Legea nu-ți dă voie să fi liber. Doar partidul e liber să-ți taie libertatea

6600

Dacă urmăriți mai cu atenție viața politică și administrativă a orașului o să observați din când în când știri care anunță demisia unui consilier local sau județean și, în oglindă, știri care anunță validarea mandatului unui nou consilier local sau județean. Ultimul exemplu e chiar foarte proaspăt – demisia consilierului local Ioana Roman săptămâna trecută și proiectul de validare a noului consilier local Nicolae Dordea, care va fi supus azi aprobării.

Mergem direct la esența problemei, care se regăsește în legi. În cazul de față pornim de la Legea 393/2004, la articolul 9, alineatul 2:

(2) Calitatea de consilier local sau de consilier judetean inceteaza de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului, in urmatoarele cazuri:

a) demisie;

b) incompatibilitate;

c) schimbarea domiciliului intr-o alta unitate administrativ-teritoriala, inclusiv ca urmare a reorganizarii acesteia;

d) lipsa nemotivata de la mai mult de 3 sedinte ordinare consecutive ale consiliului;

e) imposibilitatea exercitarii mandatului pe o perioada mai mare de 6 luni consecutive, cu exceptia cazurilor prevazute de lege;

f) condamnarea, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate;

g) punerea sub interdictie judecatoreasca;

h) pierderea drepturilor electorale;

h1) pierderea calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor nationale pe a carei lista a fost ales;

i) deces.

(21) Cazul prevazut la alin. (2) lit. h1) se aplica si viceprimarului.

Așadar, când președintele de partid nu mai e de acord cu modul în care îți exerciți votul tu, consilierul local/județean sau nu mai e de acord cu activitatea ta de viceprimar, convoacă conducerea partidului și ia decizia de retragere a sprijinului politic, iar asta duce la pierderea mandatului. În aceste condiții, gândiți-vă singuri cam ce libertate mai are un ales local/județean să-și facă onest și liber treaba pentru care a fost trimis prin vot în respectivul for. Pentru a nu ajunge în această situație, de regulă e cuminte ca tu, consilierul sau viceprimarul, să te retragi prin demisie, ca să nu fi înfrânt în public, în văzul tuturor. Păstrezi totuși o minimă demnitate, prin gestul de demisie.

Ai pierdut așadar mandatul (mă rog, putem spune și că ai renunțat la el, finalitatea e aceeași) și te întrebi ce poți să faci mai departe? Până la urmă problema e în continuare acolo – plecarea din consiliul local s-a datorat faptului că șeful de la partid nu a fost de acord cu decizia ta, ca individ sau a voastră, ca grup de indivizi. Și are puterea să vă dea afară pe toți până găsește pe cel obedient care votează cum trebuie, cum spune șeful de la partid, nu cum spune conștiința liber exprimată a individului. Deci exercitarea votului împotriva șefului nu a avut loc.

Așadar, tu ca individ sau voi ca grup de indivizi, poate nu vreți să renunțați. Ați vrea să candidați din nou la următoarele alegeri și să vă organizați într-un nou grup care să revină în CL/CJ și să exprime prin declarații și vot opinia divergentă față de cea a șefului de la partid. Dar nu vrei/vreți neapărat partid. N-aveți nevoie de organizații locale de partid la Reghin, Sighișoara, Albești, Tăureni, Deda sau aiurea. Voi vreți doar să activați în CL Tîrgu-Mureș. Dar uite că legea nu te lasă să candidezi ca grup, numai dacă ai parid. În ciuda „reformei electorale” făcute de PSD, PNL, UDMR și restul în primăvara acestui an, nu poți candida ca grup, numai cu partid. Iar dacă îți faci partid, n-ai voie numai dacă e județean, altfel o altă prevedere legală spune că partidul va fi radiat. Iar dacă concurezi pentru finanțare de la buget cu PSD, PNL, UNPR sau alt partid național, ori cu UDMR sau altă struțo-cămilă cu monopol pe reprezentarea unei minorități, nu vei primi niciodată fonduri așa cum primesc ei, pentru că fondurile nu vin alocate proporțional cu numărul de voturi. Pentru că așa au vrut înfăptuitorii „reformei electorale”.

Și atunci, acești refuzați de șeful de la partid aleg una din cele două căi posibile: 1. fie își văd de treabă și lasă politica pentru șefii de partid cu găunoștii politicieni obedienți și compromiși de sub ei pe care îi știm cu toții, fie continuă în alt partid, unde e un alt șef exact la fel în comportament ca cel de la partidul de la care ai plecat. Iar problema cea mare e că tot acest cadru, teren de joacă sau limite între care poți jongla, sunt stabilite de lege. Lege făcută de acești șefi de partid. Ei sunt cei care îți spun până unde ești liber.

Asta așa, ca să puteți citi pe viitor mai corect știrile legate de demisiile din CL/CJ, iar când vă vor mai vorbi despre reforma electorală, să cunoașteți exact aluatul gogoșii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.