Nu miroase pentru că e frig, dar gunoiul e tot sub preș

4806

Afacerea Salubriserv, la care Primăria s-a angajat pe banii noștri în 2008, începe să devină tot mai păguboasă. Compania este în insolvență, Primăria a prelungit contractul care a expirat în ianuarie, depozitul de la Sînpaul încă nu este funcțional, iar noi stăm cu gunoiul sub preș. Dar să luăm câteva momente cheie în ordine.

Final de 2007, Primăria finalizează licitația pentru delegarea serviciului de salubritate, pentru opt ani. O singură oferă primită: de la Salubriserv, firma deținută pe atunci de Sorin Țerbea, apropiat al primarului, între timp încetat din viață.Capture

În 2013 se face o comisie de control din cadrul CL și se găsesc nereguli. Încă de atunci deșeurile se depozitează ilegal la Cristești. Situația nu s-a remediat nici până în ziua de azi. Există semne serioase de întrebare legate și de derularea în sine a contractului, iar Curtea de Conturi reclamă sume importante de bani pe care Salubriserv fie nu le plătește direct Primăriei, fie nu le investește în infrastructură potrivit contractului. Sursa.

În 2015 se apropie termenul la care contractul cu Salubriserv expiră. Gunoiul e depozitat ilegal în continuare. Primăria decide majorarea tarifelor pentru gestionarea deșeurilor. Între timp CJ Mureș nu reușește să delege gestionarea integrată a deșeurilor la nivelul județului, astfel că depozitul finalizat stă neutilizat. Potrivit fostului viceprimar Ionela Ciotlăuș peste 50.000 de tone de deșeuri sunt depozitate ilegal și trebuie transportate de la depozitul de la Cristești, care demult trebuia închis.

La începutul lui 2016 Primăria pierde procesul intentat de Ionela Ciotlăuș pe tema tarifelor majorate abuziv acum aproximativ un an. Între timp, licitația pentru transportarea celor aproximativ 50.000 de tone de deșeuri este anulată, așa că deșeurile sunt depozitate în continuare ilegal la Cristești. Contractul cu Salubriserv este prelungit, legal din punctul de vedere al Consiliului Concurenței, deși Salubriserv este în procedură de insolvență.

Iar aici nu mai încape nici o scuză. Dorin Florea este primar din 2000 încoace, Ciprian Dobre între 2005 și 2008 a fost prefect de Mureș, apoi vicepreședinte CJ, apoi deputat, iar din 2012 încoace, neîntrerupt, președinte CJ. E de bun simț să întrebăm câtă răbdare să mai avem să stăm cu gunoiul sub preș, depozitat ilegal?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.