Avem 4 parcuri și nici o grădină, reducem spațiile verzi și ignorăm ideile bune

6495

Să ne oprim azi asupra parcurilor din Tîrgu-Mureș, a ceea ce sunt și eventual ar putea fi. Și să pornim stabilind niște definiții date de Legea 24/2007 a spațiilor verzi:

a)parc – spaţiu verde, cu suprafaţa de minimum un hectar, format dintr-un cadru vegetal specific şi din zone construite, cuprinzând dotări şi echipări destinate activităţilor cultural-educative, sportive sau recreative pentru populaţie;
b)scuar – spaţiu verde, cu suprafaţa mai mică de un hectar, amplasat în cadrul ansamblurilor de locuit, în jurul unor dotări publice, în incintele unităţilor economice, social-culturale, de învăţământ, amenajărilor sportive, de agrement pentru copii şi tineret sau în alte locaţii;
c)grădină – teren cultivat cu flori, copaci şi arbuşti ornamentali care este folosit pentru agrement şi recreere, fiind deschis publicului;

Dacă vom parcurge aceste definiții, vom concluziona că Tîrgu-Mureș stă foarte prost la numărul de parcuri, nu are nici o grădină și are o pleiadă de scuaruri mici, unele din ele într-adevăr amenajate în ultimii ani de Primărie și botezate impropriu ca parcuri. Mai jos am făcut o selecție a acestora, cu cele mai mari 10 zone verzi din Tîrgu-Mureș, din care am eliminat Weekend-ul care este ștrand cu acces pe baza unui bilet plătit, deci care nu se încadează la definițiile de mai sus.

La fiecare din imaginile de mai sus am încercat să măsurăm o suprafață folosind o aplicație bazată pe google maps și le-am ordonat în funcție de suprafețe:

Parcul de la Platou – 3,75 ha, Cetatea Medievală – 3,12 ha, Parcul Eroilor – 2,95 ha, Parcul Municipal – 2,16 ha, Fostul Ștrand 1 Mai – 2,11 ha. Așadar avem în Tîrgu-Mureș 4 parcuri, plus ștrandul 1 Mai, care nu mai are funcțiunea inițială, regimul proprietății fiind incert, din cauza asta Primăria nu-l poate amenaja, în schimb îi amendează prin Poliția Locală pe tinerii care au încercat să și-l amenajeze după propriile nevoi. Deci e un fel de struțo-cămilă care nu-i nici ștrand, nici chiar parc.

Dintre scuarurile mai mărișoare din oraș botezate impropriu parc, am inclus în listă zona verde din 7 Noiembrie din vecinătatea benzinăriei Petrom, zona verde din jurul scărilor de la Furnica, zona de pe str. Pandurilor vizavi de benzinăria MBO, zona de joacă de la Diamant (unde spațiul verde se apropie de 0) și zona verde dintre Maternitatea veche și Apele Române. Toate au suprafețe de până într-o jumătate de hectar, deci jumătate din ceea ce legea spune că este minimul pentru un parc.

Tot criticăm și suntem acuzați că doar criticăm și că nu facem noi ce ar trebui să facă Primăria, ceea ce e greșit din capul locului ca idee, pentru că legea permite doar autorităților locale să amenajeze, de exemplu, spațiile verzi publice. În cazul de față există idei, însă Primăria le ignoră. Iată două din ele.

Prima este o lucrare de licență a Cristinei Matei, de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca, publicată într-o revistă de specialitate. Este vorba despre un centru de dans, integrat într-un parc, tot complexul putând fi dezvoltat pe amplasamentul fostei cazarme de la Podul Mureș. Ideea este gratis, poate fi preluată inclusiv de azi înainte. În schimb, Primăria preferă să folosească spațiul o zi pe săptămână ca piață de vechituri.

1400815_652367768127386_16936328_o

Al doilea exemplu vine de la un proiect în care au lucrat tot studenți, de această dată studenții unei facultăți de arhitectură din Strasbourg. Rezultatele au fost publicate din nou într-o revistă de specialitate și, mai mult, au fost prezentate la Casa de Cultură Mihai Eminescu. La eveniment a participat și arhitectul-șef Dana Miheț, care cu siguranță le poate prelua și implementa pe cele mai bune. Deși n-am auzit încă de această intenție a municipalității.

layout A1.indd

Așadar, nu putem să nu constatăm câteva lucruri care se întâmplă la Tîrgu-Mureș: spațiile verzi sunt puține și în scădere (cel mai adesea în dauna parcărilor), avem prea puține parcuri și nici o grădină, iar ideile bune și gratuite venite din partea specialiștilor sunt ignorate.

1 COMENTARIU

  1. buna ziua, ma bucur sa vad ca scrieti despre subiecte ca cel cu reducerea spatiilor verzi, doresc sa va semnalez ca vis a vis de ingustarea paraului Poclos in Tudor si transformarea lui intr-un canal infect in timp ce pe partile acum secate ale patului paraului sunt gunoaiele aruncate de tiganii care cauta in gunoaie , vis a vis de ingustarea si transformarea in canal nu s- a facut nici o consultare a populatiei. Eu am scris organizatiei Milvus despre niste rate salbatice care traiesc pe Poclos de cativa ani, au si familii cu boboci si care acum sunt alungate de aceasta ” transformare” monstruasa in mai mult beton intr-un oras de beton. Cei raspunzatori de oras ar trebui sa iasa din comunism, din a transforma totul in beton si ar trebui sa vina in Europa secolului 21 unde orasele se inverzesc, se fac eco, se umple de natura. Toti oamenii din Tudor cu care am vorbit si care cunosc familiile de rate ( am si poze) si care le admira sunt revoltati ca nu ni s- a cerut parea vis a vis de anihilarea paraului si transformarea in canal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.