Cum ar putea ajunge A.S.A. un club occidental

4676

Am tot primit diverse mesaje cum că aș fi împotriva ASA, ba, mai mult, unii prieteni, care sunt suporteri, mi-au zis să nu fiu supărat pe ei, căci lor le place fotbalul. Alții mi-au spus să vin și cu soluții, nu numai cu critici. Niciodată nu am avut vreo antipatie față de vreun suporter, singurul lucru care mă deranjează este acela ca ASA este finanțată din bani publici, lucru care nu se întamplă la echipele din afară. Așadar, mă repet, dacă vrem o țară ca în Occident, trebuie să facem la fel ca în Occident, altă soluție nu există.

Cum ar putea deveni ASA ca un club vestic? Simplu. Oamenii de afaceri din jurul echipei, sponsorii de acum ai clubului și alți simpatizanți pot face o societate pe acțiuni (SA). Acest SA ar face o subscripție publică de acțiuni, astfel că fiecare suporter poate deveni acționar, prin achiziția de acțiuni. Pot fi emise, să zicem, 200.000 de acțiuni a câte 10 euro acțiunea. Astfel s-ar putea asigura un buget de pornire de 2 milioane de euro. Dacă se vrea un buget mai mare, acțiunea ar putea costa 20 de euro, 40 de euro, etc. Se alege conducerea, fiecare are drept de vot (ca la SIF-uri, în raport cu numărul de acţiuni deţinute).

În funcție de câți bani se vor strânge, se va putea evolua în prima ligă sau în eșaloanele inferioare. Totul depinde de buget, care permite aducerea unor jucători de valoare cu salarii mai mari, sau a unor jucători mai puțini buni cu salarii mai mici. Alte surse de venit ar fi vânzarea de bilete, tricouri, reclame la stadion, reclame pe tricouri etc., la fel cum se întâmplă și acum.

Bineînțeles că în acest mod se va vedea și care sunt suporterii de conjunctură și care sunt cei „trup și suflet pentru culori” pentru „un nume, o tradiție”. Dacă sunt aşa de pătimaşi, suporterii vor cumpăra acţiuni în draci. Cert este că cei care vor fotbal să plătească pentru el, dar să nu fie obligaţi toţi cetăţenii unui oraş să plătească (din taxe şi impozite) plăcerea unora. De asemenea, pentru un suporter nu contează dacă echipa lui e în Divizia B sau C, căci, nu-i aşa, o iubeşte până la moarte, indiferent de ce se întâmplă 😉

Primăria va avea ca unică implicare punerea la dispoziţie a infrastructurii, contra unor sume modice percepute drept chirie şi a plăţii de către echipă a cheltuielilor curente (apă, gaz, lumină), la fel ca în Occident. Tot ca în Vest, Primăria va susţine doar sporturile de masă şi sportul şcolar, nu şi sportul de performanţă.

Avantajele ar fi nenumărate: nu mai vine DNA-ul, nu se vor mai sifona bani, departamentele interne se vor profesionaliza, marketingul va trebui sa zbârnâie pentru a aduce cât mai mulţi bani, vor fi promovaţi mulţi jucători din comunitate, selecţia va fi făcută mai bine, copiii vor şti că au o şansă mai mare să evolueze la echipa mare, pentru că nu vor mai fi aduşi în lot tot felul de africani. În plus, poate va apărea şi concurenţa (un alt club), care va genera inovare şi profesionalizare.

Aceeaşi reţetă se poate aplica şi la baschet, handbal, volei etc. Oraşul va avea exact atâtea echipe câte va putea duce, în funcţie de banii pe care privaţii şi suporterii îi vor avea. Dacă nu putem avea toate sporturile, asta e. Nu în toate oraşele din lume există echipe de fotbal sau baschet sau handbal, la nivel de elită.

Doar aşa se va putea salva ASA, doar aşa ASA va fi aşezat pe nişte principii sănătoase. Acuma, faceţi odată SA-ul ăla şi scoateţi banii personali la bătaie, că banii publici sunt pentru altceva!

Radu Bălaș

2 COMENTARII

  1. daca ai fi interesat de fotbal ai sti ca Real Madrid si Barcelona sunt subventionate de statul Spaniol

  2. Referitor la comenatriul de mai sus, Barca si Real sunt subventionate de statul spaniol dar echipele astea au rezultate, sa vezi ca au si echipele din LIga 1 rezultate si se califica an de an 2-3 echipe UCL si vreo 2-3 Europa League atunci ar trebuie sa aiba pretentii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.