Episodul 3 – Finanțarea spitalelor

4245

În episodul trei, m-am gândit să vin cu niște informații legate de spitale, acesta fiind specialitatea mea. Am văzut că se vorbește că nu se știu informații despre costurile reale din spitale. Realitatea e că informații există mai ales în privat, la firmele de consultanță. Metodologiile diferă, unii au experți care evaluează spitalele, alții au softuri. Însă nu cred că la nivel de țară există mai mult de 30 de specialiști în total. Lipsa educației în domeniu își spune cuvântul.

De pildă se știe exact cât costă ziua de spitalizare în medie, care e procentul de cheltuieli cu medicametele sau cu salariile. Pe aceeași metodologie se poate calcula orice intervenție sau manoperă, dar când lucram eu în consultanță nu era nimeni interesat. Două exemple:

 1. La nivel național, o zi de spitalizare ATI costa undeva la 700 de lei/pacient (din care jumătate sunt bani de salarii) și în medie erau în jur de 4 zile de spitalizare ATI/pacient internat. Medicamentele erau la 120 de lei/zi/ATI.
 2. O oră de bloc operator utilizat costă undeva la 500 de lei, astfel dacă o operație durează 2 ore ai 1.000 de lei. Dacă știi că pentru apendicită se stă 3 zile, se operează 1 oră (ca să fie ușor de calculat), ziua de spitalizare undeva 200 de lei (hotelier), se consumă medicamente la chirurgie generală pe zi 50 de lei și salariile sunt 200 de lei pe zi. Ai costul total fără să calculezi exact pe componente. 500+600+150+600 = 1.750 RON. Casa decontează în medie în jur de 1.000 de lei, așa că doar în spitale de categoria 1 se poate acoperi costul acestei mici intervenții, restul lucrează în pierdere.

Dar realitatea e că degeaba stii cât costă ceva în bani, pentru că dacă CNAS are monopol plătește cât vrea. CNAS nu are niciun interes să plătească altfel, iar spitalele concurează între ele pe aceeași bani. Cei din Cluj sau din Iași știu ce înseamnă să te bați pe fiecare contract să iei cu 10 mii de lei peste spitalul concurent la același contract.

Și ca să fac un fel de știați că:

 • Spitalele de pacienți cronici au întotdeauna mai mulți bani. Psihiatria sau spitalele de recuperare au o căruță de bani pentru că sunt plătiți la zi de spitalizare și, cu cât e mai lungă spitalizarea, cu atât câștigă mai mulți bani. Au atâția bani încât la unele se dau inclusiv tichete cadou de sărbători pentru tot personalul.
 • Nu există spital multidisciplinar de bolnavi acuți, care poate fi rentabil cu Tarif pe caz ponderat sub 1.600 RON. Asta înseamnă că niciun spital orășenesc nu e rentabil și doar o parte din cele județene. Unele supraviețuiesc cu „perfurzii” de bani de la bugetele autorităților locale, altele de la bugetul Ministerului Sănătății. Mă rog, există spitale care se descurcă și cu mai puțini bani, dar nici nu fac absolut nimic decât cazare.
 • Spitalele din rețeaua Ministerului Sănătății pot primi oricând bani de la minister. Astfel că de obicei când se plătesc datorii, ele merg către aceste spitale.
 • Institutele au tarife pe caz ponderat mult mai mari, negociate direct cu CNAS – peste 1.800 RON. Câteva exemple: Spitalul de arsi – 2.230 lei, Institutul Clinic de Urologie si Transplant Cluj – 1.839 lei, Spitalul Clinic de Ortopedie și TBC Osteoarticular 1.825 lei. Cam cum credeți că va fi motivat un astfel de manager de institut să facă grevă?
 • Spitalele predominant chirurgicale (cum sunt maternitățile dar nu doar acestea) sunt în general nerentabile. Asta din cauza modului de plată care nu include cheltuiala cu blocul operator, nici faptul că în general la chirurgie pacienții stau mai mult și pentru că ei consumă mai multe medicamente și analize.
 • Multe spitale își compensează banii de medicamente și materiale sanitare din programele naționale de sănătate (Programul Dializă, Diabet, TBC etc.). Acesta este motivul pentru care spitalele mici orășenești nu au nici medicamente și nici materiale, pentru că ele nu sunt eligibile pentru foarte multe din aceste programe.
 • Majoritatea spitalelor private sunt nerentabile dacă se fac servicii decontate de la CNAS. Aici mă refer la spitalele private cu paturi și posibilitate de internare de lungă durată. De-asta nu prea sunt spitale private în relația cu Casa pe pacienți acuți. Singurele servicii rentabile sunt în ambulator sau la clinicile de recuperare/paliație. De-asta și dau faliment foarte multe dintre spitalele private.

2 COMENTARII

 1. Un exemplu de finantare in Franta (http://www.chu-brest.fr/c/document_library/get_file?uuid=c108a705-7378-40ce-843e-e3750d09074b&groupId=10156)

  – o zi de spitalizare in medicina : 1 099,64 €
  – o zi de spitalizare in chirurgie: 1 572,52 €
  – o zi de spitalizare chimioterapie: 1 788,20 €
  – o zi de spitalizare pentru un sejur mediu (o medie calculata): 349,37 €
  – transport terestru SMUR: 490,31 € / 30 minute
  – transport elicopter SMUR: 43,89 € / minutul
  – transport aerian SMUR: 11,27 € / minutul

 2. Dai pai gasim si altele… ideea e ca in Romania nu e nimeni interesat sa faca astfel de comparatii ca da prost pentru guvernanti.

  cu bine

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.