Domnule dr. Raed Arafat,

34229

Astăzi vreau să vă scriu despre Onoare. Știu ca sunteti fan al filmului “Men of Honor”. Robert de Niro îl joacă pe Billy Sunday și Cuba Gooding jr. pe Carl Bashear. Frumos film, nu-i așa?

Eu zic că semănați cu Billy Sunday, atâta doar că nu sunteți bețiv. În tinerețe ați salvat vieți, acum faceți mai mult lucruri birocratice, sunteți impulsiv, coleric, discutabil ca metode de multe ori, dar cu bune intenții.

Iar de aici încolo apar diferențele. Că Billy Sunday face prostii, multe prostii, dar și le asumă, e retrogradat de trei ori de-a lungul filmului dar una peste alta rămâne fidel principiilor. Niciodata nu se opune sau nu comentează deciziile.

Și tot în acest film, la sfârșit, zice Carl Bashear că cea mai importantă tradiție a marinei americane e Onoarea. Putem extrapola către armată și orice structură militară că onoarea e cel mai de preț bun.  Că onoarea dă măsura încrederii. Iar dacă încredere n-avem, nimic n-avem.

Dar n-aveți de unde să știți astea, pentru că nu sunteți militar. N-ați fost niciodată. Ați fi putut să învățați… căci sunt câțiva ofițeri și prin MAI.

În 2012, când  se organizau proteste, când eu organizam proteste, cu o parte din cei pe care îi cunoașteți și vă susțin și acum, pe vremea aceea aveați onoare. Ați considerat că sunteți acuzat pe nedrept de niște lucruri, și v-ați  dat demisia dintr-o funcție politică. Subsecretar la Ministerul Sănătații sau secretar, nu știu exact ce funcție aveați. Dar ați considerat că e nedrept și ați făcut ce fac oamenii cu demnitate.

Trei ani mai târziu aveți niste eșecuri acolo la DSU. Un avion în Apuseni, un elicopter în Sutghiol, un planor, 60 de morți și încă numărăm la #Colectiv. Mai avem doamna care s-a sinucis sărind de pe bloc, pentru că după 36 de ore pompierii n-au avut o saltea. Eu personal vă acuz de moartea oamenilor înecați la mare în vară, într-un singur weekend, 7-11 august 2015, când au murit cam 20 de oameni pe litoral pentru că nu ați considerat de demnitatea DSU salvamarii.

Dar să revenim :

  • DEPARTAMENTUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ este structură operaţională fără personalitate juridică a M.A.I, cu atribuţii de coordonare, cu caracter permanent, la nivel naţional, a activităţilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, asigurarea şi coordonarea resurselor umane, materiale, financiare şi de altă natură necesare restabilirii stării de normalitate, inclusiv primul ajutor calificat şi asistenţa medicală de urgenţă în cadrul unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor (UPU/CPU).

Deci prevenție, deci intervenție, deci dotare. Pe toate planurile.

Sa cităm si din Mircea Kivu, sociolog.

  • Puteți da câteva exemple de situații în care anumiți politicieni români ar fi trebuit să apeleze la demisia de onoare, dar nu au facut-o? Practic, eșecul oricărei acțiuni importante asumate de un demnitar ar trebui urmat de o demisie de onoare. Nenumăratele promisiuni de a construi N kilometri de autostradă până la un anumit termen, de a privatiza o întreprindere, de a adopta o listă de medicamente compensate etc. ar trebui urmate, în cazul nerespectării, de o demisie de onoare.

Evident, demisia este un act voluntar, unilateral.

Dar să analizam ce înseamnă absența ei și mai ales cine sunt oamenii care și-au dat demisii de onoare în România.

Absența unei demisii de onoare atrage după sine o mulțime de dezbateri și discuții despre instituția pe care o reprezentați, d-le dr. Raed Arafat. Astfel, în primul rând apar articole despre IGSU și corupția lor, apar articole despre afacerile unor oameni apropiați IGSU, apar discuții despre integritatea unui corp militar în slujba cetățeanului. Evident nu ajută să-i faceți mincinoși sau corupți.  Și toți sunt la fel pentru că-i acoperiți prin neasumarea răspunderii. Deși si eu și dumneavoastră știm de fapt că Orlando Schiopu nu are vreo vina… dar e demis. Și nu e demis de prim-ministru, pentru că prim-ministrul nici nu știe cine e el, dumneavoastră îl demiteți.

Evident, e normal să fie informați cetățenii, și nu poate nimeni garanta că oricum nu apăreau informațiile public, dar nu era mai bine să fie rezolvate?

Apoi se nasc discuții despre SMURD și despre achiziții. Si nici aici nu ajută faptul ca ați mințit. Pentru că dacă ati mintit cu cazul #Colectiv și ați mințit și cu dotările din spitale, noi nu vă mai putem crede, pentru că vă catalogăm un mincinos. Ceea ce, fie vorba între noi, sunteți, pentru că sunteți politician.  

Și, oricât vreți să dați vina pe subalterni, pe funcționarii din Ministerul Sănătății, pe oamenii răi care vă critică, să știti că dacă n-ați reusit să schimbați sistemul e strict vina dumneavoastră.  Sistemul nu se schimbă prin achiziții de ambulanțe, ci prin schimbarea legilor. Iar faptul că ați făcut legi noi pentru tâmpenii (legea de funcționare a SMURD care e perfect degeaba, dar nu intrăm în discuția asta acum) nu înseamnă reformă legislativă, înseamnă legiferare cu dedicație.  Și e treaba cetățenilor să vă critice, domnule politician Raed Arafat. Pentru că sunteți demnitar cu rang de ministru.

Iar faptul că aveți atâtea eșecuri pe intervenții de urgență e tot vina dumneavoastră prin fișa postului.

Si așa, ca o părere personală: chiar nu-mi pasă cine-mi salvează viața dacă mi-o salvează. Vreți să faceți ceva și în privința asta?

Si câteva exemple de  oameni, demnitari care si-au dat demisia de onoare:

Și, ca să închei, că mie nu mi-e jenă, ce ziceți domnule Arafat, nu vă înaintați o demisie de onoare? Mai salvați din onoarea care mai poate fi salvată, deși nu prea a mai rămas nimic. Niciun guvern nu vă va mai demite vreodată… dar asta nu înseamnă că nu meritați. Pur și simplu vă lasă să vă împușcați singur în genunchi…

Mihai Negrea

1 COMENTARIU

  1. Da domnule Negrea,am inteles care este scopul dv.:jos dr Arafat si manipulare.Cum puteti spune ca a infiintat Ponta post ptr.Arafat? ISU a fost infiintat ca un serviciu integrat la nivel statal,foarte necesar ,prin lege aprobata in parlamentul Romaniei .Care este scopul manipularii d.Negrea ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.