Moda risipei în sport, promovată și la Corunca

7115

Moda cheltuirii iresponsabile a banilor în sport se extinde de la Tîrgu-Mureș și spre împrejurimi. Primăria Corunca refuză o investiție privată, minte investitorul, iar apoi realizează o investiție de mântuială din bani de la buget, a cărei recepție e acum constestată, cu gândul la niște bani europeni.

Dar să luăm șirul evenimentelor de la început. Consilierii locali de la Corunca au aprobat anul trecut în luna septembrie alocarea a 260.000 de lei pentru investiția de amenajare a terenului de fotbal din localitate. Cu gândul la accesarea unor fonduri europene, în 2015, Primăria s-a grăbit și a emis și autorizația de construcție încă de la început de an. Lucrările n-au început însă. În luna august Clubul Sportiv Progool cere terenul pentru închiriere:

cerere progol

După cum se poate vedea, clubul era interesat de colaborarea pe termen lung și investirea unor sume de bani, în cazul concesiunii, pentru a îmbunătății starea terenului. I s-a răspuns că terenul nu poate fi concesionat sau închiriat, pentru că urmează să se realizeze lucrări de reamenajare, începând cu data de 18 august, pentru o perioad de 1 an de zile. Au început într-adevăr și lucrările, din fonduri de la bugetul local, lucrări care s-au recepționat o lună mai târziu, așa cum se vede din documentul de mai jos:

Tot din documentul de recepție a lucrărilor se poate vedea că la final lucrarea a costat puțin peste 190.000 de lei. Nu prea e detaliată valoarea pe capitole, însă știm că s-a amenajat o parcare, s-a pus un fel de gazon și un gard în jurul acestuia. Pentru că asta putem vedea din fotografiile de mai jos, realizate chiar în ziua recepției:

Pentru că lucrările recepționate arată așa cum se vede în fotografii, adică execrabil pentru o suprafață de joc și dotări aferente, consilierul local Daniel Cheșa a contestat procesul verbal de recepție la Consiliul Județean (care are reprezentant în comisia de recepție), la Inspectoratul de Stat în Construcții (de asemenea cu reprezentant în comisia de recepție) și la Consiliul Local (CL) Corunca – o primă fază în procesul de contestare la instanța de Contencios Administrativ a hotărârii CL Corunca de recepție a lucrărilor.

Ce putem concluziona după acest șir al evenimentelor? Banii europeni încă n-au fost accesați. Primăria a refuzat o investiție privată și a mințit investitorul spunând că baza nu este disponibilă timp de un an, din cauza lucrărilor finalizate o lună mai târziu. Lucrările s-au efectuat prost și, la valoarea de 190.000 de lei, există semne de întrebare legate de cheltuirea corectă a banilor publici, motiv pentru care recepția a și fost contestată.

Și uite așa, Primăria Corunca pierde ocazia de a dezvolta un domeniu care la Târgu-Mureș e sufocat din cauza monopolului instituit prin finanțări discreționare din bani publici, plus acces preferențial la bazele sportive. Cel mai apropiat de cartierul Tudor (cel mai mare al Tîrgu-Mureșului) teren de sport pe care s-ar fi putut dezvolta activități sportive multidisciplinare este acest teren de la Corunca. Dacă Primăria Corunca îl punea la dispoziția cluburilor sportive private în mod transparent, în aceleași condiții de acces pentru toată lumea, putea dezvolta o activitate sportivă privată care ar fi atras copiii din cartierul Tudor, care sunt mai ușor de dus la antrenamente acolo, decât la Academia de Sport de la Weekend, unde oricum Primăria Tîrgu-Mureș dictează preferențial cine are și cine n-are acces. De altfel, la fel ca și pe celelalte baze sportive pe care le are.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.