Am publicat un model de bună practică pentru descentralizare. Poate singurul astfel documentat.

3518

Pe platforma partide.amper.org.ro a fost publicat astăzi, 7 aprilie, studiul comparativ „Descentralizarea fiscală în România și Elveția”. Lucrarea a fost realizată la comanda Asociației Pentru Minți Pertinente AMPER, sub coordonarea av. dr. Brîndușa Gorea, împreună cu doctoranzii Oana Voica Nagy și Ioana Raluca Toncean-Luieran. Pe lângă studiul în sine, documentația completă include și o listă cu toate propunerile de modificări legislative care ar trebui adoptate pentru implementarea strategiei de descentralizare fiscală a României pe modelul elvețian.

Încă din debutul studiului, autorii precizează considerentele pe care s-a făcut comparația sistemului românesc în oglinda elvețiană: „Motivul alegerii Elveției ca termen de comparație este dat, pe de o parte, de similitudinile pe care le prezintă cu România (ca structură administrativ-teritorială, organe deliberative locale, areal geografic și populație etc. – așa cum vom vedea în continuare), în ciuda faptului că avem de a face cu două forme de organizare statală diferite (stat unitar, respectiv federație), și de bunăstarea proverbială a Elveției, pe de altă parte. Ne-am propus să încercăm să înțelegem cauzele acestei bunăstări, să comparăm modelul elvețian cu cel român și, firește, să analizăm oportunitatea unui eventual „import” de idei și soluții”.

Lucrarea și anexa cu modificările legislative este disponibilă gratuit, pe platforma partide.amper.org.ro, la secțiunea Studii. AMPER îmbogățește astfel portofoliul de studii de drept comparat publicate în ultimii 2 ani pe această platformă, cu tematici în principal legate de modele de bună-practică în funcționarea sistemelor democratice. Ele au ajuns să fie citate în lucrări de specialitate sau chiar au reușit să provoace în timp modificări în legislația românească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.