Cum funcționează sistemul de sănătate – Ep 1 Colectarea banilor

7452

Pentru ca un angajat să primească în mână un salariu net de 1.500 de lei, angajatorul cheltuie cam 2.500 de lei. Dintre toate impozitele si taxele de pe salariul unui angajat, contribuția la sănătate este cea mai mică. În acest caz, doar aproximativ 220 de lei.

Dacă vorbim în procente, din salariul unui angajat la privat cel puțin 27% merge pentru Asigurări sociale (pensii, șomaj, fond de garantare), 16% este impozitul pe venit și doar 11,5% merge la sănătate, cu mențiunea că o parte din bani îi plătește angajatorul din bani proprii. Trebuie menționat totuși că din banii reținuți ca taxe, contribuția la sănătatea și impozitul pe venit aduc beneficii directe și indrecte celui care le plătește pe când banii de CAS merg pentru plata pensiilor actualilor pensionari, urmând ca pentru angajat să plătească pensia viitorii angajați.

Aceast procent mic se regăsește mai apoi și în buget. România are cea mai mică alocare din toată Europa și cea mai mică cheltuială cu servciile medicale pe cap de locuitor. Comparativ cu alte state din Europa si din lume, Romania cheltuie cu sănătatea 4% din PIB în 2015. Nivelul în alte țări din Europa este: Bulgaria – 7.4% din PIB, Ungaria – 8%, Elveția – 11,4%. Media europeană e de 9.9%.

Cum funcționează finanțarea sistemului?

Sistemul de sănătate românesc își are sursa principală de finanțare Fondul Național Unic pentru Asigurări Sociale de Sănătate – FNUASS.

În 2014 acest fond a avut aproape 23 mliarde lei – adică un pic peste 5 miliarde Euro, ceea ce înseamnă 4,5% din PIB. Peste acest fond, Guvernul, prin Ministerul Sănătății, asigură programele naționale și fondurile pentru salariile medicilor rezidenți.

Acești bani se colectează din contribuția pentru sănătate individuală – salariați, pensionari, profesii liberale 5.5% și contribuții angajator – 5.2% + 0.85% bani direct pentru FNUASS. Veniturile din contribuții angajați-angajatori sunt 17,5 miliarde lei – restul se adună din aplicarea procentului de 5.5% din venituri din alte părți (chirii, pensii, profesii liberale etc) și alte taxe din care cea mai importantă e cea pentru medicamente claw-back. Conform execuției bugetare.

Deși la prima vedere pare în regulă, nu știm exact cât se colectează separat pentru Pensii, Asigurari sociale și sănătate, întregul Buget pe anul 2014 pentru contribuții fiind declarat de aproximativ 57 miliarde lei. Banii sunt colectați la Bugetul de stat, de unde se distribuie mai departe și putem vedea mai sus cât se distribuie sănătății.

Ar fi totuși de remarcat că din 2009 bugetul sănătății scade constant în procente din PIB – 5,7% în 2009, 5,6% în 2012, 4,5% în 2014. Practic, se alocă în fiecare an aceeași sumă pentru Sănătate, pentru că ea a rămas relativ constantă după 2012, în timp ce PIB-ul a crescut. La fel au crescut și prețurile din 2012, precum și cursul valutar.

Câteva observații:

Dacă alte țări găsesc bani pentru sănătate în mod sigur s-ar găsi și în România. Alocarea suplimentară cu 1% din PIB mai mult ar putea dubla veniturile tuturor medicilor (inclusiv medicii de familie si ambulator, medicii din spitale si medicii rezidenți). O alocare cu 2% din PIB mai mult spre Sănătate ar putea dubla veniturile întregului personal din sănătate, iar o alocare suplimentară de 3% din PIB ar putea dubla veniturile din sănătate ale întregului personal și bugetul de medicamente. Chiar și așa, nu am ajunge la nivelul Bulgariei sau Ungariei, vecinii noștri.

Nu este normal ca din cea mai mare parte a taxelor pe muncă, angajatul să nu poată beneficia direct sau indirect. Nu e nici vina pensionarilor, dar cu siguranță nici a actualilor angajați că în trecut am trăit într-un sistem falimentar. Dacă impozitarea pe muncă e la 40% cel puțin jumătate din contribuții ar trebui să ajungă la sănătate. Doar și dintr-o astfel de măsură simplă ar fi bani de o dublare a veniturilor tuturor medicilor și o creștere cu 50% a bugetului de medicamente. Binențeles că în realitate e un pic mai complicat pentu că nu există buget de salarii în bugetul sănătății dar despre asta în episodul viitor – organizarea sistemului de sănătate și distribuția banilor.

Pentru cei care aveti plăcerea puteți citi studiul despre sistemul elvețian, ei aloca 11.4% din PIB sănătății și oficial din lume au cel mai bun sistem(best value for the money).

http://blog.inmures.ro/wp-content/uploads/2012/12/Raport_Asupra_Sistemului_Elvetian_de_Asigurari_de_sanatate3.pdf

Mihai Negrea

1 COMENTARIU

  1. In Romania, cea ma mica contributie din salariu este pentru somaj. Este doar 1 %.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.