Cum votează ungurii din Transilvania și unde este șmecheria?

1687

Duminică, 3 aprilie, în Ungaria vor avea loc alegeri parlamentare, unde se va decide persoana primului ministru și componența parlamentului pentru următorii patru ani.

La aceste alegeri pot vota și maghiarii din Transilvania, în fapt însă mai puțin de jumătate din toți maghiarii ardeleni cu drept de vot participă la aceste alegeri. Asta înseamnă că aportul lor pentru politica din Ungaria este semnificativ mai mică față de România, unde ani la rând îi votează pe udemeriști. Pentru a înțelege mai bine fenomenul cu iz putinist-țarist, să facem cunoștință cu sistemul electoral maghiar.

Alegerile din Ungaria se desfășoară într-un singur tur, iar un cetățean maghiar care locuiește în Ungaria poate exprima două voturi: unul pentru persoana pe care o consideră cea mai bună din circumscripția electorală a reședinței sale și al doilea pentru lista de partid. Aceasta din urmă este o listă națională. Cine atinge cinci la sută, adică pragul electoral, va beneficia și de redistribuire, care se calculează folosind cunoscuta metodă d’Hont, acordând câteva locuri în plus.

Parlamentul Ungariei are 199 de locuri, dintre care 106 vor fi acordate membrilor câștigători din circumscripțiile electorale individuale, iar 99 vor fi alocate de pe lista amintită mai sus. Sistemul electoral în sine este conceput pentru a întări partidul care câștigă alegerile, adică cine obține mai multe circumscripții individuale primește mai mult din redistribuire – așa a reușit Fidesz să câștige o majoritate de două treimi la două alegeri consecutive. Spre deosebire de opiniile populare, dar eronate, nu se poate spune că acest lucru este foarte antidemocratic, deoarece în cazul unei răsturnări, actuala opoziție ar putea câștiga cu ușurință tot cu două treimi. Idea principală ar fi, ca acest sistem electoral să elimine pericolele de instabilitate politică, să reducă necesitatea de a forma coaliții etc.

Cam asta este, nimic special până acum.

Cum votează ardelenii?

Ei bine, în timp ce un cetățean maghiar care locuiește în Ungaria poate vota doar pe 3 aprilie, în ziua votului, ardelenii au două săptămâni pentru a face acest lucru. Guvernul maghiar le trimite un pachet cu actele necesare pe care cetățeanul ardelean trebuie să le completeze – procesul nu este întotdeauna ușor, mai ales pentru bătrâni, dar despre asta puțin mai încolo.

Cetățeanul dublu maghiar al Transilvaniei poate vota DOAR pe listă – decizia lui afectează doar cele 99 locuri disponibile pe listă. Nu este adevărat că maghiarii din Transilvania, sau în general cei de peste granița Ungariei, decid cine să guverneze la Budapesta. Dacă toți maghiarii transilvăneni cu dublă cetățenie ar vota – și nici pe departe nu-i așa, sau într-un caz  foarte extrem, dacă toți maghiarii care trăiesc dincolo de granițele Ungariei ar vota, și ar face în aceeași direcție, ar putea influența maxim două locuri de pe lista electorală. Dar, repet, asta în cazul extrem, când toți cetățenii cu drept de vot de dincolo de granițele Ungariei ar participa la scrutinul electoral.

Important de știut însă că cetățenii maghiari din Ungaria care locuiesc în străinătate nu pot vota prin corespondență, acest lucru fiind valabil doar pentru maghiarii care trăiesc dincolo de granițele Ungariei – după jurisdicția maghiară: pentru cetățenii maghiari care nu au reședință în Ungaria.

Cu alte cuvinte: atâta timp cât un maghiar care locuiește în Târgu Mureș poate vota prin corespondență, un tânăr din Szeged care în prezent locuiește sau studiază la Londra nu poate face acest lucru, el poate vota doar la ambasada sau consulatul țării în cauză. Ba mai mult, maghiarul din Târgu Mureş poate locui chiar la Londra, ei pot fi chiar colegii de cameră cu acest tânăr din Szeged, dar primul va primi pachetul de vot cu scrisoare la adresa sa din România, și dacă nu el, îl vor completa părinții în locul lui, în timp ce maghiarul din Szeged poate sta la coadă în fața ambasadei.

