De unde scoatem noi informațiile cu execuția bugetară a unor instituții?

6917

Pentru că ieri am primit întrebarea de mai sus și am fost rugat să detaliez cum ajung la aceste informații, am să vă spun pentru că nu-i nici un secret. Anul acesta, Guvernul a lansat prin intermediul Ministerului de Finanțe o platformă de transparență bugetară. Dacă o veți accesa, găsiți acolo și instrucțiunile pentru folosirea ei. Însă dacă accesați site-ul ministerului, e foarte puțin probabil să puteți ajunge la ea. Eu unul n-am găsit link acolo spre această platformă. În fine, ceva mai important e că există, funcționează și e ținută la zi.

Dacă o veți accesa și veți ajunge la zona în care poți căuta efectiv informații despre o anumită entitate publică, atunci trebuie să știți că cel mai rapid merge dacă aveți codul fiscal al instituției. Altfel, dacă nu screți exact numele sub care instituția apare în platformă, e destul de greu de găsit. Și degeaba căutați după cuvinte cheie cum ar fi „inspectoratul”, că nu veți ajunge la o listă de inspectorate din care să-l puteți alege pe cel pe care-l căutați, ci rezultatul căutării va fi că nu există acea instituție. Așadar, cel mai bine ar fi dacă ați avea o listă cu toate instituțiile publice, iar de acolo să luați codul fiscal și să căutați după acesta. Avem și așa ceva, aici.

Un exercițiu de transparență care merită încercat din curiozitate, pentru documentarea unor demersuri jurnalistice, pentru verificarea unor informații etc. Spor la căutări!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.