Bătaie de joc în informarea publică, chiar și atunci când e în interesul primăriilor

2919

În 9 decembrie 2015, deci acum mai bine de o lună, am trimis tuturor primăriilor din județul Mureș o solicitare de informații de interes public. Dacă nu aveți răbdarea să o deschideți și să o citiți, trebuie spus că era formulată în numele AMPER și Bechem Partners.

În acea solicitare, explicam și natura demersului: „Scopul nostru în acest demers este de a ajuta comunitățile care doresc să devină punctul de atracție pentru orice fel de investiții directe. În acest scop, am dezvoltat un chestionar care vă permite să ajungeți mai aproape de potențiali investitori pe baza cărora șansele localității pentru astfel de investiții străine crește exponențial. Prezentarea atractivă a datelor demografice, sociale și economice, precum și o listă de posibile proiecte privatele localității, poate transforma localitatea într-o mină de aur atât pentru investiții mici și mijlocii, cât și pentru avei oameni influenți care fac investiții la scară largă, care conduc afaceri de succes sau societăți mari. În același timp, prezentăm acele spații deținute de UAT-uri mureșene în pachete atractive investitorilor interesați care au mare potențial în a găzdui orice investiție. Informațiile centralizate sunt prelucrate în limba română, maghiară, engleză, franceză și germană”.

Probabil cuvintele ajuta, investiții directe, investitori au fost irelevante, pentru că din 102 primării din județ doar 38 au răspuns până acum, deși termenul legal prevăzut de Legea 544/2001 este de 10 zile. O singură primărie ne-a răspuns că are nevoie de termenul prelungit, de 30 de zile, prevăzut de lege în cazul furnizării unor informații mai complexe. Este cazul Primăriei Reghin, care a revenit ulterior cu a doua adresă și ne-a comunicat informațiile.

Datele solicitate erau în principal de natură demografică și de statistică. Sunt date care sunt folosite la absolut toate proiectele cu finanțare nerambursabilă, sunt publice, iar cei care printr-o cumplită incompetență nu le au încă, le pot cere ușor de la Direcția Județeană de Statistică. De exemplu, e rușinos pentru o primărie să nu știe câți locuitori are, câți șomeri înregistrați să nu aibă date despre rețelele de utilități sau să nu știe de ce terenuri dispune.

Dacă dorește cineva, putem pune la dispoziție toate cele 38 de răspunsuri ca să se convingă, însă o a doua tristă concluzie e că, dispunând de cele mai mutle resurse, Primăria Tîrgu-Mureș ne-a dat următorul răspuns: „(…) vă comunicăm că pentru datele solicitate în chestionarul atașat nu deținem informații. Vă rugăm să vă adresați Institutului Național de Statistică, Camerei de Comerț și Industrie Mureș și Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Mureș pentru obținerea datelor solicitate”.

Personal n-am nici o îndoială că Primăria Tîrgu-Mureș dispune de aceste date, însă din incompetență sau rea voință, e singura din cele 38 de primării care au răspuns în acest fel pe care vă las pe dumneavoastră să-l calificați. Despre celelalte 64 de primării care nici măcar n-au răspuns acestei solicitări, între care și orașe ca Sighișoara sau Sovata, iarăși mi-e greu să fac aprecieri. Pe viitor nu ne rămâne decât să ne căutăm dreptul de a avea acces la informații publice în instanță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.