Cum ajungi de la sfaturile lui Maior, la executare silită și fără alimentare cu apă

10466

Săptămâna trecută, mai multe familii de la Asociația de Proprietari Nr. 67 din Tîrgu-Mureș s-au trezit cu ordin de poprire de la un executor judecătoresc, prin care sunt anunțați că, în numele E-Star, pun poprire pe sumele pe care aceștia le vor plăti de acum încolo la asociație pentru cheltuielile de întreținere. Mai exact, de la primirea ordinului, ei nu mai plătesc întreținerea la asociație, ci la executorul judecătoresc. Toți cei care au primit poprire sunt buni-platnici, fără datorii. Evident, toți s-au revoltat și l-au luat de guler pe președintele asociației Puskas Gyula. Pentru că pe lângă inconvenientul de a plăti întreținerea la executor, lipsa banilor din asociație va duce în scurt timp la acumularea de datorii și, inevitabil, la întreruperea furnizării apei de către Aquaserv sau la sistarea ridicării deșeurilor de către Salubriserv.

Așa a aflat de fapt și președintele de problema despre care nu avea habar că există. Lovindu-se de revolta deloc mascată a oamenilor furioși, acesta s-a interesat și a aflat că de fapt este urmare a unui proces pe care asociația l-a pierdut în fața E-Star, pentru neplata unor datorii. Dar de ce dacă oamenii și-au plătit facturile, iar președintele de asociație nu a băgat banii în buzunar, totuși s-au acumulat datorii, a urmat un proces, iar acum s-a ajuns la executare silită?

Explicația vine de la o ședință pe care Primăria a organizat-o cu asociațiile de locatari în urmă cu aproximativ 3 ani, ședință la care Claudiu Maior consilier local, mâna dreaptă a primarului, le-a spus președinților de asociație să nu mai plătească facturile pentru că societatea oricum va intra în insolvență. Ca să înțelegem însă lucrurile mai bine, trebuie să începem cu începutul. Relatat de altfel chiar și acum, când societatea E-Star nu mai există la Tîrgu-Mureș, trecută fiind prin procedura falimentului.

CapturePe site-ul E-Star, care mai operează în continuare la Gheorgheni, se precizează: „În 2010, societatea a câștigat licitația cu privire la modernizarea și operarea sistemelor de termoficare respectiv la alimentarea cu energie termică în alte două orașe din România, la Zalău și la Tg. Mureș, preluând operarea sistemelor de termoficare în toate cele trei municipalități. Începând din decembrie 2010 filialele grupului E-Star (la vremea respectivă încă RFV) operează sistemele de termoficare în orașele amintite, rezultatul fiind îmbunătățirea semnificativă a calității serviciului și a siguranței furnizării”. Interesant, la Gheorgheni, în fieful maghiar, unde E-Star n-a fost deranjată de interferența altor grupuri de interese, business-ul funcționează în continuare.

Având origini în Ungaria, grupul a intrat pe piața românească în Ardeal, pe filieră maghiară. Și, de bună credință, societatea și-a respectat inițial (spun inițial, pentru că ulterior începerii operării, au furnizat agent termic și asociațiilor de locatari care acumulau datorii, deși aveau posibilitatea să întrerupă furnizarea agentului termic. Asta a dus, pe lângă acumularea de datorii, și de acumularea unor penalități care înmulțeau datoriile) condițiile contractuale și a derulat investițiile necesare. Practic, concesionând centralele defunctului Energomur (deja reabilitate), E-Star a introdus un sistem propriu de distribuție a agentului termic și a reușit, neavând concurență (la fel ca falimentatul din interese politice Energomur), să înceapă să lucreze în profit.

Însă, nevenind pe filiera găști din Primărie, multiplu cercetate penal de DNA, acum condusă de Dorin Florea, ci pe filiera UDMR, E-Star și Primăria la un moment dat nu s-au mai înțeles. Nu știm de ce. Știm însă că undeva s-a produs ruptura care i-a scos într-un final din joc. Iar metoda de rupere a înțelegerilor a fost exact aceasta: gașca din Primăria, care supervizează și controlează pe alocuri asociațiile de proprietari (14 din ele îl au pe Moldovan Călin, consilier local din gașca fostă PDL, în conducere, plus Moldovan Anișoara, soția și ea infiltrată în această afacere a condusului de asociații de proprietari – puteți să-i verificați consultând lista de asociații de proprietari), le-a spus acestora să nu mai plătească facturile la E-Star. Mulți dintre acești președinți au urmat sfatul lui și au început să acumuleze datorii la E-Star. Ironic, în majoritatea cazurilor, greșeala președinților de asociații a fost doar că l-au ascultat pe Maior. Pentru că agentul termic se livra, banii se încasau, însă nu mergeau în buzunarul președintelui de asociație, ci în contul altor datorii ale asociațiilor către ceilalți furnizori.

