Fondul clasei: mârşăvia generalizată, provocată de Primărie

12758

Ești părinte de elev sau preșcolar? Păi, atunci ar cam trebui să-ți pregătești portmoneul pentru marea ilegalitate denumită FONDUL CLASEI. Știți care este suma pe care părinții din Târgu Mureș o dau în școli anual? Peste 5,4 milioane de lei. De ce? Pentru că Primăria nu se sinchisește să doteze școlile cu minimul necesar, timp în care cheltuie peste 10 milioane de lei anual pe echipe de fotbal, baschet și volei profesioniste, precum și pe zeci de „concerte gratuite”. Dar să vedem cum a ajuns anormalul normal.

Cine ar trebui să doteze şcolile?

Potrivit Legii Educaţiei Naţionale (Legea nr. 1/2011) dotarea şcolilor se face de către Guvern, Consiliul Judeţean şi Primărie. Niciunde în lege nu se interzice primăriei unei localităţi să doteze şcolile, aşa cum lasă să se înţeleagă directorul adjunct al Direcţiei Şcoli din Primăria Târgu Mureş, Horaţiu Lobonţ, recent, în presa locală: „Totodată, menţionăm că rolul Direcţiei Şcoli este unul strict administrativ şi ţine de asigurarea condiţiilor optime de învăţământ şi nicidecum de dotarea specifică a fiecărei unităţi şcolare, această dotare realizându-se de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice”. Cum să ne imaginăm că Primăria Târgu Mureş va începe vreodată să asigure dotări în şcoli, când o persoană cu răspundere în instituţie spune că altcineva trebuie să o facă, vreme în care autoritatea locală cheltuie peste 10 milioane de lei pe finanţarea unor echipe sportive şi „concerte gratuite”. După părerea lui Horaţiu Lobonţ, Primăria Târgu Mureş poate să plătească fotbalişti şi cântăreţi, dar nu se poate ocupa de copiii comunităţii. Tot el vorbeşte în textul citat despre „condiţii optime de învaţamânt”, ceea ce înseamnă, de fapt, toată dotarea, până la banala cretă. Căci, fără cretă, nu se pot asigura aceste „condiţii optime”.

Cert este că niciunde în Legea Educaţiei Naţionale nu se specifică faptul că părinţii trebuie să asigure dotarea şcolilor. Primăria se rezumă acum la renovarea unor şcoli (şi asigurarea de materiale sanitare), dar, chiar şi aşa, o grămadă de săli de clasă trebuie zugrăvite de părinţi, ca să nu mai vorbim de sălile de sport aflate în paragină. În rest, mobilierul, covoarele, perdelele, materialul didactic şi alte chestiuni necesare procesului de învăţământ rămân tot pe spatele părinţilor, care deja şi-au plătit taxele şi impozitele la stat, pentru ca micuţii lor să beneficieze de toate cele necesare. De remarcat că până acum am vorbit de strictul necesar şi nu am făcut nicio referire la computere, tablete, laboratoare moderne, table inteligente şi alte dotări pentru a fi în pas cu lumea. Primăria este principala responsabilă pentru dotarea execrabilă a şcolilor şi grădiniţelor, pentru că este instituţia cea mai apropiată de comunitate. La nivel local se poate stabili clar ca şi prioritate acest deziderat, fără a mai sta să aştepţi bunăvoinţa CJ-ului sau a Guvernului.

De ce dau părinţii bani?

La o primă vedere, răspunsul la această întrebare este „pentru că aşa se face”. În realitate, sunt alte cauze care duc la perpetuarea acestei aberaţii numită FONDUL CLASEI. Cea mai importantă este aceea că majoritatea părinţilor nu cunosc legea şi nu ştiu că nu ar trebui să dea aceşti bani. Apoi, mai apar motivele cu fundament psihologic şi care oferă acesui FOND AL CLASEI un caracter OBLIGATORIU. Aceşti bani sunt solicitaţi la şedinţele cu părinţii, de către liderii Comitetului de părinţi. Cei care nu ar vrea să dea aceşti bani, pentru că au venituri mai mici sau pentru că nu sunt de acord cu această spoliere, îi dau, totuşi. De ce? Păi, pentru ca educatoarea sau învăţătoarea „să nu se răzbune pe copil”, pentru a nu se „face de ruşine faţă de ceilalţi părinţi” sau deoarece „pentru copilul meu fac orice”. Aşa se face că, de peste 20 de ani, se perpetuează acest circuit al unor sume impresionante de bani, în cea mai mare parte „bani negri”.