Asta ar fi șmecheria?

A, nu – acesta este doar începutul! Sistemul electoral maghiar pare simplu și democratic pe dinafară, dar are niște caractere putiniste-țariste în interiorul lui, iar acest lucru este și mai valabil pentru voturile exprimate în Transilvania.  Adică, nu contează cine și ce votează, contează cine le numără, sau, în cazul Transilvaniei, cine face curieratul către consulatul Ungariei cu mii de voturi în portbagaj!

După cum am menționat, pentru bătrâni este puțin dificil să completeze actele pe care le-au primit în pachetul pentru alegători. Asta pentru că există un document unde trebuie să-ți introduci datele personale – numit și declarație de identificare – și buletinul de vot propriu zis, unde treci cu X-ul și cu pixul partidul tău preferat. Buletinul de vot se pune într-unul din plicuri, care se numește plicul mic, iar plicul mic, împreună cu declarația de identificare, se pune în plicul mare (plic pentru răspuns) și se trimite înapoi la Budapesta.

Dacă alegătorul se blochează cu actele, nu-i nici un bai: vor ajuta voluntarii recrutați de UDMR și Partidul Popular Maghiar din Transilvania. Ba chiar completează în locul alegătorului – și mai zici că sistemul electoral maghiar e lipsit de umanism?

Ce înseamnă asta în practică?

Să presupunem că Kovács Pistike completează declarația de identificare și apoi își alege unul dintre partidele de opoziție pe buletinul de vot. Buletinul de vot se pune în plicul mai mic, iar acest plic împreună cu declarația de identificare în plicul de răspuns și se trimite prin poștă… sau nu. În principiu, răspunsul ar fi returnarea corespondenței prin Poșta Română, dar lucrurile nu se întâmplă după principii, de asta există organizații pseudo-civile susținute de partidele maghiare din România – practic niște supraveghetori ai alegătorilor.

Pe lângă EMNT (fundația PPMT) și Eurotrans (fundația UDMR) și reprezentanții bisericilor se implică în completarea și/sau trimiterea votului. Aceste persoane și organizații strâng sute sau chiar mii de voturi în zona lor, apoi le împachetează pe toate în portbagajul unui Audi și le duc la consulatul Ungariei din Miercurea Ciuc sau Cluj-Napoca, unde este livrat.

Primarul orașului Vlâhița din Harghita, cu sacii plini de buletine de voturi – le-a adus să le predea la consulatul din Miercurea Ciuc

Da, oameni fără niciun mandat din partea statului maghiar parcurg kilometri cu mii de buletine de vot în portbagajul lor. Dacă vrei să influențezi rezultatul final, ceea ce nu vrei pentru că în Ungaria toată lumea este democrată – ha-ha-ha – iei pachetul de plicuri  prefabricat și completat și undeva într-o parcare din Luduș să zicem le înlocuiești cu cele completate de alegători – nimeni nu va afla vreodată ce s-a întâmplat, cu excepția FSB-ului, dar ei sunt prieteni de zeci de ani.

Contează cine numără? Serios… Cine deschide plicurile!

Până acum nici n-am vorbit despre faptul că plicurile menționate trebuie să fie deschise de cineva – membrii biroului electoral care fac asta sunt, desigur, numiți de guvern și doar cei mai loiali oameni lui Viktor Orbán pot intra aici. 

Acum ne mai aducem aminte de Kistács Pistike de la începutul articolului nostru, care a votat pentru opoziție și apoi a trimis plicul? Ei bine, lângă buletinul de vot, e acolo și declarația de identitate – în același plic amândouă. CARE este garanția că Kovács Pistike nu va fi inclus pe lista neagră pentru că a votat cu opoziția? Care ar fi garanția că nu se fac asemenea liste?

Într-o țară condusă de cel mai bun discipol european al lui Putin, este acest lucru de neconceput?

Răspunsul îl găsiți in plicul trimis de guvernul maghiar…

De contributor inmures

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.