Bataia de joc din transportul local, într-un studiu (I)

22166

A fost publicat pe site-ul Primăriei, un studiu de oportunitate a delegării serviciului de transport public. În baza acestuia, urmează ca la următoarea ședință de Consiliu Local să se decidă achiziția unor autobuze. Ceea ce e perfect normal. Asta pentru că suntem unul din cele mai rămase în urmă municipii reședință de județ din zonă în această materie. În timp ce la Cluj (din fonduri nerambursabile) se achiziționează autobuze electrice și infrastructura aferentă, Asocierea Transport Local Siletina operează acum cu autobuze cu o vechime între 8 și 32 de ani. Cele mai multe, 45 de autobuze din totalul de 76, au 10 ani vechime. Deci nimeni nu contestă nevoia înnoirii parcului auto. Doar că…

…transportul local e derulat la Tîrgu-Mureș nici public, nici privat

Mai exact e făcut într-o asociere, pe de-o parte fiind SC Transport Local SA, operatorul Primăriei și pe de altă parte Siletina SRL, business privat pornit de Claudiu Maior mai acum ceva vreme. În care putem constata acum că greul cade mereu pe sarcina banilor publici. Subvenționarea anuală a zecilor de mii de călători care beneficiază de abonamente gratuite e făcută de Primărie, investițiile în infrastructură cad acum tot în sarcina Primăriei și atunci, ne punem fireasca întrebare: cât de eficient economic e acest parteneriat pentru municipalitate?

Să revenim la studiu, care în parte ne mai oferă lămuriri. La un moment dat se precizează că: „Prin contractul nr. 1780/14.10.1999, încheiat între Primăria Municipiului Tîrgu Mureş în calitate de beneficiar şi SC Siletina SRL Tîrgu Mureş în calitate de prestator, se prevede obligativitatea acestuia din urmă pentru amenajarea staţiilor şi capetelor de linie deservite pe toată durata contractului, să asigure dotarea autovehiculelor care efectuează serviciul public de transport în condiţiile prevăzute în normele de organizare a transportului urban de călători la nivelul municipiului Tîrgu Mureş şi totodată să asigure dispecerizarea liniilor deservite”. Am mari îndoieli că Siletina și-a îndeplinit aceste obligații din contract, câtă vreme am tot văzut Primăria lucrând la amenajarea stațiilor și a capetelor de linie, iar autovehiculele sunt sub orice critică. Acele reparații și dotări sunt de fapt improvizații adesea făcute cu bare luate de pe alte autobuze mai vechi, tot ale municipalității, deci nicidecum nu furnizate așa cum zice contractul, de către Siletina.

Mergem mai departe…

…și cităm din același studiu: „În Anexa 1 la hotărârea nr. 47 din 2002 privind aprobarea completărilor şi modificărilor „Normelor de organizare a transportului public de persoane în municipiul Tîrgu Mureş” cuprinse în Hotărârea Consiliului Local municipal nr. 122/31.05.2001 sunt specificate condiţiile tehnice, de execuţie şi financiare pentru realizarea serviciului de transport public de călători. Între aceste dotări sunt menţionate şi inscripţionările luminoase ale autovehiculelor (plăci de traseu iluminate, amplasate în faţă, lateral, dreapta şi spatele autovehiculului). Din observaţiile intreprinse în teren asupra autovehiculelor aflate pe traseu putem spune că acestea nu beneficiază de astfel de dotări, întregul parc circulant având o vechime de peste 5 ani.” Așadar, din 2002 s-a decis dotarea autobuzelor cu inscripții luminoase privind traseele autobuzelor, iar până azi, la 13 ani după, încă n-au fost în stare să realizeze acest lucru. Atât de competenți au fost, încât la majoritatea autobuzelor second hand achiziționate, n-au fost în stare să schimbe inscripțiile în germană.

