Bretfelean încalcă legea, din ură față de bilingvism

8815

Primăria se pregătește să schimbe indicatoarele stradale și, în ciuda afișatei atitudini multiculturale, de fapt plăcuțele nu vor fi nici de această dată bilingve. Cel mai probabil se vor traduce doar cuvintele „strada” și „piața” de pe plăcuțe. Primarul spune că „la străzi este un STAS, să ne înţelegem, eu am oferit Consiliului Local posibilitatea de a defini unele străzi în ceea ce îţi permite legea acum şi ceea ce sunt imperativele Ministerului Internelor şi Administraţiei”. Detaliile despre schimbul de replici între tabăra Florea și tabăra UDMR, le găsiți aici. Ceea ce este complet fals. De aceea veți putea vedea și singuri că aspectul tăblițelor diferă de la oraș la oraș, iar cele din Tîrgu-Mureș nu sunt la fel cu cele din Cluj sau București.

Primarul nu dă citatul din lege, dar o facem noi. Mai exact Legea 215/2001, la Art. 76, care prevede:

„(1) În raporturile dintre cetățeni și autoritățile administrației publice locale se folosește
limba română.
(2) În unitățile administrativ-teritoriale în care cetățenii aparținând unei minorități naționale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, în raporturile lor cu autoritățile administrației publice locale, cu aparatul de specialitate și organismele subordonate consiliului local, aceștia se pot adresa, oral sau în scris, si în limba lor maternă si vor primi raspunsul atât în limba română, cât si în limba maternă.
(3) În condițiile prevăzute la alin. (2), în posturile care au atribuții privind relații cu publicul vor fi încadrate și persoane care cunosc limba maternă a cetățenilor aparținând minorității respective.
(4) Autoritățile administrației publice locale vor asigura inscripționarea denumirii localităților și a instituțiilor publice de sub autoritatea lor, precum și afișarea anunțurilor de interes public și în limba maternă a cetățenilor aparținând minorității respective, în condițiile prevăzute la alin. (2).
(5) Actele oficiale se întocmesc în mod obligatoriu în limba română”

Deci acolo unde avem minim o minoritate care reprezintă minim 20% din populație, cum e cazul Tîrgu-Mureșului, legea permite inscripționarea bilingvă. Totuși, Poliția Locală de la noi amendează pe cei care o fac în locul autorităților, folosind ca suport legislativ regulamentul de publicitate stradală de la Tîrgu-Mureș, care spune că reclamele trebuie autorizate.

Liderul Poliției Locale, Valentin Bretfelean, n-are însă nici o problemă să meargă să-și exprime clar și răspicat dezacordul față de inscripționarea străzilor cu plăcuțe bilingve în public, la Forumul românilor din Harghita, Covasna și Mureș:

Făcând aceste declarații și exprimându-și aceste opinii în public, Valentin Bretfelean încalcă însă tocmai legea după care funcționează Poliția Locală, care spune că:

„Poliţistului local îi este interzis:

a) să facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice ori să desfăşoare propagandă în favoarea acestora;

b) să exprime opinii sau preferinţe politice la locul de muncă sau în public;

c) să participe la mitinguri, demonstraţii, procesiuni sau orice alte întruniri cu caracter politic;

d) să adere la secte, organizaţii religioase sau la orice alte organizaţii interzise de lege;

E adevărat că Forumul Civic al Românilor din Harghita, Covasna și Mureș nu se autodefinește ca o organizație politică, însă declarația lui Bretfelean se încadrează perfect în definiția unei declarații politice, câtă vreme explică în ce mod aplică legea și de ce este împotriva unei practici a bilingvismului. Mai apoi dă exemplul extrem al traducerii substantivelor proprii, pe care nimeni nu l-a cerut să fie tradus și declară că nu va permite niciodată afișarea unor plăcuțe bilingve.

Sursa foto.

3 COMENTARII

  1. cautati-l la excursii in grecia. e inca securist si are nevoie de acoperire sau se plimba gratis in delegatii folclorice ale primarie. Sta-i-ar uzo-ul in gat pistolarului mult prea vesel si zburat pentru asta de la sri maramu.

  2. vezi cal se juca si de-a cel mai mare drapel:) cica in timpul lui liber de ruman pupincurist si liber.

  3. vezi cal se juca si de-a cel mai mare drapel:) cica in timpul lui liber de ruman pupincurist si liber. La Mihesu de campie, ca orice pistolar care se respecta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.