Despre ciumă. Sau malarie. Sau altă boală de care e bine să te ferești

3675

Senatorul Marius Pașcan, citat de Radio Tîrgu-Mureș, anunța săptămâna trecută pe cetățenii orașului că, dacă românii nu se organizează ca maghiarii și dacă nu vor sta lângă primarul Dorin Florea, candidat unic la Primărie, maghiarii s-ar putea să câștige: „Cred că trebuie să învățăm de la UDMR, să alegem candidatul tot așa prin consultarea de partid, și așa să se hotărască candidații. Eu îi felicit pentru modul în care își aleg candidații, dar eu zic că românii vor fi destul de înțelepți să își găsească un candidat unic. Pentru că numai așa, dacă sunt mai mulți candidați cu șanse din partea partidelor românești, nici eu nu văd o reușită la Primăria Tîrgu-Mureș, din partea unui român.

De cealaltă parte, UDMR exact asta a și făcut: alegeri pentru desemnarea unui candidat unic la Primărie. Soos Zoltan, căci despre el este vorba, va reprezenta toată comunitatea maghiară din oraș în această competiție. Cel puțin asta știm acum, pentru că n-ar fi prima dată când UDMR își schimbă propriile reguli, în timpul meciului. Și acum să analizăm puțin această stare. Ce ne transmit de fapt cele mai importante două forțe politice din oraș?

Prima, gruparea politică din jurul primarului Dorin Florea, acum în PNL, căci acolo a ajuns fostul țărănist, apoi independent susținut de PSD, apoi PDL, ne spune că dacă ești român e obligatoriu să votezi Florea, iar dacă ești politician român de la alt partid, e bine să nu pui candidat pentru că numai așa putem feri orașul de ciuma maghiară. Sau malarie. Sau altă boală de care e bine să te ferești. Pentru că domnul Pașcan nu ne explică de ce această frază: „românii vor fi destul de înțelepți să își găsească un candidat unic” trebuie luată drept axiomă, fără nici un fel de argumentare. De ce e înțelept ca românii să nu voteze un maghiar, dacă acesta are calitățile necesare pentru a conduce o comunitate.

De cealaltă parte, UDMR este evident că face exact același lucru, în variantă maghiară. Dar un pic și mai parșivă, și mai anticoncurențială, și mai caracteristică partidului stat de dinainte de ’89. Mai exact, a organizat niște alegeri pentru desemnarea unui candidat unic și le-a organizat în așa fel, încât a schimbat regulile în timpul alegerilor, doar pentru ca Soos Zoltan, candidatul UDMR să ia fața celorlalți. Pentru că doar așa UDMR poate păstra monopolul reprezentării maghiarimii, cu care a obișnuit această comunitate de 25 de ani încoace. Doar așa poate perpetua monopartitismul în rândul comunității pe care o reprezintă. Și, nu în ultimul rând, doar așa poate rămâne UDMR portdrapelul luptei împotriva ciumei românești. Sau malariei. Sau altă boală de care e bine să te ferești.

Desigur, asta nu înseamnă că după alegeri cele două tabere nu-și pot vedea în continuare de treburile lor, conlucrând în dulce armonie la păstrarea orașului într-un blocaj al dezvoltării. Imediat după alegeri, vom constata că PNL va câștiga Primăria, însă absolut sigur UDMR va avea un scaun de viceprimar. Sau invers, dar scenariul e mai puțin probabil. Tot așa, vom vedea apoi în CL că UDMR nu va avea nici o problemă să voteze risipa de milioane de euro anual pe concerte și bugete la 2-3 cluburi sportive privilegiate care să ofere orașului circul necesar. Și iar vom număra, musai în cifre pare, numărul de busturi egal împărțite prin oraș, pentru că evident, la următoarele alegeri, vom scoate de la naftalină retorica naționalistă. De 25 de ani, după același scenariu de prost gust.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.