CaptureE-Star a ripostat intrând în insolvență și demarând zeci de procese cu aproape toți cei de la care aveau de recuperat datorii, inclusiv zeci de asociații de proprietari din Tîrgu-Mureș. Pe site-ul Judecătoriei Tîrgu-Mureș, dacă aveți răbdarea să dați o căutare după E-Star, veți vedea zecile de procese, multe dintre ele cu asociații de proprietari. Tot de la Primărie li s-a spus președinților de asociații și să le ignore, așa că ei nu s-au prezentat la termenele de judecată.  Evident, ele au fost câștigate pe bandă rulantă de către E-Star, însă asta n-a însemnat automat și recuperarea datoriilor, pentru că banii pur și simplu nu mai existau. Am explicat anterior că în cele mai multe cazuri ei au mers spre plata unor datorii istorice ale asociațiilor. Poprire pe conturi le asociațiilor se putea face, însă iarăși fără rezultate. Totul legal. De ce? Pentru că asociațiile de proprietari încasează banii cash (sunt foarte puțini cei care plătesc prin virament în contul asociației), emit chitanță, iar la finalul programului, de obicei după-amiaza târziu sau seara, băncile sunt închise. A doua zi, cei de la asociații de obicei mergeau la Aquaserv sau alți furnizori și plăteau parțial alte facturi deja emise, iar astfel banii circulă legal, fără ca o poprire pe cont să ducă la recuperarea datoriilor de către E-Star.

Așa că E-Star, deja intrată în procedură de faliment s-a văzut în situația de a recupera niște sume considerabile de bani, având în mână zeci de sentințe definitive, deci dreptatea de partea lor, însă tot fără să poată recupera fizic acei bani. Așa că au făcut o mișcare foarte inteligentă strategic, mizând pe revolta oamenilor. Drept urmare, nu au trimis ordinele de poprire la rău-platnici, care s-ar fi simțit cu musca pe căciulă, ci invers, exact la bun-platnici, pentru că și ei sunt parte din aceleași asociații. Au putut face asta pentru că înțelegerea contractuală a fost semnată de asociație cu E-Star, nu individual de fiecare consumator în parte.

13318702_1022739987761772_1528686541_nCe se va întâmpla acum? Păi e simplu, Asociația de Proprietari Nr. 67 e bună de plată. Până nu-și achită integral datoria de puțin peste 30.000 de lei, nu mai poate încasa bani exact de la cei mai buni platnici. Dar acesta e doar un caz. Sunt asociații cu datorii mai mici, sunt însă asociații și care au ajuns la 100.000 de lei datorie. Asociația 67 a început să-și plătească datoria, iar proprietarii au ajuns la o înțelegere cu lichidatorul E-Star, așa că s-a dispus ridicarea ordinelor de poprire, însă sunt, și vor urma să fie tot mai multe, cazuri în care aceste ordine vor rămâne în vigoare. Iar asta va duce, cum arătam la începutul articolului,la sistarea apei sau la întreruperea ridicării gunoiului de către Salubriserv.

Gașca din Primărie, deloc străină de problemă, fiind în plină campanie electorală și fiind cea care a generat problema inițial prin ședința condusă de Claudiu Maior, a intrat în fierbere. A fost trimis la înaintare să rezolve problema directorul executiv Dorin Belean, care problemă însă nu prea are soluție. Primăria nu poate legal prelua datoriile asociațiilor, iar asociațiile nu pot direcționa fondurile de rulment spre plata acestor datorii, pentru că ar fi tot ilegal. După ce asociațiile acumulează datorii către Aquaserv sau Salubriserv, nici acolo nu poate controla prea mult decizia ca acești operatori să întrerupă furnizarea serviciilor. Așa că problema socială e de fapt doar o bombă cu ceas ce așteaptă să se detoneze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.