Pierdem 19 milioane de lei îngropate într-un circuit auto nefuncțional?

6500

În august 2015, vă arătam cum CJ Mureș risca la acea vreme să piadă o finanțare europeană din care s-a construit parțial parcul auto pentru sporturi cu motor. Investiție nefinalizată nici până în ziua de azi. În august, prezentam succint situația în clipul de mai jos.

Așadar, aveam de-a face cu posibilitatea ca CJ Mureș să piardă 19 milioane de lei finanțare nerambursabilă de la Uniunea Europeană. Asta nemaivorbind și despre deteriorarea punctajelor la toate proiectele viitoare cu finanțare nerambursabilă din fonduri structurale din cauza incapacității de gestionare a derulării acestuia. Pagube mult mai greu de cuantificat.

Asta era în august. După expirarea termenului din 13 decembrie, am revenit cu o adresă la CJ interesându-ne de noua situație apărută. Am primit răspunsul de mai jos.

IMG_1821a

Să recapitulăm acum de unde am plecat în august și unde am ajuns. Păi am plecat de la, cităm dintr-un alt răspuns oficial al CJ:

„Dacă nu va fi finalizat până la data menționată (13 decembrie 2015), există riscul pierderii cofinanțării POR la cheltuielile eligibile ale proiectului. Totuși, sumele deja decontate, nu vor fi pierdute dacă județul Mureș va finaliza investiția ulterior datei de 13 decembrie, din fonduri propri.”

Atunci lucrările erau efectuate în proporție de 67%, nu s-a mai lucrat nimic, însă acum, cităm din nou din altă adresă a aceleiași instituții, „autoritatea publică nu este pusă în situația de a returna sumele nerambursabile de care a beneficiat până acum, pentru realizarea proiectului”. Un pic forțată concluzia optimistă a celor de la CJ, având în vedere ceea ce tot ei ne-au transmis în august și faptul că nimic nu s-a schimbat de atunci pe șantier.

Așadar, în opinia noastră sunt două scenarii plauzibile: fie CJ rămâne pe cap cu un proiect de 58,3 milioane de lei, din care de fapt doar 15 milioane (cele deja decontate) vor fi finanțare nerambursabilă (acesta fiind scenariul optimist), fie ajunge în situația în care trebuie să returneze și cele 15 milioane deja decontate pentru că nu a respectat contractul de finanțare (scenariul mai pesimist, dar foarte probabil și el).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.