Încălcarea legii şi a bunului-simţ

Un prieten şi-a înscris, acum câteva zile, copilul la clasa 0 şi la prima şedinţă cu părinţii a trebuit să dea 250 de lei, pentru dotarea clasei cu… proiector, rechizite, cuiere şi altele. În sala de clasă a copilului său nu mai sunt cuiere, pentru că cealaltă învăţătoare le-a dus cu ea în altă sală de clasă, acolo unde va preda de acum. Am dat acest exemplu pentru a vedea cât de incertă este proprietatea asupra bunurilor achiziţionate din FONDUL CLASEI. Cui va aparţine un proiector, un covor sau o perdea cumpărate de părinţi? Şcolii, învăţătoarei, părinţilor? Nimeni nu ştie, aşa că oricine îşi poate însuşi orice. Asta şi pentru că toţi banii strânşi de la părinţi sunt în mare parte „bani negri”, gestionaţi individual, fără nicio contabilitate oficială. Pe numele cui se va elibera o factură în momentul achiziţiei unui proiector, să spunem? Pe numele Comitetului de părinţi nu se poate, pentru că nu are personalitate juridică. Pe numele şcolii, al învăţătoarei? Cum nimeni nu ştie exact, se ajunge la varianta îmbăţişată cel mai mult: nu avem nevoie de facturi!

Şi acum, să vedem despre ce sume vorbim. În Târgu Mureş sunt circa 27.000 de elevi, din care peste 3.000 de preşcolari. Calculând o medie rezonabilă de 200 de lei/an pentru fiecare copil, rezultă că FONDURILE CLASELOR din Târgu Mureş cumulează 5,4 milioane de lei! Această sumă uriaşă se învârte „la negru”, cu participarea tuturor (poate chiar şi a părinţilor care lucrează la ANAF!), în dispreţul legii şi al oricăror norme morale şi de bun-simţ. Vreme în care Primăria cheltuie peste 10 milioane de lei pe finanţarea unor echipe sportive şi „concerte gratuite”, chiar dacă asta nu intră în fişa postului unei administraţii locale.

Soluţia

Există şi părinţi care câştigă 1.200 de lei pe lună şi au trei copii. Pentru o asemenea familie, 600 de lei este o sumă foarte mare de bani. Pentru a nu mai fi puşi în situaţii penibile, în contextul în care aceste FOND al CLASEI va continua să fie pretins, există o variantă mai elegantă. La fiecare şedinţă cu părinţii, se instalează o urnă, aflată într-un loc ferit de alte priviri, în care fiecare părinte să pună câţi bani vrea. Unii vor pune, alţii nu. Fireşte că vor apărea nemulţumiri, căci unii vor spune că nu e drept ca alţii să nu dea, iar el să dea. Dar asta e singura soluţie temporar acceptabilă, nu şi legală însă. Pentru că şi aceste sume de bani, devenite donaţii, trebuie să fie trecute în nişte acte de donaţie, conform legilor statului român. Aşa încât, soluţia definitivă şi legală este asta: DESFIINŢAREA FONDULUI CLASEI. Şi, în paralel, crearea de presiune asupra autorităţii locale, pentru a-şi face, în sfârşit, treaba. Bineînţeles că părinţii cu surse de venit mai mari, pot face acte de donaţie către oricare instituţie de învăţământ, în mod legal şi transparent, dar fără a fi condiţionaţi şi alţi părinţi să facă acelaşi lucru.

De aceea…

…nu poate România să se modernizeze, să devină precum o ţară occidentală. Pentru că majoritatea românilor se complace în a întreţine o mlaştină economică, iar acest FOND al CLASEI reprezintă dovada supremă a încălcării legii la nivel naţional, de către toţi şi cu cunoştinţa tuturor. Schimbarea nu va veni niciodată de la alţii, ci de la tine. Dacă eşti părinte şi vei continua să dai bani la şcoală sau grădiniţă, să ştii că întreţii şi perpetuezi această stare de lucruri. Şi, poate şi de aceea, vei ajunge să te întrebi peste ani, de ce copilul tău a plecat în alt oraş sau în străinătate şi e departe de tine.

