Fiecare cu pomana lui. Episodul Pensionarii

2885

Mai toate primăriile care „se respectă” au prins în ultimii 15-20 de ani gustul organizării de evenimente care să mascheze de fapt niște ordinare pomeni electorale. Orice adunare publică în care potențialul alegător este atras de premisa că va primi un concert, un mic, un pahar de bere sau orice altceva care este „gratis”, poate fi considerată pomană. Masele vin, politicianul le rostește un discurs, iar omul, cu gustul de mic sau impresia plăcută lăsată de un concert, pleacă apoi acasă. I se subliniază de nenumărate ori înainte, pe parcursul și după eveniment, că acel gust bun îi este oferit „gratuit” de către politician.

Perfidia demersului este cu atât mai mare cu cât acel „gratis” din toate aceste povești nu este nici pe departe real. Ba chiar ne costă anual sume din ce în ce mai consistente din banii noștri. Diferența e că nu plătesc doar cei care doresc să servească micul sau asculte concertul, așa cum ar fi normal, ci de toți, prin taxe și impozite. Aici puteți găsi și câteva exemplificări cu cifre din buget, din care puteți vedea că sumele trec deja la Tîrgu-Mureș de 1 milion de euro pe an.

Iar aceste pomeni vizează orice potențial alegător, de la școlari (care au desigur părinți alegători), până la pensionari. Aceștia din urmă sunt invitați săptămâna viitoare de Primărie la o masă care se va servi la restaurantul President. Se fac înscrieri, se plătește un bilet de 10 lei și oricine poate veni în limita locurilor disponibile. Și atunci care e problema?

În primul rând, dacă toate restaurantele din oraș practică la meniul zilei prețuri de pe la 12-13 lei în sus, la 10 lei cu transport gratuit dus-întors, masa oferită la President, cu siguranță trebuie subvenționată de organizatori, adică de Primărie, adică de noi toți. Dacă noi toți o subvenționăm, atunci fiecare pensionar ar trebui să beneficieze de ea, nu doar cei care încap joia viitoare în restaurantul celor de la President, altfel înseamnă că vorbim de tratament preferențial. Iar dacă tot vorbim de tratament preferențial, de ce primesc doar pensionarii această masă, nu și mamele cu venituri mici, persoanele cu dizabilități sau alte categorii sociale defavorizate?

De fapt întrebarea reală este de ce trebuie să plătim din banii noștri campania electorală a unor polictieni? Pentru că dacă e să privim rațional lucrurile, evenimentele culturale gratuite, sprijinirea pensionarilor și alte demersuri din această categorie plătite de Primărie, nu sunt nimic altceva decât pomeni electorale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.