Desființarea inspectoratelor școlare, adoptată de Camera Deputaților

8856

Potrivit Alba 24, la inițiativa deputatului de Alba Cornel Comșa, ieri a trecut prin procedura adoptării tacite proiectul de lege care ar desființa inspectoratele școlare. Cameră decizională e Senatul, care urmează să primească inițiativa. Puteți consulta aici întreg proiectul de lege. De fapt proiectul este unul de modificare a actelor normative în vigoare astfel ca răspunderile ISJ-urilor să treacă în răspunderea primăriilor. De pildă, concursurile pentru ocuparea posturilor de profesori să nu mai fie organizate de ISJ, ci de primăria care are în subordine oricum ca bază materială școala respectivă. Ceea ce e perfect normal, iar aducerea deciziei mai aproape de comunitate nu poate fi decât salutară.

Am intrat pe site-ul ISJ, unde am aflat că acum sunt 43 de angajați în structura de personal. Din aceste 43 de persoane angajate, 5 au funcție de conducere (inspector școlar general, doi adjuncți și un contabil șef, plus un director la Casa Corpului Didactic). Deci, la 38 de persoane, e nevoie de 5 șefi.

Tot pe site-ul ISJ Mureș am găsit și rolul ISJ, adică o prezentare a atribuțiilor care îi revin potrivit legislației acum în vigoare. N-am găsit niciun punct din cele care sunt prezentate acolo care să nu poată fi îndeplinite de o Primărie, care oricum e obligată de lege să asigure funcționarea școlilor, inclusiv a bugetelor de funcționare sau direct de către conducerea școlii.

E absolut firesc să descentralizezi și să aduci deciziile de la nivelul unei instituții anacronice județene, la nivel local. Părintele alege primarul și consiliul local, cel care mai apoi trimite consilieri în consiliile de administrație ale școlilor, însă niciodată n-a putut să aleagă inspectorul școlar care organizează de fapt personalul în școli, de multe ori cu suspiciuni de mânăreli. Astfel că am ajuns să avem în Mureș 2 inspectori care (cu foarte mici perioade de pauze) s-au rotit în sistem la conducerea ISJ timp de 25 de ani, în funcție de schimbările politice, și, sub conducerea lor, persoane din familiile lor au ajuns în conducerea unor școli, în timp ce suspiciuni de mânăreli s-au ridicat la multe din titularizări. Despre Dumitru Matei s-a scris la vremea când era la conducerea ISJ aici, iar despre Ștefan Someșan, actualul inspector școlar general, putem constata singuri că soția e directoarea Colegiului Național Papiu. Cu o integritate îndoielnică, e ușor de ridicat suspiciuni și în legătură cu restul atribuțiilor care le-au revenit.

Și atunci, revenind, de ce mai avem nevoie de 38 de angajați și 5 șefi, când aceeași treabă o pot face și primăriile și conducerile școlilor, care oricum au directori și adjuncți?

Sursa foto.

6 COMENTARII

 1. Trăiți într -o lume si țară ideală, domnule Heghes. Da, s-ar putea desființa inspectoratele scolare atunci când directorii de scoli vor fi adevărați manageri, când angajații primăriilor vor avea cel puțin atâtea studii cât profesorii, când elevii vor vedea în scoală o etapă importantă în educația lor, si nu în ultimul rând atunci când statul va valoriza cu adevărat educația. Nu ar fi mai bine să le luăm invers decât le-am enumerat mai sus. Am auzit că aveți un partid nou. Demonstrați-ne atunci că gândiți pentru educația adevărată, nu că sustineti o nouă reformă făcută de azi pe mâine, fără ca nimeni din sistem să isi poată exprimă un punct de vedere. Si…ce să mai vorbim de „aprobarea tacită „

  • Nu doamnă, trăiesc în lumea în care ISJ mânărește în continuare tot ce poate mânări deturnând procesul educațional și concursul real între cadrele didactice, iar în loc de meritocrație e de fapt un fel de pile-crație. Mulțumesc frumos, nu mai avem nevoie de așa ceva, oricât v-ați chinui să ne convingeți. Cred că 25 de ani au fost suficienți ca să arate tot ce poate ISJ-ul.

 2. Ce am inteles din acest articol, la personal ati luat strict numarul fara sa observati cateva persoane care nu apartin de ISJ, chiar daca sunt structuri implicate in educatie CCD, CJRAE, etc.
  Tot din articol, extrapoland dorinta dvs. ajung la concluzia ca va doriti ca primarii si viceprimarii (atata de blamati si atacati chiar de dvs.) sa angajeze personalul didactic. Felicitari, pana acum nu puteau sa rezolve gunoiul orasului acum se vor apuca de procesul didactic.
  Directorii vor fi la cheremul primariei, scoala oricum este reprezentata in consiliul de administratie de mai putin de jumatate prin profesori (din 13 doar 6 sunt cadre didactice inclusiv directorii, restul reprez parintilor, ai consiliului local, al primarului).
  Hai sa desfintam ISJ-ul si sa vedem unde mai suna directorii care nu citesc, unde sunt trimisi profesorii pentru clarificari, unde mai apeleaza parintii si nu in ultimul dvs. ca activist in domeniul media la cine mai apelati.
  Este foarte bine si frumos totul, dar am o singura dorinta va rog sa predati o luna intr-o scoala ceva, asa cum o fac alti colegi de ai dvs. care lucreaza in televiziune si jurnalistica.
  Romania este tara unde toti ne pricepem la toate ni se trage de la conducatorii mult iubiti.

 3. prea multi inspectori ;;;;;; bineinteles ca se „gasesc activitati”” pentru ficare , insa nu avem nevoie de aceste „activitati „”; lasati infatuarea si ingamfarea si acceptati desfiintarea si vedeti -va de activitatea dvs de „profesori”” „”invatatori”” , daca asta sunteti

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.