Darul mai scump decât o achiziție

7240

Update: Direcția Școli din cadrul Primăriei Tîrgu Mureș a solicitat companiei Eng Partners o estimare de preț informativă asupra unei construcții asemănătoare fostei hale Peugeot de pe strada Livezeni. Solicitarea a fost făcută acestei firme, ținând cont de „obiectul de activitate și experiența în domeniu”. Interesant este că firma mai sus amintită are ca obiect de activitate CAEN, conform site-ului mfinante.ro, comerțul cu ridicata al materialului lemnos și al materialelor de construcții și echipamentelor sanitare. Legat de experiența în domeniu, ENG Partners a întocmit, spre exemplu, studiul de fezabilitate pentru introducerea rețelei de apă în două zone din municipiul Târnăveni.

Revenind însă la subiectul nostru, ENG Partners a remis Primăriei în aceeași zi în care a fost solicitată o estimare generală, fără prea multe detalii. Astfel, în răspuns se arată că: “Valoare estimată construcție nouă, aproximativ 2300 mp, preț 1,3 – 1,5 milioane de euro inclusiv TVA. Prețul conține: infrastructura hală service + showroom+birouri; suprastructura hala service + showroom + service; arhitectura hala service + showroom + birouri; instalații electrice + sanitare+încălzire; branșamente; amenajări exterioare, rețele”. Un răspuns neclar care nu explică, de fapt, cât costă efectiv hala, deoarece apar tot felul de lucrări și altele pe care le va presupune și amplasarea halei donate de Romur în curtea Liceului Tehnologic “Aurel Perșu”. În plus calculele sunt făcute la o suprafață cu 25 % mai mare, deci și costurile sunt în consecință mai mari. În consecință, cea mai mare necunoscută este evidențierea fiecărui cost pe fiecare capitol pe care îl presupune realizarea unei asemenea investiții, aspect de care nu a fost interesat niciun consilier local.

Tot atașat proiectului de hotărâre a mai fost prezentată corespondența cu firma Romur, care a început în luna aprilie a acestui an și a ajuns în plen în ședința de la sfârșitul lunii iulie.
Potrivit acesteia, Romur își dorea demolarea halei, iar Primăria solicita să o preia în acest caz. Societatea avea însă trei condiții, potrivit răspunsului remis în 28 aprilie: “demolarea să se execute de dvs. cu suportarea în totalitate a cheltuielilor cu lucrările de demolare și a autorizațiilor și avizelor necesare în vederea demolării; demolarea să includă și lucrările de demolare și transport a fundațiilor și predarea amplasamentului liber de construcții inclusiv nivelarea terenului; termenul de demolare și predare a amplasamentului liber de construcții să nu depășească 3 luni de la data încheierii contractului de sponsorizare”. Contractul de sponsorizare nu mai conține însă ultimele două obligații, însă a rămas în act următoarele: „În cazul în care Beneficiarul foloseşte obiectul sponsorizării în alte scopuri decât cele prevăzute în acest contract, Sponsorul poate rezilia unilateral acest contract cu o notificare prealabilă de 15 (cincisprezece) zile. În acest caz, Beneficiarul se obligă să restituie integral obiectul sponsorizării”.

Revenind la corespondența cu Romur, în răspunsul remis de către reprezentantul companiei mai apar detaliile legate de suprafața ocupată de hală, și anume construcția la sol acoperă 1756 mp, iar suprafața utilă este de 1866 mp. Construcția avea, potrivit reevalurării de la 31 decembrie 2014, o valoare de inventar de 936.400 de lei. Ce ar fi însemnat în aceste condiții achiziționarea sa, așa cum au propus o parte din consilierii locali?

Nelămurite sunt și alte aspecte. Ce înseamnă extrăgând din expunerea de motive crearea de noi locuri de muncă? Pentru a fi mai expliciți inserăm pasajul unde se vorbește despre centrul de pregătire și perfecționare în domeniul auto, prin comparație cu reprezentanța Porsche România, deși vorbim de o hală ce are aproape 10 ani. „Această hală va fi amplasată prin grija instituţiei noastre în incinta Liceului Tehnologic „Aurel Persu”, iar în cadrul Şcolii profesionale se va înfiinţa Centrul de Pregătire şi Perfecţionare în Domeniul Auto. De asemenea, realizarea acestui centru va crea noi locuri de muncă care vor ajuta la dezvoltarea economică şi socială a oraşului. Mai mult, acest centru este unic în zona noastră, un astfel de edificiu se mai află doar în Bucureşti la reprezentanţa „PORSCHE România”. În ceea ce priveşte dotarea tehnică a centrului, acesta se va realiza prin fonduri europene, astfel că baza tehnică va fi una de ultimă generaţie în domeniu”, scrie în expunerea de motive a proiectului de hotărâre inițiat de către primarul Dorin Florea și avizat de Horațiu Lobonț de la Direcția Școli.

