Achiziții cu cântec, de 2,2 milioane lei

6134

Revenim cu o  nouă analiză a modalității prin care Primăria Tîrgu-Mureș face achiziții publice la limita legii, cheltuind sume importante de bani, fie fără organizarea unor licitații, fie prin licitații cu un singur participant.

Un contract de 1,3 milioane lei este atribuit prin negociere directă către BS Pază și Protecție, fără organizarea unei licitații. Ca să fie lipsa de respect dusă la maxim față de banul public și cei care-l plătesc, contractul a fost atribuit la final de an, mai exact în 30 decembrie 2015. Va beneficia de acest contract BS Pază și Securitate.

Pentru furnizarea de material dendrofloricol, s-a publicat pe 9 februarie o cerere de ofertă care evită din nou licitația publică, termenul limită pentru depunerea ofertelor fiind ieri, 23 februarie. Din nou o valoare semnificativă a contractului, care este estimat la peste 403.000 lei (89.000 euro).

O jumătate de milion de lei (121.000 euro) se pregătește să cheltuiască Primăria pe lucrări de marcaj rutier decorativ și antiderapant la trecerile pentru pietoni. Deși e o sumă consistentă pentru niște lucrări pe care o sumedenie de firme le-ar putea executa, procedura de atribuire folosită este cererea de ofertă, deci din nou fără licitație. Termenul de depunere a ofertelor a fost 1 februarie.

Ce spun normativele în vigoare în materie de achiziții publice? Să vedem:

art.19 din OUG nr. 34/2006 rep.
Autoritatea contractantă achiziţionează direct produse, servicii sau lucrări, în măsura în care valoarea achiziţiei, estimată conform prevederilor secţiunii a 2-a a prezentului capitol, nu depăşeşte echivalentul în lei a 30.000 euro exclusiv T.V.A. pentru fiecare achiziţie de produse ori servicii, respectiv a 100.000 euro exclusiv T.V.A. pentru fiecare achiziţie de lucrări. Achiziţia se realizează pe bază de document justificativ.

Art. 124 din OUG nr. 34/2006 republicata
Peste pragul prevăzut la art. 19, autoritatea contractantă poate aplica procedura de cerere de oferte în cazul în care valoarea estimată, fără TVA, a contractului de achiziţie publică este mai mică decât echivalentul în lei al următoarelor praguri:
a)pentru contractul de furnizare: 130.000 euro;
b)pentru contractul de servicii: 130.000 euro;
c)pentru contractul de lucrări: 5.000.000 euro.

Prin urmare, unul din contracte, cel privind serviciile de pază nu respectă nici măcar legislația minimală, pentru că avem de-a face cu o valoare ce se apropie de 300.000 de euro pentru servicii. Una peste alta, tragem linie și constatăm că peste 2.2 milioane de lei vor fi cheltuiți anul acesta pe trei contracte fără organizarea vreunei licitații. Și e abia luna februarie.

Sursa foto.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.