Cum să-mi ceri respect când îți bați zilnic joc de mine?

3377

Curtea Europeană de Justiţie din Luxemburg a decis la începutul acestei săptămâni că achitarea timbrului de mediu pentru maşinile aduse din import este ilegală. Știrea integrală o găsiți aici. Niște sute de mii de români au fost puși de Statul Român să stea la cozi, să adune o grămadă de acte inutile, să facă niște dosare cu zeci de copii după aceste documente, să se plimbe pe la diferite instituții și la final să achite niște taxe de regulă mai mari decât salariul mediu din România, pentru a avea simplul drept de a-și înmatricula o mașină. Iar instituțiile europene spun că Statul Român nu respectă legile aplicând această taxă. Adică banii au fost colectați ilegal. De fiecare dată din 2007 încoace, de când au fost eliminate taxele vamale, povestea s-a repetat, iar Statul n-a făcut decât să schimbe pălăria de pe taxă, redenumind-o, ea la esență rămânând aceeași: o taxă vamală mascată abuziv. La fel de ilegală de fiecare dată. Nimeni, nici un ministru, nici un deputat sau senator care a votat una din variante, nici un președinte care a semnat legea, nici un jurist care i-a dat viză de legalitate, nimeni n-a răspuns pentru acest prejudiciu comun produs românilor. Nici un procuror nu s-a autosesizat, cum era normal, pentru a cerceta pe cineva de pe circuitul adoptării niciuneia din taxe, indiferent cum a fost ea denumită (de înmatriculare, de poluare, de mediu etc.). Și atunci eu ca plătitor al acestei taxe cum să manifest respect față de Statul Român?

Veți spune desigur că-mi rămâne tot calea justiției, pentru a demonstra că Statul își bate joc de mine. Și voi câștiga după niște ani de zile și mă voi duce la ghișeu la Finanțe ca să-mi ridic banii și voi constata că între timp Statul s-a decis să-mi eșaloneze restituirea banilor pe care eu i-am plătit cash, într-o singură „rată”, pe vreo câțiva ani.

Problema e că eu nu pot ține ritmul cu nesimțirea reprezentanților Statului. Nu pot grăbi derularea proceselor pentru a ține ritmul cu cadența cu care ei scot legi proaste. Pot doar să protestez sau să militez pentru modificarea legilor pentru ca sistemul să devină mai bun. Dar până când voi reuși, mie personal, vă rog să nu-mi mai cereți respect.

Acum în loc de taxa asta de mediu, puneți orice lucrare publică prin care se mânăresc licitații și se fură bani publici, puneți orice alocare de bani pentru circ sau măsuri populiste nesustenabil economic, puneți orice limitare de drepturi fundamentale, puneți sistemul de urgență care ucide oameni prin proasta lui organizare, puneți sistemul de educație care ucide bună parte din potențialul copiiilor de azi și așa mai departe.

Sursa foto.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.