După Mineriadă, nu urmează cumva și Martie Negru?

5155

Președintele Klaus Iohannis a aprobat cererea de urmărire penală a lui Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu și Victor Atanasie Stănculescu (știrea aici). Cei trei sunt cercetați într-un dosar legat de evenimentele de la Mineriada din iunie 1990. Ion Iliescu este și el inclus la pachet în același dosar în care procurorii precizează: „În zilele de 11 – 12.06.1990, în calitate de preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (C.P.U.N.), împreună cu civil Roman Petre, civil Măgureanu Virgil, civil Voiculescu Gelu-Voican, civil Dumitru S. Nicolae, general (rez.) Chiţac Mihai, general-maior (rez.) Diamandescu Corneliu, general maior (rez.) Florescu Mugurel ş.a., a decis reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, în baza acestei hotărâri fiind declanşat, în dimineaţa zilei de 13.06.1990, un atac asupra unei populaţii civile, la care au participat forţele militare ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale şi Serviciului Român de Informaţii, atac soldat cu decesul a patru persoane şi rănirea a altor trei prin împuşcare, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aprox. 270 de persoane. Ulterior, la data de 13.06.1990, împreună cu civil Roman Petre, alţi membri ai Guvernului, lideri de sindicat şi conducători ai unor centre industriale şi bazine carbonifere din ţară, a decis organizarea deplasării la Bucureşti a peste 10.000 de muncitori care, în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, au continuat atacul declanşat în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990 asupra unei populaţii civile, provocând vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a unui număr de peste 1.000 persoane”. Ce legătură are asta cu martie 1990, care se întâmplase câteva luni mai devreme, la 350 de km distanță?

Pentru început, șeful interimar al Statului era același Ion Iliescu, iar premierul în funcție tot Petre Roman. După ce a fost trimis de Ceaușescu la Timișoara pentru a reprima Revoluția, Victor Atanasie Stănculescu s-a întors la București pentru a ruga un prieten să-i pună piciorul în ghips ca modalitate de evitare a răspunderii, dar a fost convocat de Ceaușescu, numit apoi de acesta ministru al apărării, iar apoi după fuga cuplului prezidențial, a preluat conducerea supremă a Armatei, a pus umărul la organizarea falsului proces și a dat la final ordinul de execuție a cuplului dictatorial. Este apoi înaintat în grad de Ion Iliescu, iar din februarie 1990 până în aprilie 1990 conduce din nou Ministerul Apărării, de această dată în noul regim „democratic”.

Mai trebuie spus că pe 20 martie 1990 expirau cele trei luni de zile de concediu forțat (dar plătit) în care au fost trimiși toți angajații fostei Securități. Și mai trebuie de asemenea spus că, imediat după evenimentele din 19-20 martie de la Tîrgu-Mureș, pe 26 martie Ion Iliescu emitea decretul de înființare a SRI. Abia în iulie, după mineriadă, apare și Legea 51 care definește amenințările la siguranța națională, deci dă practic de lucru serviciului. Pentru mine, ca târgumureșean, e destul de interesantă această cronologie a evenimentelor, iar dacă tot s-au pus procurorii pe cercetări, poate că acesta ar fi un fir care ar merita cercetat. În rest, tot ca târgumureșean, martie 1990 mă afectează mai tare decât mineriada din iunie 1990. Așadar, ca cetățean cu aceleași drepturi și obligații în fața legii, mi-ar plăcea să văd cercetate și faptele din martie 1990 de la Tîrgu-Mureș, exact la fel ca cele din iunie de la București.

2 COMENTARII

  1. Pe cand un articol, investigatie, despre patinoarul acoperit, un proiect vesnic in constructie, cat s-a investit, cat s-a furat?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.