Cazul lui Alex şi Azomureş. Cum reconstruim comunitatea locală?

4609

Povestea micuţului Alexandru Botorea, care a suferit un accident teribil, a atras privirile asupra comunităţii din Tîrgu Mureş. Impresionantă lupta a părinţilor a determinat comunitatea locală şi de pe Facebook să participe cu donaţii în forme variate. Mulţumiri tuturor celor care au ales să sprijine această cauza.

Istoria strângerii de fonduri este importantă atât pentru viaţă copilului dar şi pentru modul în care comunitatea locală a ales să contribuie, participând la acest proces cu resurse importante.

Că participarea/implicarea membrilor reprezintă atât un motiv cât şi o consecinţă a dezvoltării comunităţii e un fapt cunoscut. Robert Putnam o constată int-una dintre cele mai celebre teorii sociologice actuale – Bowling Alone, căutând explicaţii pentru scăderea interesului americanilor faţă de bowling, unul dintre cele mai practicate sporturi de masă. Plecând de la bowling, metaforă este extinsă inclusiv la scăderea interesului faţă de procesul de luare a deciziilor importante în comunitate.

Simţim direct efectele scăderii interesului faţă de comunitate – cu câteva zile înainte de mediatizarea cazului menţionat mai sus, protestul împotriva poluării la Azomureş a strâns aproximativ 200 de participanţi, în timp ce aproximativ 1000 de utilizatori de Facebook îşi anunţaseră interesul anterior. Motivele de principiu pentru această stare de fapt sunt nenumărate, plecând de la împiedicarea asocierii membrilor comunităţii în forme simple de organizare (celebra lege a partidelor, modificată recent într-o formă aproximativă că urmare a lobby-ului neobosit al lui Dan Masca) până la aspecte care ţin de asocierea cu reprezentanţii partidelor politice (forţată de aceştia din urmă).

Totuşi, urmează evenimente importante în viaţă comunităţii – în iunie 2016 avem din nou alegeri locale. Vor reuşi membrii comunităţii să se coalizeze pentru scopuri majore şi cu impact direct asupra tuturor? Va reuşi cineva să determine şi să promoveze scopul comun – o viaţă mai bună în Mureş?

O mobilizare similară cu cea despre care discutăm la început ar aduce un plus vieţii noastre. Iar lui Alex o a două şansă – aceea de a rămâne în comunitate şi de a nu consideră Mureşul doar un spaţiu de tranzit spre un oraş cu posibilităţi mai bune de a-şi îndeplini visele.

Liviu Livanu

1 COMENTARIU

  1. Domnului Fettich, dacă mi se permite: „sînt” sau „sunt”?; „urît” sau „urât”?. Mulțumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.