Povestea primului protest mai serios post #Colectiv din Tîrgu-Mureș

3571

Update: Mi-a scris pe privat unul din naționaliștii care au fost ieri mai vocali, cu rugămintea să precizez că ei nu sunt de la Noua Dreaptă și se delimitează de această organizație: „Suntem nationalisti,liberi, radicali si neinfiltrati intr-un grup sau organizatie cum ar fi noua dreapta sau ceva de genu. Multumim pentru intelegere si sa speram ca impreuna vom reusii dizolvarea mafiei, pt ca asta ne dorim cu totii.” Totuși, de menționat că erau și câțiva membri de la Noua Dreaptă, unul din ei chiar liderul local. Probabil mai mulți însă erau cei neafiliați.

Aseară la ora 19:00 eram la ceasul cu flori. Toată ziua de ieri pe wall-ul meu au curs îndemnuri la ieșit în stradă. Doi prieteni mi-au scris și pe privat. M-au întrebat ce să facă, dacă mă implic, cum am putea să strângem mai mulți oameni. Le-am răspuns așa cum am știut mai bine, îndemnând și eu însumi lumea să iasă în stradă. Chiar dacă, personal, eu nu sunt fanul adunărilor publice în stradă. Cred în continuare că discuția și dezbaterea liberă și necenzurată aduc în cele mai multe din cazuri mai multe beneficii decât ieșitul în stradă. Doar că uneori chiar și ele dau greș și își ating propriile limitări. Cu un premier hoț dovedit, arogant, ancorat de scaun și îndrăgostit de propria-i persoană, oricât ai dori, nu mai ai ce discuta. La fel, nici cu ciocoii și baronii locali care-i stau în spate. Sau al lui Blaga și Gorghiu, că mi-e totuna.

Așa că, iată-mă aseară la ora 19:00 la ceasul cu flori. M-am întâlnit cu bikerii care sunt acolo de sâmbătă, i-am văzut pe foștii colegi din presă, fețe cunoscute, unii încă afectați de tragedie, alții revoltați, alții fericiți că au ocazia să protesteze în grup, liber. Lumea a fost extrem de pestriță și asta, într-un fel mi-a plăcut. Români și maghiari deopotrivă (au apărut inclusiv pancarte trilingve româno-maghiaro-engleze), rockeri și nerockeri, activiști și simpli cetățeni. Erau în jur de 150-200 de persoane, am estimat noi. Dar lumea venea mereu.

12063642_10153073629740946_7259594697114441839_nA trecut o jumătate de oră, apoi vreo trei sferturi de oră, iar la un moment dat, când mulțimea era destul de consistentă, au început și primele scandări. Au dat tonul naționaliștii de la Noua Dreaptă. Asta, exact atunci când Alpar Hamar, pe care-l știți poate mai bine din grupul Stop Azo, a vrut să mulțumească lumii că s-a adunat și să ceară un moment de reculegere în memoria victimelor de la Colective. N-a reușit, pentru că a fost acoperit de naționaliști, care și-au întrerupt pauza de la scandări și l-au acoperit. Apoi Alpar s-a dus să vorbească cu ei și să-i roage să stea câteva minute pentru momentul de reculegere. Am aflat ulterior că a fost expediat rapid și amenințat. Cert e că s-a făcut și a doua încercare a momentului de reculegere, care aproape că reușea dacă nu se auzeau vocile din aceeași parte unde erau naționaliștii. Asta a fost, a ieșit pe jumătate, au continuat scandările. Lumea s-a delimitat de scandări, puțini fiind cei care inițial urmăreau „linia melodică” a naționaliștilor români. Abia când au ajuns la „cine nu sare, nu vrea schimbare” au câștigat mulțimea.

După acest moment n-a mai durat mult până ce, tot la inițiativa celor de la Noua Dreaptă, mulțimea s-a pus în mișcare spre Prefectură. De notat aici atitudinea împăciuitoare a jandarmilor, care n-au intervenit în forță când lumea a blocat temporar circulația pentru a traversa spre Prefectură și nici când o parte din mulțime a rămas în stradă odată ajunși la Prefectură. De notat și că atunci am văzut primele fețe de la PNL. Mai devreme auzisem că a trecut prin mulțime și Neluțu Chiorean, mâna dreaptă a viceprimarului Claudiu Maior. Nu l-am văzut, dar am văzut apoi poza posată de el pe Facebook de la protest. Acum însă îl vedeam clar pe Ovidiu Moldovan, membru în conducerea centrală a organizației de tineret a PNL, șef la Locativ, societatea care administrează toate imobilele Primăriei și, nu în ultimul rând, consilier județean.

Nu știu de ce a venit la proteste, am auzit doar că au fost trimiși de la partid să mai îngroașe rândurile protestatarilor. Ce-i drept, cine așteaptă acum mai mult ca PNL refacerea Guvernului după demisia premierului Victor Ponta? N-am reușit însă să văd ce făceau acești domni când se scanda „PSD, PNL aceeași mizerie” și „toate partidele fură prin rotație”. M-aș fi dus să-i văd de mai aproape dacă strigă și ei și dacă da, să-i înregistrez. I-am pierdut însă prin mulțime. Deja estimam că s-au adunat undeva la 1.000-1.500 de persoane.

Mulțimea s-a pus apoi în mișcare spre căminele studențești din Cornișa. Ideea era să ajungă acolo și să mobilizeze și studențimea să iasă în număr mai mare. Era aproximativ 8:30, deci timp mai era. Mulțimea s-a pus așadar în mișcare și a luat-o prin centru, spre 7 Noimebrie. S-a mai făcut o escală în fața Palatului Apolo, unde au sediu și PSD și PNL. Apoi mulțimea a luat-o spre cămine, pe str. Revoluției, iar eu m-am despărțit de ea și m-am dus spre casă. Oricât aș fi de pro-aceste-proteste, nu prea-mi place să mă las ghidat de naționaliști, într-un miting cu politicieni șacali infiltrați, chiar dacă majoritatea oamenilor erau faini – mulți din ei cunoscuți. Poate azi, la 19:00, o să fie mai bine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.