Facilități cu dublă măsură pentru ONG-uri

3358

Prin AMPER am încercat la un moment dat să punem la dispoziția ONG-urilor interesate să activeze la Tîrgu-Mureș o listă a spațiilor destinate lor, pe care Primăria Tîrgu-Mureș le închiriază la prețuri preferențiale. Practica de a avantaja ONG-urile este una larg răspândită, fiind adoptată uneori și de mediul privat, chiar dacă la noi încă e mult loc de mai bine. Așa că inițiativa Primăriei de a oferi spre închiriere acest tip de spații pentru ONG-uri este cât se poate de bine-venită. Ideea de la care am pornit demersul nostru era aceea de a oferi tuturor șanse egale, adică acces la această informație, știind de existența spațiilor, însă neavând o listă de unde toți să poată alege transparent, eventual prin concurs de proiecte acolo unde e cazul.

Și știam nu doar din auzite, de la alte organizații care au primit astfel de spații, ci și din surse ceva mai oficiale. De pildă, într-o interacțiune pe facebook, consilierul local Ioana Roman spunea în primăvara acestui an:

„Mai întâi iată spațiile care la acest moment sunt disponibile:
1. str. Bolyai nr.36 – 69,14 mp aflat la subsol.
2. str. Gheorghe Doja nr.9 – 47,90 mp la mansarda.
3. p-ța Trandafirilor nr.38 – 18,10 mp.
Datele le-am aflat de la Locativ, societatea care se ocupă de administrarea spațiilor deținute de autoritatea locală. Aceste date sunt comunicate compartimentului specializat din cadrul primăriei, compartiment care la rândul său pune în aplicare procedura de atribuire a spațiilor. Sunt surprinsă de răspunsul atât de laconic pe care l-a primit AMPER-ul. Nu cred că reprezintă o practică, dar dacă te adresezi compartimentului indicat din cadrul primăriei și citești din nou fraze ca cele de mai sus, înseamnă că sunt naivă și m-am înșelat”.

Așadar aveam și o listă cu trei spații. Dar știam și că sunt mai multe. Am înregistrat oficial la registratura Locativ SA (societatea Primăriei care gestionează spațiile acesteia) și la cea a Primăriei câte o cerere prin care solicitam să ni se pună la dispoziție lista acestor spații pentru a o face publică și astfel să transparentizăm pe cât posibil procedura de închiriere a lor. De la Locativ ni s-a spus că trebuie să ne adresăm Primăriei, iar de la Primărie ni s-a spus că nu municipalitatea nu dispune de astfel de spații, deși consilierul local Ioana Roman deja ne informase de existența a trei dintre ele.

Acum apare pe site-ul Primăriei proiectul de hotărâre de CL „privind  stabilirea tarifelor de bază, lunare, pe mp, la chiriile pentru spaţiile aflate în administrarea unităţilor de învăţământ şi proprietatea Municipiului Tîrgu-Mureş”. În el apar și tarifele diferențiate, în funcție de viitorii chiriași. De pildă, următoarele trei poziții:

  • Spaţii social-culturale finanţate din bugetul de stat sau local (învăţământul de toate gradele, ocrotirea sănătăţii, educaţie fizică şi sport, unităţi de cultură şi artă, asistenţă socială, etc)
  • Sedii de instituţii publice de toate gradele, ocrotirea sănătăţii, educaţie fizică şi sport, unităţi de cultură şi artă, asistenţă socială,etc.
  • Sedii ale organizaţiilor politice, fundaţii, ligi, asociaţii (exclusiv spaţiile comerciale)

2 Expunere motive si PHCL, tarif chirie spatii unit de inv. 2015,

După cum se vede în tabelul de mai sus, tarifele aici variază între 0,5 și 0,82 lei/mp, chiar și pentru cele din zona centrală, evident prețuri cu mult mai mici decât pentru celelalte activități. Așadar, putem spune că vorbim, din nou, despre o listă de spații care ar putea fi închiriate de ONG-uri la valori pentru chirie sub cele ale pieței, ca niște facilități pe care municipalitatea le acordă acestui sector. Ceea ce, din nou, merită spus că e de remarcat și felicitat. Din păcate, din nou, modalitatea de acces la facilități este arbitrară pentru că nici acest proiect de hotărâre nu include lista cu respectivele spații. Așadar, din nou, accesul se va face fără transparență, fără aceleași condiții față de toate ONG-urile.

Ca și la repartizarea finanțărilor (pe proiecte și, mai grav, prin asocieri directe fără concurs), constatăm că Primăria continuă practica sprijinirii sectorului non-guvernamental, însă își selectează arbitrar organizațiile pe care le susține, după criterii pe care din păcate nu le face publice tuturor, în aceleași condiții. Altminteri, nu înțeleg de ce AMPER nu poate primi și face publică acea listă de spații, dacă tot știm acum și câteva tarife.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.