Containerele de 6.400 de euro ar putea fi înlocuite cu unele mai bune, la preț de 2.500 de euro

5317

Vă spuneam într-un articol recent că vom avea containere de gunoi de aproximativ 6.400 de euro bucata, după ce la început de 2015 Primăria cumpăra unele similare la 5.500 de euro/bucata. Ei bine, licitația merge înainte, iar termenul de depunere a ofertelor este în luna ianuarie. Între timp, după publicarea articolului, am primit și feedback.

Spuneam în primul text că avem suspiciunile noastre legate de licitație și dacă este „dedicată”, iar atunci ne pronunțam doar asupra oportunității. Între timp am reușit să obținem și caietul de sarcini al licitației, în care se specifică exact modelul de containere deja achiziționat:

„Tomberonul: este elementul cilindric (sau de alta forma) care se montează pe placă superioară ce acoperă containerul, prin care se aruncă gunoiul;
Ceriţe:
să aibă înălţimea de aproximativ 800-1000 mm;
să aibă diametrul de minim 550 mm;
materialul din care este fabricat tomberonul şi capacul acestuia sa fie polietilena de inalta densitate, inox sau otel inoxidabil vopsit in camp electrostatic.
capacul tomberonului să fie prevăzut cu sistem de deschidere automat prin acţionarea cu piciorul cât şi manual, astfel putând fi utilizat şi de persoanele cu dizabilităţi;
sistemul de închidere şi deschidere a capacului să fie format dintr-un arc pneumatic care să atenueze căderea capacului la închidere;
d. Containerul de depozitare: acesta trebuie sa fie rigid, cu capacitatea de depozitare de 3 metri cubi şi care va fi montat în interiorul prefabricatului din beton;
Cerinţe:
să fie fabricate din polietilenă de densitate mare sau din orice alt material care din punct de vedere calitativ ar corespunde standardului SR EN 13071 sau altor standarde europene in viguoare;
să aibă o rezistenţă mare la tracţiune de cca. 160 kg/cm²;
să fie fabricate în conformitate cu standardele europene în vigoare;
accesoriile cu care este dotat pentru facilitarea golirii, să fie din oţel galvanizat;
sistemul de fixare a containerului în prefabricatul de beton să fie dotat cu bări de protecţie pentru ca atunci când containerul este scos pentru golit, aceste bări să protejeze operatorul de o eventuală cădere în container.
golirea sa se poata face atat prin partea superioara cat si inferioara a containerului;”

Puteți observa că se merge în cele mai mici detalii, iar eventuala concurență a firmei lui Dragoș Feurdean, dacă nu reușește să aducă exact același model, de la exact același producător cu care Dragoș Feurdean s-a asociat, practic nu poate concura împotriva acestuia. Și ca să fie și mai siguri că n-o să poată fi deranjați de nimeni, au mai pus o clauză în caietul de sarcini, pe care nu știm dacă există firmă în România care să o poată îndeplini. Mai exact, ca să cităm direct din document:

Capture

Adică unui eventual concurent al lui Dragoș Feurdean i se cere nu numai să vină cu unele exact ca cele ale acestuia, ci i se cere și să demonstreze că în ultimii 3 ani a livrat produse similare în valoare de peste 1 milion de euro. Având în vedere că moda containerelor îngropate a una recentă, cel mai probabil nu există nici o firmă în România care să respecte această condiție. Nimeni în afară de asocierea dintre firma lui Feurdean și producătorul cu care s-a asociat.

Și acum să vă spunem ce ne-a spus în privat un alt furnizor de astfel de containere poate nu exact ca cele ale lui Dragoș Feurdean, care au fost descrise în caietul de sarcini:

„In caietul de sarcini sunt specificate EXACT aceleasi caracteristici ca cele montate pana acum de tanarul intreprinzator! Deci, concurenta exclusa. Fiind unul care vinde produse asemanatoare pot sa va spun, ca aceste containere pot fi puse si la un pret de circa 2500 euro, la un pret de aproape de trei ori mai mic! Pe langa faptul ca sunt la un pret de un automobil fiecare, cele montate deja au si o problema mare: datorita gatului inox inalt de cca 8o cm, gunoiul se poate bloca foarte usor, dupa care urmeaza peisajul fotografiat de mai multi.”

Iar asta nu e singura problemă. Respectivul furnizor mai remarcă și imposibilitatea de a concura în aceste condiții legate de produsele livrate anterior:

„Deci anuntul este personalizat exact pentru cineva anume, adica pentru domnul cu care au mai lucrat. Interesant este insa faptul ca se cere ca firma castigatoare sa mai fi avut lucrari asemanatoare de cel putin un milion euro, iar in tara noastra pana acum NIMENI nu a plantat containere ingropate de aceasta suma. Dar oricum este revoltator ca oamenii astia, cu cateva luni inainte de alegeri si cu un picior in temnita tot numai la afaceri corupte pot gandi!”

Legat de soluția aleasă de Primărie pentru aceste tomberoane, se pare că ea nu ar fi tocmai cea mai bună. Cel puțin asta ne spune furnizorul cu care am vorbit:

„Varianta aleasa de primarie este una foarte proasta pentru ca: necesita betonare speciala scumpa, care totusi dupa un timp va permite infiltratiile de apa subterana, gura de acces permite scotocire, golirea este greoaie, capacitatea este destul de mica pentru ca exista containere de 5 mc, iar pretul nu este enorm de mare. Sistemele MOLOK cel dat de mine pe facebook, este in jur la 2.000 euro, fara infiltratii iar montarea inseamna numai o sapare de gaura care nu are cum sa coste mai mult de cca 500 euro, dar probabil si mai putin.”

Poate această licitație va intra la un moment dat și în atenția procurorilor DNA și ne vom lămuri mai bine.

1 COMENTARIU

  1. prima oara, hotul maior s=a pozat cu containerele Adru, familia urda. Nu au dat aia mita?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.