Artistul democrațiilor expune la Tîrgu-Mureș. Vernisaj Perjovschi

2554

Dan Perjovschi s-a aflat ieri la Liceul de Artă din Tîrgu-Mureș pentru o prelegere de aproximativ o oră, în care a vorbit despre arta contemporană, cu exemple pornind de la Brâncuși, până la desenele carcateristice marca Perjovschi, definite chiar de acesta ca fiind graffiti inteligent. Iar acel „inteligent” vine de la testarea limitelor libertății de exprimare. „Eu ca artist asta testez, limita dintre libertate, freedom și presiune. Eu sunt un artist care aparțin democrațiilor. Arta pe care eu o fac nu poate exista în afara spațiului democratic”, spunea aseară artistul.

Despre comunism și cenzură, despre arta contemporană atunci și acum și de la cum a pornit el cu expoziția din propriul apartament, în 1988 pe hârtia albă care a îmbrăcat pereții apartamentului pentru o expoziție care n-a avut niciodată public. Despre cum să ajungi din acel punct, până la statutul de artist consacrat la nivel mondial care primește invitații pentru proiecte de la cele mai mari muzee de artă contemporană din lume.

Despre cum tehnologia a modificat arta și a făcut-o mai accesibilă sau despre cum limitările pot duce uneori la stimularea creației. Despre refacerea podului dintre arta din România la ieșirea din comunism și restul țărilor occidentale pentru a reduce handicapul enorm creat de comunism. Apoi despre libertatea totală de a desena pentru expoziții la care curatorul nu știe dinainte ce artistul, în cazul de față chiar Dan Perjovschi, va desena. Și despre prețul libertății totale care este efemeritatea artei.

Despre relaționarea cu publicul și urmărirea reacției acestuia, de la publicul de galerie de artă, până la cel din stația de autobuz din Arad care poate vedea desenele aceluiași autor așteptând autobuzul.

Despre lumea plină de ziduri, despre militantism și civism. Despre distanța scurtă de la umor la grobian, de la critică la jignire, de la răpus de sistem la adaptat inteligent la el.

Prin toate aceste teme a trecut aseară artistul Dan Perjovshi vorbindu-le despre arta lui elevilor de la Liceul de Artă. Toate acestea în avanpremiera vernisajului expoziției Fețe-fețeprogramată pentru azi, de la ora 18:00, la Camera K’Arte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.