Transparență lipsă

Încă ceva, ce spune tot studiul. Asocierea aceasta este atât de transparentă, încât nici cei care au făcut un studiu comandat de Primărie n-au reușit să primească toate informațiile. Iar asta e scris negru pe alb, tot în studiu: „Pana la acest moment nu se cunoaște exact gradul de realizare a acestor investitii, cu toate ca aceasta situație a fost solicitata în mai multe rânduri de elaboratorul acestui studiu. Însă, din observatiile făcute pe teren se pot trage urmatoarele concluzii:
– amenajarea statiilor, cu câteva excepții, nu este corespunzatoare cerintelor unui transport public de calitate (lipsa sistemelor de informare a calatorilor, a copertinelor, a alveolelor etc.);
– în capetele de linie situația este ceva mai buna, existand un minim de dotari;
– autovehiculele de transport călători nu sunt dotate cu sisteme automate de taxare, cu sisteme de informare a calatorilor, cu sisteme de navigare GPS etc.
– vechimea parcului circulant fiind foarte mare, vehiculele nu sunt dotate cu motoare puțin poluante (Euro IV, V și VI), cu facilitati pentru transportul persoanelor cu dizabilitati;
– dispecerizarea liniilor deservite este asigurata corespunzător existand dispecerate la capetele de linie de la Centrofarm, European Retail Park și dispeceratul central de la Autogara Tranport Local;
– exista o stație de inspectie tehnica periodica amplasata pe teritoriul Autogarii TL;
– a fost amenajata o autogara care deserveste atât curse judetene, cât și interjudetene și constituie capăt de linie și pentru câteva trasee de transport public. Totuși dotarile acesteia, din punctul de vedere al calatorului sunt minime”.

Urmează apoi partea cea mai cinică…

…din tot studiul: cea care ia în calcul numărul populației și răspândirea acesteia pe cartiere. În primul rând că, potrivit acestui studiu asumat de Primărie ca expunere de motive la un proiect de HCL, în Tîrgu-Mureș locuiesc 150.422 de locuitori. Asta deși recensământul din 2011 spune că avem 134.290 de locuitori. O eroare de apreciere de peste 16.000 de locuitori. Iar acum partea cinică: în cartierul Valea Rece din Tîrgu-Mureș, potrivit acestor date oficiale ale Primăriei, locuiesc 83 de persoane. E o bătaie de joc fără limite, în condițiile în care Primăria cu siguranță deține informații mult mai exacte din cererile pentru ajutoarele sociale, care în mod cert sunt în număr mai mare de 83 care vin de acolo. La care se adaugă locuitorii fără forme legale, de care ne tot informează din când în când Poliția Locală. Cu toate că dețin informațiile, Primăria încearcă să convingă, nu știm pe cine, că în Valea Rece locuiesc 83 de persoane, pentru a motiva de ce nu le oferă acestora acces la liniile de transport în comun.

Să revenim la studiul privind transportul, care mai constată la finalul primei părți că „După cum se poate observa oferta depășește cererea pentru toate cele 3 perioade luate în considerare”. Mai exact, deși transportul public de la Tîrgu-Mureș e într-o stare execrabilă, iar la orele de vârf autobuzele sunt burdușite de oameni care sunt transportați în condiții în care nimeni nu garantează pentru siguranța lor, oferta asocierii Transport Local Siletina este peste cerere. Asta e pur și simplu nesimțire și bătaie de joc față de oricare călător care folosește transportul în comun la ore de vârf.

Pentru că studiul e unul mai amplu, urmează să revenim cu o parte a doua a acestui articol în care vom detalia și volumele II și III ale acestuia.

Sursa foto.

5 COMENTARII

  1. Ce contează, important e că aleşii au asfaltat nişte străzi şi au „pişcotat” toate parcurile şi trotuarele. (cele pe care nu le-au desfiinţat, bineînţeles).

  2. Cand eram eu tanar hotii astia de buzunare coboreau din autobuz cand ma vedeau. Acum societatea permite sa fure. Ca nu faceti nimic si va bazati pe comunitari, si politie. au ei alta treaba. si hotii nu au avere, deci nu merita sa fie cercetati, condamnati. Dar daca TU furi 10 lei, te ia ca din oala , te baga la parnaie, te obliga sa platesti despagubiri, cheltuieli judecata etc etc. Jegosii de hoti nu au nimci, deci statul nu are venit!

  3. Catalin Heghes, ar fi interesant un articol si despre „Studiul de oportunitate privind investiţii în sisteme de transport public de mare capacitate în Tîrgu Mureş”, publicat pe http://tirgumures.amm.org.ro. Cred că aplicarea acelui studiu, împreună cu aspectele menţionate in el, dar care nu tin neaparat de transport (orasul digital, pietonalizarea centrului) ar contribui enorm la dezvoltarea oraşului şi scoaterea sa din izolare. Nu s-ar putea face o promovare a acelui studiu in mass-media, etc?

    • Nu știu în ce măsură acel studiu este asumat prin hotărâre de CL la fel ca celălalt.

      • Nu este asumat, din cate am citit. Dar ar putea fi, daca ar exista vointa politica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.