Radu Bălaș

P.S. În toată această afacere, dascălii sunt la mijloc. Pe lângă că au salarii mici, sunt puși și în postura de a cerși bani, pentru a-și ține orele. Totuși, să nu uităm că în învățământ există sindicate, care pot protesta la nivel central și local. Când a fost ultimul miting în fața Primăriei Tîrgu-Mureș, susținut de dascălii nemultumiți din oraș?

Update: Legea nr. 1/2011 a Educației Naționale, art. 111, punctul 4: „(4)Autorităţile administraţiei publice locale hotărăsc alocarea de fonduri, din veniturile proprii ale acestora, ca participare la finanţarea de bază şi ca finanţare complementară a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat.

4 COMENTARII

 1. O întrebare ajutatoare: se dau chitante pentru banii luati?

  In alta ordine de idei, care e diferenta intre mita si bani de fondul clasei? Un functionar (dascalul) cere bani de la un cetatean (parintele) ca sa-si faca treaba (conform DEX mita = „Sumă de bani sau obiecte primite, date ori promise unei persoane, cu scopul de a o determina să-și încalce obligațiile de serviciu sau să le îndeplinească mai conștiincios.”) …

 2. Sunt educatoare.Nu vreau sa cer bani,dar parintele sa nu se supere ca nici macar hartie alba n-o sa primeasca copilul.Si eu am doi copii,am unde sa cheltuiesc salariul meu.
  Din ce sa lucram atunci?
  Daca se cumpara rechizite impreuna,sunt identice,de calitate si poate ca ajunge in numar mai putin decat numarul de copii,pt ca nu le folosim odata,ci in grupe mici.Fiecare parinte decide cum face,nu prea cred ca educatoarele hotaresc….poate ca exista cazuri,eu vorbesc in numele meu……

 3. Aceasta problema nu este noua ci este foarte veche.
  Si eu sunt parinte si nu imi place sa arunc cu bani pe fereastra, insa cand am avut de ales intre sanatatea copilului meu si 300 de lei, am ales sanatatea. Poate te intrebi de ce, pai este foarte simplu. In loc stau sa observ cum coloana fiului meu se deterioreaza din cauza unei posturi proaste la birou sau banca, am ales sa cumpar una ajustabila. Bineinteles am facut demersuri si am asteptat solutionarea problemei din partea directiunii, dar cand asteptarea deja trecuse de 3 luni, am ales sa investesc in sanatatea copilului meu.
  Nu stiu care parinte da bani la scoala fara sa stie pe ce se chestuie banii respectiv. Cine pretinde asta minte. Bani sunt sigur pentru ceva cu care el a fost de acord sa se realizeze. Daca nu este de acord nu da bani.
  Da, toate acestea trebuie oferite de ministerul educatiei si primarie. Dar daca seful tau nu-ti da cafeaua de dimineata tu nu ti-o cumperi???? Daca seful tau nu iti cumpara protectie de ecran tu, stiind ca ai probleme, nu iti cumperi??? Daca iti este frig la lucru stai sa te imbolnavesti??? Din pacate copiii nostri inca sunt prea mici sa isi de-a seama de problemele ce pot aparea din diverse situatii dar noi ca adulti putem si atunci de ce sa nu o facem pentru ei ci doar pentru noi???? Da si mie imi place sa visez dar mereu ma intorc in realitate si incerc sa-mi fac viata, aici, in realitate, mai frumoasa.
  Este o problema faptul ca scoliile nu au bani pentru investitii logice si absolut necesare, dar solutii aveti??? pentru ca aici nu vad decat comentarii. Tututor ne place sa vorbim dar sa vorbim si constructiv???? Adica asta e solutia ??? nu dau acum 300 de lei dar peste ani dai milioane pentru un corset pentru coloana????? sau ochelari ???? sau medicamente pentru asm?????
  Acum se vor rezolva persoanele care au crescut bine mersi in bancile vechi si neajustabile, in salile mizere si alte conditii comuniste, dar va riscati pentru copiii vostrii???? EU nu pentru ca doresc pentru copiii mei conditii mai bune decat cele in care eu am crescut.

  • Si sunt sigur ca pe vremea dvs erau scaune si banci care nu afectau coloana…..hai sa fim seriosi vremurile de azi sunt cu prea multe pretentii astai problema !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.