În atenția Camerei de Conturi Mureș sau cine o mai fi interesat…

3801

„Umflarea preţurilor la materiale cu 1.000%, lipsa de interes «aproape generală» din partea instituţiilor publice, inexistenţa unor clauze penalizatoare pentru nerespectarea termenelor, dirigintele de şantier, «la pachet» cu constructorul, sunt doar câteva dintre modurile prin care se fraudează fondurile publice în construcţii, potrivit unei analize publicate în cel mai recent număr al revistei Curţii de Conturi.” Sursa articolului.

Dar se pare că nu toți inspectorii Curții de Conturi, de peste tot din țară, sunt la fel de harnici. De pildă noi i-am sesizat la începutul lunii septembrie privind asocierile directe dintre Primărie și 5 cluburi sportive din Tîrgu-Mureș alese arbitrar, fără concurs de proiecte. Am primit răspuns că vor analiza problema, dar abia în 2016. Asta e promptitudinea Camerei de Conturi Mureș. Dar mai bine mai târziu decât niciodată.

Revenind la textul de la care am plecat. Am primit în urma articolelor din ultima vreme, câteva informații despre licitații care se încadrează exact în concluziile inspectorilor Curții de Conturi, alții însă decât cei de la Tîrgu-Mureș. Să vedem câteva licitații care ne-au fost aduse în atenție și care au unic ofertant, deși achizițiile sunt făcute în domenii unde concurența privată este cât se poate de mare. Poate aici vor găsi informații din aria lor de interes.

Exemplul 1. „Furnizarea a 3 autoturisme pentru Serviciul Logistica – Municipiul Tîrgu Mures si 7 autoutilitare pentru Administratia Domeniului Public, Serviciul Public de Utilitati Municipale, Administratia Complexului de Agrement si Sport „Muresul”, Administratia Serelor, Parcurilor si Zonelor Verzi, Serviciul Public Administratia Gradinii Zoologice si Serviciul Public de Asistenta Sociala Valoarea totala estimata a achizitiei este de 1.015.322,58 lei fara TVA din care: • LOT 1 (autoturisme) – 233.870,97 lei fara TVA • LOT 2 (autoutilitare) – 781.451,61 lei fara TVA

II.2.1) Valoarea totala finala a contractului sau a contractelor

781,000 RON

V.2) Numarul de oferte primite 1

V.3) Numele si adresa operatorului economic caruia i-a fost atribuit contractul

Autohaus Westcar SRL

Adresa postala: Sos. Sighisoarei, nr. 421 D , Localitatea: Corunca , Cod postal: 547367 , Romania , Tel.

Așadar Primăria cumpără autoturisme Ford (Autohaus Westcar SRL este dealerul local al mărcii) la 16.500 euro bucata, la care se adaugă TVA-ul și autoutilitare la 24.800 de euro, de asemenea fără TVA. Și avem un singur ofertant. Poate că merită să cerceteze Camera de Conturi Mureș și să ne spună dacă sunt sau nu indicii de fraudare a licitației, câtă vreme avem o listă întreagă de dealeri auto gata să vină la licitație cu autoturisme și autoutilitare la prețuri de listă mai mici decât cele din acest pachet.

Exemplul 2.  Lucrari, utilaje, echipamente, dotari aferente Proiectului ”Modernizare si reamenajare spatii publice si de agrement „Platoul Cornesti” din Târgu Mures.

Sectiunea III: ATRIBUIRE

III.1) Numar de oferte primite 1

Contract Valoare

236 / 24.11.2014 10,115,861.16 RON

Castigator CUI Adresa

Asocierea SC Energoplus SRL – SC Astor Com SRL – SC Constructii Feroviare Mures SA, prin lider SC Energoplus SRL RO 15113776 str. Budiului, nr. 95, Tirgu Mures, 540390, Mures

La al doilea exemplu, constatăm că Energoplus-ul, firmă veșnic abonată la lucrările Primăriei Tîrgu-Mureș, intră în asociere cu Astor Com, „singura firmă care știe să pună pișcoturi în Tîrgu-Mureș” și câștigă licitația de peste 10 milioane de lei. Asta în condițiile în care sunt unici ofertanți. Din nou, dacă aș fi în locul autorităților judiciare aș avea mari semne de întrebare legate de această licitație.

Exemplul 3. Servicii de transport terestru ocazional de pasageri

II.2) Obiectul contractului Servicii de transport terestru ocazional de pasageri. NU EXISTA DIVERSE SI NEPREVAZUTE

III.1) Numar de oferte primite 1

Contract Valoare

11 / 12.02.2015 569,290 RON

Castigator CUI Adresa

S.C. SILETINA IMPEX S.R.L. RO2532276 B-dul 1 Decembrie 1918, nr. 92/4, Tirgu Mures, 540447, Mures

Exact ca și în cazul prestării serviciilor de transport în comun la Tîrgu-Mureș, exact ca în cazul asocierilor cu cluburile sportive, doar cei selectați arbitrar și netransparent de Primărie, aceeași în fiecare an, merită să încheie astfel de contracte. La o valoare atât de mare, e imposibil de înțeles de ce, dacă licitația a fost într-adevăr fără cusur organizată, nici o altă firmă de transport din Tîrgu-Mureș sau din județ nu a fost interesată, câtă vreme și piața serviciilor de transport rutier de persoane este una extrem de concurențială. Din nou, poate vom primi cândva răspunsuri de la vreo instituție judiciară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.