Text inițial: Am așteptat cu interes vreme de o săptămână să văd care sunt reacțiile din comunitate legate de donarea unei hale de către Romur, societatea deținută de omul de afaceri Cosmin Pop, Primăriei. Oricum ar fi, o asemenea donație nu se întâmplă în fiecare zi, așa că gestul e cel puțin interesant.

Ce s-a votat în Consiliul Local a fost alocarea a 1,62 milioane lei, adică un pic peste 350.000 de euro pentru a suporta costurile legate de relocarea acelei hale. Înainte să vedem cât de echitabilă este această sumă care urmează să fie plătită de municipalitate omului de afaceri (care se vede astfel, la costuri zero, cu terenul curățat și poate dezvolta viitoare proiecte, poate chiar extinderea celui imobiliar pe care l-a dezvoltat în vecinătatea parcelei), despre care Dorin Florea spune că e legat de el de o amiciție de 20 de ani, e interesant de văzut reacția aceluiași domn primar, care n-a fost tocmai mulțumit. I-a făcut derbedei pe cei care au cerut explicații legate de costuri în ședința de CL și pe noi, „gălăgioși pe rețele și ascunși în spatele ecranului”, ca să-l cităm pe dumnealui. Ba mai mult ne-a invitat să venim să facem noi. Toată povestea pe marginea acestui subiect a fost consemnată aici.

Nu suntem nici constructori și nici n-avem un aparat de specialitate în subordine, cum are domnia sa. Așa că, din capul locului, trebuie spus că vă oferim niște informații care trebuie verificate. Însă o minimă căutare online oricine e liber să o facă și, chiar dacă domnia sa ar da o lege care să ne interzică să spunem anumite lucruri, o așa aberație încă nu s-a legiferat. Revenind la informații, iată ce am găsit:

Pe site-ul demetal.ro, am găsit un estimator de preț foarte interesant. Am introdus niște parametri ca să configurăm o hală similară cu cea donată de Romur (cu informațiile minimale pe care le-am avut, respectiv suprafața construită) și am obținut următoarele date:

Caracteristici cladire:
Gabarit exterior: 20.87 m x 84.87 m x 7.75 m
Inaltime la streasina: 6.95 m
Inaltime la coama: 7.75 m
Suprafata construita: 1771.24 mp
Volum interior: 12930.03 mc
Preturi estimative structura:
Proiectare Arhitectura+Structura+Instalatii: 10718.40 Euro
Fabricatie structura: 85716.11 Euro
Pret transport 10 x 330km: 6831.00 Euro
Pret montaj structura: 14286.02 Euro
Total structura: 117551.53 Euro
Preturi estimative inchideri (incl. montaj)
Pereti exteriori – panou sandwich P U 50mm: 42561.64 Euro
Acoperis – panou sandwich P U 80mm: 49670.06 Euro
Ferestre exterior – tamplarie Al + termopan: 3200.00 Euro
Pret transport 12 x 330km: 8197.20 Euro
Total inchideri: 103628.90 Euro
Preturi estimative accesorii
Usi Auto: 1005 Euro
TOTAL: 222185.43 Euro
Așadar, o hală nouă cu aceeași suprafață ca cea primită donație de Primărie, cu specificațiile de mai sus, se poate achiziționa fără nici o negociere în prealabil, cu 222.000 euro, preț în care intră și montajul. Iar Primăria dă 350.000 de euro pe o hală primită „gratis” de la un amic al primarului, iar cine pune întrebări legat de preț este derbedeu.

1 COMENTARIU

  1. Da pentru ca 138.000 mi de euro el baga in buzunar fara impozit , Spaga pe spatele bani cetatenilor! Adica furt din bani publice cu smecherie !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.