa 2A1 din Bugetul Local pe anul 2015), puteți vedea câţi bani au fost și vor fi cheltuiţi pe „pâine şi circ” în acest an. Și e de ținut cont că, de exemplu, în acest tabel nu sunt trecute concerte care au avut loc, gen „cel mai rapid pianist din lume” şi altele (care, probabil, intră la „Acţiuni neprevazute” – 150.000 de lei). La un calcul simplu, se poate observa că, în medie, la Târgu Mureş, are loc un concert la două săptămâni.

ANEXA 2A1 CULTURA

De anul trecut, Primăria a mai brevetat o manifestaţie costisitoare, Simfoniile Toamnei (cuplate cu Festivalul Vinului), căreia i se alocă suma de 500.000 de lei (5 miliarde de lei vechi), cu 150.000 de lei mai mult decât Zilelor Târgumureşene. De asemenea, alte 400.000 de lei sunt cheltuite pentru „Târgu Mureş-Oraş Multicultural-ciclu de spectacole”, iar „Festivalul de Cultura a Anotimpurilor” (?!) mai primeşte 250.000 de lei.

Nu pot să înţeleg nicicum de ce pentru „Ziua Imnului de Stat” şi „Ziua Limbii Române” trebuie cheltuiţi 100.000 de lei (1 miliard de lei vechi). Fără îndoială că aceste sărbători trebuie marcate, dar chiar e nevoie de atâţi bani, de atâta paradă patriotică deşănţată în stradă? Oare chiar e nevoie ca de peste 10 ori pe an să asistăm la defilări, depuneri de mii de coroane de flori, dublate de cântările de rigoare?

În timpul ăsta, pentru concursurile de proiecte culturale, la care aplică ONG-urile şi asociaţiile, se alocă doar 600.000 de lei, iar toate aceste organizaţii sunt umilite de cel puţin două ori. Mai întâi pentru că ele primesc doar 50 la sută din suma pentru un proiect, în vreme ce Primăria este cofinanţată în unele proiecte europene şi cu 90 la sută. Apoi, pentru că Primăria face decontările după încheierea proiectului (uneori şi după doi ani !!!), ceea ce aruncă totul în derizoriu. De exemplu, dacă am nevoie de 100 de lei pentru un proiect, eu pun 50 de lei, Primăria zice că va pune 50 de lei, dar banii mi se deconteză după ce am făcut dovada că am cheltuit 100 de lei. Păi, dacă aveam eu toţi cei 100 de lei, îţi mai ceream ţie, Primărie, 50 de lei?

300.000 de lei pentru un ghid, pe care nu-l citeşte nimeni!

Revenind la tabel, mai există cel puţin două chestiuni, care nasc semne de întrebare. Pentru „Promovarea folclorului în şcoli” şi „Susţinerea promovării folclorului în şcoli” au fost alocaţi 150.000 de lei (1,5 miliarde de lei vechi). Cred că folclorul devine chiar atractiv, mai ales dacă eşti firma sau ONG-ul care primeşte atâţia bani în acest scop. Dar cea mai „gogonată” rubrică din tabel este „Editare ghid cultural sportiv al municipiului”, care costă aproape cât Zilele Târgumureşene – 300.000 de lei. Acest ghid este, de fapt, o carte cu uz limitat şi intern, în care sunt prezentate detaliat manifestările pe care le organizează Primăria. Oricine care are o elementară legătură cu tiparul ştie că cu 100 de lei poţi tipări o carte elegantă de sute de pagini. Dacă plecăm de la premisa că un asemenea ghid ar costa 100 de lei (o sumă şi aşa mare), înseamnă că sunt tipărite 3.000 de ghiduri anual(!). Pentru cine e nevoie de o aşa cantitate de maculatură, oare chiar e tipărită cantitatea asta?

Cine încasează toţi banii ăştia?

Bineînţeles că nu vă pot oferi acest răspuns, deoarece contractele pe care le încheie Primăria nu sunt puse pe site, astfel încât să ştim sumele pentru fiecare cheltuială defalcată. Iar transparenţa este încă un vis, pe care Primăria Târgu Mureş nu-l vrea apărut în somnul său. Vă putem spune, însă, de ce se organizează atâtea „concerte gratuite”. Pentru a prosti populaţia şi a-i crea iluzia că e fericită, chiar dacă e săracă, fericire care s-ar putea materializa într-un vot la viitoarele alegeri.

În realitate, însă, Primăria a reuşit să sufoce orice urmă de manifestare privată în domeniul artistic. A obişnuit populaţia cu aceste concerte gratuite, iar în momentul în care un privat vrea să organizeze ceva similar, va avea surpriza să constate că nimeni nu mai e dispus să dea 10 lei pe un bilet. De fapt, mentalitatea colectivă a fost pervertită şi aceasta este MAREA NEREALIZARE a administraţiei locale. Prea puţini mai sunt dispuşi să plătească un act artistic, aşa cum se întâmplă în Vest. În Vestul unde festivismul şi distracţia au fost de multă vreme înlocuite cu proiecte ceorente şi aplicabile. Şi să nu uităm că banii pentru toate aceste concerte provin şi din impozitul pe apartament plătit de pensionari şi din cornul pe care şi-l cumpără un cerşetor (orice produs pe care îl cumpărăm este grevat de taxe, dintre care o parte ajung în bugetul local). Dar să ne bucurăm, pentru că, în câteva zile, va avea loc al… zecelea foc de artificii din acest an.

Radu Bălaş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.