Finanțarea prin asociere directă, procesul și dezinformarea

6491

Pe scurt: în 2014 asociația AMPER, condusă de subsemnatul, a atacat în instanță hotărârile CL prin care se alocau bani unor cluburi sportive prin asociere directă.

În 2015 Tribunalul Mureș decide că nu avem calitate procesuală. Adică, nu intră în judecarea argumentelor invocate (încălcarea legii sportului, legii transparenței decizionale, regulamentului CL etc.), ci spune că asociația nu are un cuvânt de spus în această speță, întrucât are alte domenii de activitate trecute în statut. Interpretare defectuoasă a legii, câtă vreme Legea 554/2004 spune la art. 1 că „Orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al sau ori într-un interes legitim, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluționarea în termenul legal a unei cereri, se poate adresa instanței de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoașterea dreptului pretins sau a interesului legitim și repararea pagubei ce i-a fost cauzată. Interesul legitim poate fi atât privat, cât și public.

Paranteză, tot în 2015, finanțarea ASA 2013 ajunge în atenția DNA, care în decembrie îl trimit în judecată pe Dorin Florea, pentru abuz în serviciu în legătură cu finanțarea nelegală a Asociației Sportive Fotbal Club ASA 2013. Alături de el și Claudiu Maior, Kiss Imola, Maria Cioban, Benedek Istvan, Ioan Fărcaș, Laszlo Attila Bako și Emil Virgil Măceșanu.

În 2016 Curtea de Apel Tîrgu-Mureș dă sentința definitivă în dosarul AMPER vs. Municipiul Tîrgu-Mureș, care respinge apelul nostru și menține sentința Tribunalului Mureș, cea care decidea lipsa calității procesuale a AMPER.

Înainte să se judece argumentele noastre, înainte să se judece argumentele DNA, vine această sentință pe care noi în continuare o considerăm ca o interpretare greșită a legii, dar care oricum constată doar lipsa calității procesuale a AMPER, nicidecum legalitatea finanțării în sine. Asta nu-l împiedică pe primar să declare ieri: „Atâtea procese ne-au inițiat — este poligonul mediocrității, dau în judecată instituțiile pentru a-și rezolva problemele lor. Este umilitor și de neacceptat. Bănuiesc că cei care ne-au acționat în instanță sunt din aripa cârcotașilor pentru că doar atacând primăria devin vizibili. Instituțiile statului sunt aruncate în bătaia mediocrității ca să iasă ei în evidență. Ne-au dat în judecată unii că am finanțat ilegal și noi am câștigat procesul. Nu am nicio îndoială față de modul în care s-au alocat banii (…) De ce nu se clarifică problema asta, cum poate fi finanțat un club sportiv ca să nu mai aibă nimeni probleme? Pe mine nu m-au trimis în judecată pentru acest lucru și eu am sentință că toată finanțarea pentru sport e corectă?”.

Minciuni aproape în fiecare propoziție. 1. AMPER a avut un singur proces cu Primăria, care s-a și încheiat acum. 2. N-am dat pe nimeni în judecată ca să ne facem imagine, ci ca să se respecte legile și ca să nu mai fie alocate finanțări unor cluburi privilegiate în dauna altora. 3. Sentința obținută în acest caz nu clarifică legalitatea finanțării ASA, aceasta urmând să fie decisă eventual în speța DNA vs. inculpații pe care i-am înșirat mai sus. Spunem eventual, pentru că n-am văzut încă dosarul, în schimb am mai văzut instrumentări subțirele din partea procurorilor.

Cu alte cuvinte, asta nu înseamnă mare lucru. Așteptăm motivarea Curții de Apel pentru sentința pronunțată vineri, 8 ianuarie 2016, urmând să decidem ulterior care este calea pe care o vom urma. Pentru că finanțarea în această formă, prin asociere directă fără concurs de proiecte, fără asigurarea acelorași condiții pentru toate cluburile sportive e total lipsită de etică și, vom încerca în continuare să demonstrăm, și ilegală. Și toate acestea, în ciuda propagandei plătite de Primărie, tot din banii noștri.

5 COMENTARII

  1. Interpretarea eronata a legii nu e a judecatorului, in opinia mea si spun asta, ce-i drept, fara sa cunosc lucrarile dosarului, asa ca e posibil sa nu am dreptate.
    Prevederile invocate de voi, cele din Legea contenciosului, se completeaza cu cele prevazute in Codul de procedura civila, norma juridica de o forta superioara. Acolo, se spune ca pentru a putea fi parte intr-un proces, trebuie indeplinite patru conditii mari: capacitatea procesuala, calitatea procesuala, formularea unei pretentii si justificarea unui interes.
    Ei, in ceea ce priveste interesul, acelasi Cod de procedura civila spune, la art. 33, ca acesta trebuie sa fie determinat, legitim, personal, nascut si actual. Probabil in speta voastra, s-a apreciat ca interesul nu este personal, intrucat folosul practic urmarit prin declansarea procesului trebuia sa vizeze AMPER, iar nu pe altcineva.
    Pe de alta parte, potrivit art. 36 Cod procedura civila, calitatea procesuala rezulta din identitatea dintre partile in proces si subiectele raportului juridic litigios. Adica, in speta, subiectele raportului juridic litigios erau Primaria si clubul/cluburile sportive, pe cand parti in proces erau AMPER si Primaria, AMPER fiind doar un tert fata de subiectele raportului juridic litigios.

    • Și AMPER plătește taxe și impozite, bani din care se alocă aceste finanțări.

  2. Lasati ASA in pace! ASA e echipa orasului. noi vrem fotbal! si in fotbal trebuie bani. toate celelalte primarii / consilii judetene din tara sponsorizeaza si aloca bani cluburilor sportive. am fost atat de aproape sa castigam campionatul! mai bine scrieti si voi de ce nu a luat ASA campionatul? inca nu am aflat cum a fost posibil acest esec? …mai ales ca PAUZA – FINAL 1/2 era cota 90 !
    Sunt multe alte probleme in oras; scrieti si voi articole despre joburile cu salariile mici (salarul minim), (cele mai mici salarii din RO sunt in MS – HR – CV); lipsa locuri de munca…mergeti la AJOFM vedeti foarte putine job-uri si 90% pt necalificati, nr de someri, dar cei la care le-a expirat somajul si tot nu lucreaza?? nu se mai contruiesc ANL-uri de multi ani in oras proiectul e blocat! de ce???…..sunt multe teme de interes.
    Daca e nevoie se poate propune petitie online, si noi toti suporterii si/sau locuitorii orasului sa platim/donam vreo 10 lei sau fiecare cat vrea sa sustinem echipa! 130.000 locuitori X 10 lei minim = bani frumosi? Am fi primul oras din Romania in care toti cetatenii se mobilizeaza si ajuta echipa. Ne-ar copia si alte orase. Fotbalul e pasiunea noastra! HAI ASA! HAI TARGU MURES!

    • N-are rost dacă nu poți înțelege că una duce la a doua. Că lipsa de dezvoltare e generată inclusiv de banii aruncați pe distrarea populației și că asta deturnează dezvoltarea economică. Dacă tu crezi că finanțând discreționar și netransparent niște cluburi privilegiate în dauna altora care n-au avut „norocul” ASA faci un lucru bun, cred că avem opinii total divergente și te vom supăra și pe viitor cu luările noastre de poziție.

    • Daca fotbalul are nevoie de bani atunci „suporterii” sa cotizeze si sa sponsorizeze echipa nu din impozitele si taxele locuitorilor sa finanteze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.